Коноплі – стратегічний екотренд 21 століття.

18 травня 2012, 22:21
Власник сторінки
0
420
Коноплі – стратегічний екотренд 21 століття.

Що ж коноплі насправді : наркотик чи спасіння?

У світі не існує видів дерев чи рослин з таким екологічним і економічним потенціалом як у конопель. Більше 3000 тисяч продуктів можуть бути виготовлені з них. Основна перевага конопляних виробів – натуральність, тобто всі вони екологічно чисті, що автоматично перетворює їх у тренд 21 століття. Адже зараз модно бути здоровим,а це означає не тільки не мати шкідливих звичок і ходити до тренажерного залу, а й вдягатися в одяг з натуральних тканин, вживати натуральну їжу і їздити на так званих екоавтомобілях. Все вищезгадане і багато іншого можна виробити з технічних конопель , що шокує своїм новаторством всіх необізнаних. Та насправді вироби з цієї рослини не вигадка сучасних геніїв бізнесу, а добре забута традиція наших пращурів.

10 ст. до н.е. – 19 ст. н.е. коноплі – найпоширеніша сільськогосподарська культура світу, яка була сировиною для багатьох галузей промисловості: волокно для тканин і такелажа, лампова олія для освітлення, папір, ліки та їжа. Більш того 80% всього текстилю, білизни, та інших тканин до 1820 року виготовлялось із саме конопель . Папір, який використовували для перших мап, схем, прапорів, теж завдячує своїй появі саме цій унікальній рослині.

Мало кому відомо, що коноплі були однією з основних сільськогосподарських  культур СРСР. Ще у першій половині XX століття  посіви конопель мали величезне стратегічне значення,і поступалися у рейтингу основних ресурсів тільки нафті.

Широкого використання ця чудо - рослина може набути і в медицині. Виявилося, що коноплі можна використовувати для створення ліків від онкозахворювань. Також препарати на основі конопель особливо ефективно допомагають від пролежнів, і швидко загаюють всілякі інші подібні негаразди.

Цікаво знати й те, що при своїй шаленій тепловіддачі (фактично, на рівні кам‘яного вугілля) 2 тони конопляної костри (серцевина стеблини) еквівалентні 1 кубометру природного газу. Тобто, коноплі крім всього іншого ,ще й золотий ключ до енергетичної незалежності , яку так жадає , або краще сказати на яку без надії сподівається наша незалежна держава.

То що ж тоді коноплі насправді : наркотик чи спасіння?  

Для довідки: технічні коноплі зовсім не наркотична речовина, оскільки містить лише 1% канабіола і при правильному культивуванні практично не має психоактивного ефекту, тоді як конопля індійська (Cannabis indica) містить 2-30% психоактивної речовини.

Більш того на сьогоднішній день конопляний бізнес процвітає у всіх прогресивних країнах Європи. Там влаштовуються відповідні тематичні виставки і фестивалі, а в Берліні існує цілий музей присвячений коноплям та виробам з них. На сьогоднішній день ви вже можете поласувати конопляним пивом, скуштувати шоколад з конопляними домішками, лікуватися конопляним маслом і навіть спати на конопляних подушках. В Україні вже роблять спроби пошити конопляний одяг і виготовити конопляне взуття, але цим прогресивним бізнесменам доводиться нелегко – вони натикаються на постійні перешкоди , які створює державний апарат. Вирощування конопель здійснюється у відповідності до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з культивування та використання рослин, що містять наркотичні засоби, для промислових цілей, затверджених наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Міністерство аграрної політики України від 21 червня 2001 р. № 92/173, за якими необґрунтовано вимагається забезпечення платної охорони посівів підрозділами МВС України. Як результат, втрачається інтерес до вирощування конопель.

«Такий підхід по суті ставить хрест на промисловому вирощуванні рослини, - стверджує Віктор Кабанець (директор Глухівського інституту лубяних культур), - навіть для поставок напівфабрикату до Європи потрібна стабільність поставок. А наш фермер ще сіяти не вийшов, а вже рахує збитки.»

То чому ж українські посадовці настільки недалекоглядні, і хочуть знищити таку безпрограшну справу? Треба задуматись: адже те що не оцінять в Україні може швидко стати козирем інших держав.

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.