Пакетик знищить світ

15 травня 2012, 10:23
Власник сторінки
0
417

    Ми звідусіль чуємо про екологічні проблеми, забруднення атмосфери та нищення навколишнього середовища. Раз за разом проблеми екологічної тематики популяризують,та,нажаль, жодних рішень для вирішення проблем не приймається. Однією з тем,яку час від час висвітлюють в ЗМІ є тема шкоди використання поліетиленових пакетів.

      Цікаво знати, що перші пакети в Україні з'явилися близько 15 - 20 років тому. На зміну сіткам прийшли поліетиленові пакети різних моделей. У зв'язку з великою витривалістю і економічністю поліетиленові пакети швидко завоювали довіру споживачів. В період дефіцитності поліетиленові пакети навіть прали для того, щоб використовувати їх багато разів. Зараз все це у далекому минулому, поліетиленові пакети можна придбати в будь-якому магазині.

     Проте, кожна людина щодня завдає неймовірних  збитків природі. Наприклад, така проста дія,  як покупка продуктів в магазині зазвичай супроводжується  упаковкою в поліетиленові пакети. За статистичними даними в середньому кожен житель Землі використовує близько 500 пакетів в рік. Тому одну десяту частину сміття складають поліетиленові пакети, утилізація яких завдає непоправної шкоди земній природі.

     Використані та викинуті на смітник пакети забивають водостічні стоки і русла річок, що призводить до повеней. Також при розкладанні пакетів виділяються токсини і канцерогени. Вони потрапляють у воду, а потім в організм людини і викликають різні хвороби. Від пакетів вже відмовилися у Франції, Італії, Іспанії, Японії і інших країнах.

     Середній термін "життя" такого пакету близько 20 хвилин, а розкладаються - 200 років. При їх спалюванні виділяється велика кількість вуглекислого газу, руйнівного озоновий шар.

     В наші дні, освоївши виробництво поліетиленової упаковки, людство виробляє в 20 разів більше сміття, чим 50 років тому. Одноразова поліетиленова упаковка складає близько 40% побутового сміття в світі.

     Обіцяний законопроект про заборону використання поліетиленових пакетів українськими чиновниками так і не був ухвалений. Передбачалося  заборонити виробництво, імпорт і поширення пакетів, об'ємом менше 20 літрів і завтовшки - менше 0,025 мм. Винні будуть покарані штрафом до 1700 грн. Але наша країна як завжди не квапиться  з розробкою і ухваленням подібних рішень.

     У зв'язку з цим в Європі стає усе більш популярною екологічна упаковка замінююча поліетиленові пакети в повсякденному житті. На цьому почали заробляти не погані гроші.  Відомі дизайнери роблять хітом продажів звичайну господарську сумку.Використання багаторазової зручної і практичної господарської сумки стало економічно вигідним. Така сумка в складеному вигляді не займе багато місці навіть в найменшій дамській сумочці, а при використанні без зусиль вміщатиме в себе всі продукти. До того ж поліетиленові мішки мають неприємну властивість рватися в самий непідходящий момент і виглядають дуже непривабливо. Чого точно не скажеш про сучасну модну сумку, що є відмінним прикладом екологічної упаковки.

     Іншою реально альтернативою пакетам стала екоупаковка або біорозкладані пакети . Вона є найменш витратною і найбільш оперативною в плані введення альтернативою звичайним поліетиленовим пакетам, які мільйонами споживаються в світі щоденний. Для того, щоб перетворити звичайний пакет на біорозкладаний, в сировині необхідно просто включити спеціальну добавку. Це не вимагає дорогої перебудови вже працюючого виробництва поліетиленових пакетів.

      Біорозкладаний пакет розкладається під дією різних чинників довкілля до низькомолекулярних з'єднань, які потім засвоюються бактеріями, внаслідок чого утворюються СО2, вода і біомаса.

     Створення біорозкладаних полімерних матеріалів в даний час є пріоритетним напрямом нових технологій, реалізація якого дозволить мінімізувати забруднення довкілля полімерними відходами, а також відкриває нові можливості для вторинної переробки поліетиленових пакетів, що також буде вигідним для виробників.

     Біоупаковка є реальною альтернативою поліетилену і прекрасним способом захистити природу від шкоди, що наноситься звичайними поліетиленовими пакетами.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.