Жила-была одна Елена

16 квітня 2012, 13:23
Власник сторінки
Сутінковий санітар
0
662
Жила-была одна Елена

Про природне окаянство реального народу та святість легендарних китежан.

Якщо вірити деяким відомим публіцистам,життя наше наповнено знаками та символами.Під час Великодніх свят і перед ними багато хто задумувався про значення цього світлого дня,його традиційну сутність.Пояснити чому я під час апогею торжеств згадував побачений кілька місяців тому фільм "Жила-была одна баба" можна тільки збігом обговорюваних на цьому майданчику тем-Великдень,суспільна мораль та жіноча тема.Доповнюючи жіночу тему,додався ще фільм "Елена",який з мистецької точки зору,менш вартісний,проте більш показовий.
Дві абсолютно різні історії про одне і теж.Жінки-їх святість та демонічність,егоїзм та самопожертва,їх вірність та їхня  зрадливість.Червоною стрічкою першої історії пробігає тема легендарного міста Китежу,який на думку авторів,так і не став еталоном прагнень чи самовдосконалень російського народу.Більше того-він таким ніколи не був,це просто міфічна історія про те,як має бути,а не про те,як є насправді.
"Бей!Окаянней нас нету народа!"-остаточний висновок героя фільму,колишнього каторжанина та вбивці своєї дружини.
Реалістичність чи русофобія?Автори показують картину життя російського народу без прикрас та героїзації.Просто тупий,всепронизаючий ниючий біль.А ще-безнадійність-хіба змінилося щось з тих часів?Чи змінилася окаянство людинолюбством і взаємоповагою?Ні,це нереально,як нереально дістатися до святого міста Китеж,покритого водами Світлояра-озера:
"А ежели мырнуть,к примеру?"
"Ага,ловок!Мыряли,да тебя пошустрей.Да токо не один не всплымши.."
Реалістичність чи русофобія?Чи,можливо,реальність є русофобською,а всі русофоби є реалістами?
Окаянство.Далеким куточком пам'яті згадую значення цього слова,що походить від імені біблейського персонажа Каїна.Окаянними називали братовбивців,та означення справедливе і до убивць інших близьких родичів.Головна героїня іншої історії Єлєна-позитивна в усіх відношеннях жінка-турботлива та відповідальна.Але зважилась на вбивство власного чоловіка,якого поважала та любила через ще більшу любов до сина та онука.Любов'ю любов поправ.
Христос Воскрес!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.