Сторінками історії нашої Батьківщини

21 грудня 2011, 09:11
Власник сторінки
0
460

Тарас Бульба-Боровець, його життя та невичерпний патріотизм Рецензія на книгу "Тарас Бульба-Боровець"

Ця книга вразила мене перш за своєю відвертістю, беззаборонністю, широтою історичних поглядів та думок. Головною темою цього напрочуд змістовного та деталізованого історичного джерела є формування та діяльність повстанського підрозділу під назвою Українська Повстанська Армія – «Поліська Січ», а точніше її славнозвісний ватажок Тарас Бульба-Боровець.

Важке видалося життя Бульби-Боровця. В роки Другої світової війни йому довелося зазнати гіркоти поразки в міжусобиці з бандерівським крилом ОУН, яке не тільки перебрало вже закріплену за його відділами назву УПА, а й взялося силою підпорядковувати їх своєму проводові, що спричинилося до непоправного братовбивства серед українців. Воно не тільки відмовилося підтримати його в створенні загальнонаціональної Ради, що в умовах окупації нашої землі вже наприкінці 1942 року могла б виступати координуючою силою всіх державницьких формувань, а натомість у липні 1944 року витворило під своїм контролем Українську Головну Визвольну Раду, котру іменували парламентом воюючої України.

Проте це не єдина поразка, що спіткала його. Прикрощі переслідували його й на Заході, коли в еміграції політичні опоненти відмовили йому в праві іменуватися першим організатором відділів майбутньої УПА, поставили під сумнів правдивість перебігу подій у його мемуарах «Армія без держави», що побачили світ 1981року в Канаді вже після смерті автора.

Цікава книга через це, що джерелами її написання є незліченна кількість архівних документів, статей, листів, а саме газети та періодичні видання «Авангард», «Українські вісті», «Краківські вісті», «Оборона України», «Свобода», «Гайдамака», «Земля і влада», «Меч і воля», «Бюлетень» та ін. , документи «Агентурне донесення…», «Протокол допиту…», «Оголошення...», «Довідка....», «Протокол…», «Відповідь…» та ін.., а також безліч листів та статей, що вміщені в книзі. Саме у цьому виданні ми можемо як найбільш повніше дізнатися про життя організатора УПА, отамана Тараса Бульби-Боровця.

Книга видана за сприяння Мирослава Смородського, сина Петра Смородського, справжнього товариша та воєнного побратима Бульби-Боровця. Ось як сам отаман УПА пише про них у книзі: «Дуже скоро стали не то, що в усьому одно згідні, але й зробилися великими приятелями. Я побачив, що цей університетський буквоїд може не лише сидіти за папірусами в келії монастиря, а що йому куди краще пасує воєнний однострій».

Книга справила на мене гарне враження. Вона для справжніх патріотів та цінителів історії України,  ще більше розширює та розвиває кругозір щодо такої важливої теми як історія рідної держави та Другої світової війни загалом.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.