Cтокгольмський синдром

18 грудня 2011, 18:41
Власник сторінки
0
473
Cтокгольмський синдром

...

  Стокгольмським синдромом називають дивну симпатію заручників до загарбника, коли вони виправдовують його цілі і способи їх досягнення, розділяють з ним неприязнь до рятівників. Відомі випадки, коли заручник, побачивши спецназівця, криком попереджав терористів про його появу і навіть затуляв терориста воїм  тілом. Хоча цим синдромом найчастіше описуються психологічні розлади  окремих людей, він характеризує всю  людську історію.

Цілі народи були заручниками своїх правителів. Підмінюючи поняття, ці правителі досягали своїх брудних            цілей  руками підлеглих.
Візьмемо, приміром, природну прив'язаність людини до родини, до рідного дому. Її підмінили поняттям патріотизму, спонукаючи людей проливати свою кров «заради батьківщини», хоча насправді люди вмирали «за царя» чи «за Сталіна», жертвуючи собою і своїми рідними заради добробуту  негідних        правителів.
Розуміючи прагнення людини до добра, до ідеалу, ідеологи часто використовували церкву.
Коли християнство стало офіційною релігією, вона виявилася заручницею держави. І благословляла такі жахливі злочини, як хрестові походи, війни між християнськими народами, звіряче цькування і знищення            інакодумців.
Це - один із проявів стокгольмського синдрому, коли заради самозбереження заручник співпрацює із загарбником. У результаті, «... хто хоче бути другом світові, той стає ворогом Бога» (Як.4: 4).
Однак, істинна Церква Христа, часто переслідувана і гнана, ніколи не була утриманкою у держави або   у            спецслужб.
Розмірковуючи про церкву, варто звернутися до витоків віри, до Святого Письма.
У Біблії сказано, що весь світ лежить у владі лукавого, який збунтувався проти Творця, взяв у заручники першу людську сім'ю, а в результаті і все людство. Підкоряючись стокгольмському синдрому, люди переймають спосіб мислення противника Божого, його цінності і цілі, а також манеру дій на шляху до досягнення влади. Більше того, такі люди не сприймають визволителя, бояться і ненавидять свого Спасителя.
Ісус Христос прийшов саме для того, щоб зруйнувати діла диявола, але він був відкинутий суспільством і убитий. Важливо те, що до його смерті причетні люди, які були поневолені лукавим. Ісус прямо сказав: «Ваш батько диявол, і ви хочете виконувати похоті батька вашого. Він був душогуб споконвіку, і в правді не встояв, бо правди нема в нім ... »(Ів.8: 44).
Народжені по тілу люди сприймають духовні поняття як казку, як фантазію, як нісенітницю.
Однак Ісус Христос воскрешений, відроджений Духом, хоча і помер тілом. І він приніс визволення всім,            хто здатний відродитися  духовно.
Суть християнства полягає в тому, щоб відродити, відтворити нову людину.
Тілесна людина, що походить від недосконалих прабатьків, не може бути абсолютно святою. Тому, що плоть і кров не можуть успадкувати Царства Божого, і тління нетлінного не успадкує.
Щоб стати послідовником Ісуса Христа, християнином, спочатку потрібно усвідомити свою гріховність,            тобто нездатність своїми  ділами  досягти праведності.
Усвідомлення цього глибоко зворушує серце людини, вона визнає свою гріховність і жалкує про це.
Небесний Отець, бачачи щирий жаль, дарує йому каяття. Христос сказав: «Ніхто не може прийти до Мене,            як не  притягне  його   Отець, що послав  Мене  ...» (Ів.6: 44).
Отець допускає  випробування, досліджуючи наші  серця.
І коли людина усвідомлює свою необхідність у Відкупителі, який взяв на себе тягар гріха кожного з нас і таким чином відкрив дорогу до духовного відродження, тоді її серце стає здатним прийняти Слово Правди, прийняти Ісуса. Він сказав «... хто любить Мене, той слово Моє береже, і Отець Мій полюбить його, і  Ми  прийдемо  до нього, і  оселю  закладемо в  нього» (Ів.14: 23).

Пройшовши водне хрещення за прикладом Учителя, бо «... якщо хто не народиться від води і Духа, не може увійти в Царство Боже» (Ів.3: 5) і зростаючи в Правді, нова людина набуває розум Ісуса Христа, віддаючи у своєму житті перевагу духовним цінностям перед тлінними.
Даремно сподіватися на поблажливість загарбника, князя світу цього. Він - жорстокий і немилосердний.
Наш Спаситель звільняє нас з-під його впливу, і ми перестаємо бути заручниками: «... і пізнаєте правду, а правда вас вільними зробить» (Ів.8: 32). Тому не відкидайте Визволителя, а довіртеся Тому, Хто сказав: «... Я даю їм життя вічне, і не загинуть повік, і ніхто їх не вихопить із Моєї руки» (Ів.10:28).

http://www.youtube.com/watch?v=Tce43sd7DPk
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.