Не ратні подвиги, а ревна оборона православ`я

08 листопада 2011, 20:54
Власник сторінки
0
562

У тіні батька Костянтин - Василь Острозький зумів зостатися непересічною постаттю в історії України

Вважається, що рід князів Острозьких походить від поліської гілки династії Рюриковичів. Костянтин Іванович Острозький(1460 чи 1463-1530 рр.) – гетьман Великого князівства Литовського, відомий полководець( вважається, що він переміг в 60 битвах), політичний діяч і меценат, батько Василя Острозького – видатного військово-політичного та культурно-просвітницького діяча.

Більше 30 років, з 1576 року і до самої смерті Василь Острозький стояв на чолі Київського воєводства. На високій посаді він активно протистояв татарським набігам, заохочуючи до оборони різні козацькі відряди. Однак, головною його заслугою стала боротьба за збереження православної культури на теренах України, в умовах тиску католицької церкви.

Князь був різносторонньо розвинутою людиною, володів декількома мовами і добре розбирався у богослов`ї. На власні кошти він заснував у Острозі «трьохмовну» колегію(академію). Це був перший навчальний заклад європейського типу на українських землях. При цій школі було зібрано гурток, до якого приєдналося багато відомих вчених: Г.Смотрицький і його син Максим(Мелетій),  Нікіфор Лукаріс, Іван Вишенський, Василь Красовський, Северин Наливайко, Андрій Курбський та Іван Федоров(Федорович), який був запрошений для роботи в типографії, де друкувалась богословська та навчальна література., згодом і перший полемічний твір( 1587- Герасим Смотрицький  «Ключ царства небесного»).

Грандіозна ідея князя, що стосувалась видання Біблії  церковнослов`янською мовою, швидко стала реальною:  за його власні кошти по різним містам були відправлені люди, які шукали біблійні тексти і їхні слов`янські переклади. Оригінали чи копії звозили до Острога, де вони звірялися, оброблялися, оздоблювались високоякісними гравюрами і зводилися воєдино. У 1581 році  книга видається під назвою «Острозька Біблія», яка мала величезний попит на україно-білоруських землях. Також Біблія відіграла велику роль у середовищі православних братств, які на той час активно почали створюватися(Львівське, Київське). Вона стала своєрідним культурно-просвітницьким подвигом , адже на ту пору дух католицизму вже почав полонити все навколо.

Отже, Костянтин – Василь Острозький був саме тією постаттю в українській історії, яка попри численні утиски йшла до своєї основної мети, яка полишила за собою безцінну спадщину в культурі нашого народу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.