Кінолітопис 2011

11 травня 2011, 10:58
Власник сторінки
журналіст
0
548

Стартує ювілейний Х “Кінолітопис”

У середу, 11 травня, о 17.00 відбудеться урочисте відкриття, Х Київського міжнародного фестивалю документальних фільмів “Кінолітопис-2011”.

У Національному заповіднику “Софія Київська”, де відбудеться Презинтація Меценатського проекту ЕКОГІНТОКСу: «1000 років українській скрипці – від фрески у Софії Київській до скрипки «Софія» Флоріана Юр’єва». Музика Бортнянського, Веделя, Вівальді, Гайдна, Баха у виконанні Анатолія Баженова та Камерного ансамблю «Київ классік» під керуванням Германа Макаренка на інструментах Флоріана Юр’єва покликана відкрити світу Софію Київську також як скарбницю 1000-літньої музичної культури українського народу.

Церемонія нагородження видатних діячів культури «Лицарським орденом «МАЕSТРО».

У програмі кінофестивалю — перегляд тематичних фільмів до 25-річниці Чорнобильської трагедії та 80-річчя Київської студії хронікально-документальних фільмів «Укркінохроніка». Також, презинтація 50 полотен художника Андрія Холоменюка в «Живописній епопеї Величної перемоги Війська Запорізького у Хотинській битві 1621 року», яка присвячена видатним постатям української історії – Петру Сагайдачному і Петру Могилі, стараннями яких була відновлена Софія Київська після Батиєвої руйнації. До видатних дат кінофестиваль звертається, бо кожна з них — історія українського народу. Як зазначила, президент фестивалю Лариса Єфименко: “Чорнобиль, це наша спільна трагедія”. Іще одна знаменна дата — заснування кіностудії. “Укркінохроніка” має довгу історію, яка почалася ще у Харкові, коли місто було столицею.

У програмі фестивалю — фото-виставка Державного космічного агенства України - «Україна космічна». Вона пройде у галереї “ЕКОГІНТОКСу”. Присвячена 50-річчю Космічної ери. За ці пів століття, людство вийшло із “земної колиски”. Ми навчилилися запускати штучні супутники, міжпланетні автоматичні станції та космічні телескопи. Людство ступило на Місяць, на Марс. Сфотографували та картографували поверхню більшості великорозмірних тіл Сонячної системи. На виставці відвідувачі зможуть ознайомитись із відомостями й побачити фотопортрети усіх українських космонавтів.

Цьогорічний кінофестиваль відзначився також тим, що у ньому беруть участь 135 кінострічок із 18 країн світу. Вперше до конкурсної програми залучилася Болгарія. Також, від білоруських кінорежисерів одразу кілька робіт. Серед них стрічка “Інакіня” (режисера Галини Адамович). Це історія життя світської жінки, яка завдяки музиці прийшла до храму. І фільм “Робінзони(режисер Віктор Ослюк). Сюжет стрічки розвивається на острові у Фінському заліві, на який потрапили фін і білорус. Вони 20 років живуть на острові й не спілкуються між собою. До відзначених кінофільмів слід віднести й роботу російського режисера История жизни Ильи Глазунова. За стойкость при поражении- сттрічка про життя й творчість видатного художника.

12 травня, продовжуючи благодійну діяльність “ЕКОГІНТОКСу”, “Кінолітопис” завітає до сиротинцю у Боярці. До уваги маленьких глядачів будуть представлені анімаційні фільми. Дві стрічки з Росії, й з Англії. Діти зможуть побачити мультик, який переміг у багатьох міжнародних конкурсах - “Про зверей и детей”. Також, анімаційний фільм на чорнобильську тематику - “Історія Леоніда”. Стрічка про про життя та події, пов'язані з трагедією, з суб'єктивної точки зору міліціонера із села Копачі, який жив у 3 км від реактору.

Традиція проведення “Кінолітопису” в котре доводить, що у вітчизняному мистецтві кіно займає не останню позицію. Й вже планується “Кінолітопис 2010”, який пройде весною наступного року.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.