Сміттєзмій атакує - побори його!

06 травня 2011, 05:58
Власник сторінки
журналіст
0
423

Акція в Донецьку

«Сміттєзмій атакує — побори його!»  — театралізована хода бульваром Пушкіна (Донецьк), що відбулась 13 квітня ц.р. й започаткувала громадську кампанію «Не удавай культурну людину — будь нею!» 
(див. тут: http://blogs.korrespondent.net/users/blog/serhijstukanov/a36673 )
 
Акція мала на меті привернення уваги громадськості до проблеми екологічної свідомості та культури мешканців міста (а саме — в частині поводження зі сміттям).
 
Відтак, в якості мішені виступали не чиновники, що так чи так опікуються питаннями благоустрою міста, а невисока культура певної частини городян, що не дбають за чистоту та смітять фактично собі під ноги.
 
Перебіг перформансу
 
Мирна хода розпочалась від фонтану біля облдержадміністрації. Небайдужі городяни з плакатами, що закликали скинути з шиї міста УДАВку (якою є сміття), неквапно сунули бульваром Пушкіна в напрямку драматичного театру. Дорогою вони скандували закличні гасла, зокрема, «Ми — за чисті вулиці!», «Донеси до урни!», «Чисто там, де не смітять!» тощо.
 
Головним учасником акції став Сміттєзмій  — аж ніяк не міфічна істота, що мешкає в Донецьку. Плазун, чий тулуб з хвостом сягає завдовжки десяти метрів, складається з пляшок, стаканчиків, коробок, упаковок тетрапак, черевиків, ганчірок та іншого непотребу. Хвіст гада оздоблений п'ятилітровою пластиковою пляшкою, наповненою кришечками, що створюють під час його пересування гучний неприємний звук.
 
Завершувала ходу невеличка театралізована постановка на амфітеатрі за драматичним театром. Сміттєзмій, що уособлював «результат діяльності» некультурних городян, навсібіч розкидав сміття. Обурений його поведінкою Порядний Громадянин спробував вплинути на нього та наставити на путь істинну. Змій, ясна річ, опирався, але під тиском громадськості (Порядних Громадян виявилося чимало) був вимушений скинути свою «зміїну шкіру» й прибрати за собою.
 
Лінки
 
Акція дістала великого розголосу в засобах масової інформації: сюжети про Сміттєзмія показали деякі всеукраїнські та регіональні канали (зокрема, 1+1, Донбас тощо), інформацію про нього розмістили друковані та Інтернет ЗМІ.
Більше дізнатися про акцію можна за посиланнями, що вказані тут:  
http://www.facebook.com/note.php?note_id=206803492684396
або тут: 
http://vk.com/note6105112_10992336
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.