Бережімо пам'ять

10 січня 2011, 15:00
Власник сторінки
студентка КНУ імені Тараса Шевченка
0
580

Визволення Києва від фашистських загарбників

Восени 2010 року ми відзначили 66-у річницю визволення України та 67-у річницю визволення Києва від фашистських загарбників. Ніч з 5 на 6 листопада стала вирішальною у півторамісячній наступальній операції – битві за Київ. Із розповідей очевидців знаємо, що на четверту годину ранку опір противника було зламано, столицю України визволено. Але тільки 22 грудня 1943 року спроби гітлерівців повернути втрачені позиції були остаточно ліквідовані.
Вкрай тяжкими були 778 трагічних днів окупації: десятки тисяч невинно вбитих киян у Бабиному Яру, військовополонених у Дарницькому та Сирецькому концтаборах. Ні на хвилину не вщухала в Україні та її столиці мужня боротьба із загарбниками. У неймовірно важких умовах патріоти завдавали фашистам відчутних ударів.
 Ніколи не зітруться із нашої пам’яті імена керівників Київського підпілля: Івана Сергієнка, Володимира Кудряшова, Олександра Пироговського, Петра Буйка, Івана Кудрі, які віддали своє життя у нерівній боротьбі з окупантами. Їм посмертно присвоєно звання Героїв Радянського Союзу. Визволення Києва військами генералів Миколи Ватутіна, Івана Черняховського, Кирила Москаленка, Павла Рибалка – одна із найвагоміших і знакових операцій Великої Вітчизняної війни.
Через тисячі найтяжчих боїв, через мільйони жертв прийшла до нас Перемога. Незчисленні подвиги здійснені на полях битв. Незлічити героїв –відомих і невідомих, живих і померлих. Кияни свято шанують подвиг ветеранів Великої Вітчизняної війни. 19 меморіальних комплексів, 80 музеїв, 109 пам’ятників, 63 меморіальні дошки, 68 кімнат бойової слави у навчальних закладах, більше сотні імен героїв війни втілених у назви проспектів, вулиць м.Києва – лише частка тієї данини великому подвигу полеглих і живих визволителів рідної землі.
Тільки під час форсування Дніпра та у битві за Київ полягло понад 470 тисяч воїнів-визволителів, партизанів, тисячі цивільних громадян - кращих синів і дочок нашого народу.
Нащадки завжди будуть пишатися дорогими і славними іменами кожного, хто віддав життя за мир і щастя України, свята пам’ять про них не зникне у віках.
У нас один-єдиний дім, його ім’я - Україна, за щастя якої боролися сотні поколінь. Тож творімо разом цивілізовану державу, консолідуймо націю! Бережімо пам’ять – той історичний код, що згуртовує людей, не дає зникнути минулому, прокладає шлях у майбутнє!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.