Студентство проти Яценюка

13 лютого 2014, 13:15
Власник сторінки
0
199

В орбіті залежності якої держави ми можемо опинитись через політичні амбіції лідерів опозиції: Німеччини чи США...?

На підтримку євроінтеграції України

На думку експертів, самими свідомими українцями у Києві є студенти Києво-Могилянської Академії (НаУКМА). Вони одними з перших оголосили мобілізацію на підтримку Євромайдану, виявивши свою громадянську позицію та відданість європейським ідеалам.

В той же час, нинішній стан Майдану та політичні ігри лідерів опозиції явно не влаштовують  студентство. Адже, ще президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт, член ради ВО «Майдан» говорив про те, що «рух ВО «Майдан» повинен бути якнайширшим. Найкраща аналогія, яка виникає, – це польська «Солідарність», яка мала профспілковий характер. Щоправда, у нас поки що немає вираженого профспілкового характеру…». 

На це сподівалося і студентство Майдану. Але попри їх очікування Євромайдан розколовся та перейшов у політичну площину, а Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання «Майдан» (НОМ) так і не стала позапартійною організацією та відчуває сильний політичний тиск з боку «Батьківщини», «УДАРу» та «Свободи».

Професор політології НаУКМА Олексій Гарань, який також увійшов до ради НОМ,  був до останнього переконаний, що для успішності НОМу принциповим є не наявність лідерів, а активність громадян. З одного боку, воно так, але з іншого залежність від грантів та змагання США і Євросоюзу за вплив на Україну, виокремили не тільки геополітичні аспекти, але й проблему лідерства на Майдані, що негативно позначається на самій протестній акції.

Чого приховувати? Євроінтеграція – це тільки видима частина Майдану. Йде політична боротьба між Яценюком, Кличком та Тягнибоком за президентську булаву, а від цього залежить у сферу інтересів якої держави перейде Україна. Чи хоче цього сама Україна?

Якщо брати до уваги лише лідерів опозиції, то на сьогоднішній день експерти схильні вважати, що за рейтингом популярності лідирує Кличко, а за силою підтримки з боку іноземних держав, зокрема, США – Яценюк. З огляду на недавній дипломатичний скандал з держсекретарем США Вікторією Нуланд, виникає питання: Так, в орбіті залежності якої держави ми можемо опинитись через політичні амбіції лідерів опозиції: Німеччини чи США...? Хто переможе: Німеччина, США чи Україна?

Щоб відповісти на це питання соціологи Києво-Могилянської Академії, провели дослідження. Як з’ясувалося, одна з рушійних сил революції – студентство зовсім не симпатизує Арсенію Яценюку як лідеру опозиції та Майдану і віддає перевагу позапартійному парламентському політику. 

До такого висновку прийшли у січні поточного року соціологи Києво-Могилянської Академії за результатами незалежного опитування студентів цього вишу, які брали участь у Євромайдані. Зокрема, за їх підрахунками 23% респондентів підтримують народного депутата України Петра Порошенка, а 20% – лідера партії «УДАР» Віталія Кличка. І лише 2% симпатизують лідеру фракції «Батьківщина» та Майдану Арсенію Яценюку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.