Український Білль про права як головна мета Майдану. 1. Народний суд.

30 січня 2014, 16:52
Власник сторінки
математик
0
182

Частина 1. Усі рішення суду мають бути затверджені народом. До статті 127 Конституції України. Про суд присяжних у інформаційну еру: онлайн вікі суд.

"Ініціативна група 1 грудня" у 2012 році дала нації "Українську хартію вільної людини".

Я сказав Євгену Сверстюку: "Колись Ви сіяли на камінь. Це було тяжко та небезпечно. А тепер земля добра. Якщо кожен з присутніх за місяць передасть Хартію хоча б 10 іншим, а ті зроблять те саме, то за рік усі українці прочитають Хартію і відчують себе вільними".

Рівно за рік настало 1 грудня 2013 року. Майже мільйон українців на Майдані відчули свою гідність і вийшли на мирний протест проти брутального нічного побиття Беркутом беззахисної молоді.

Статистика показує: багатими є саме ті країни, де люди вільні, і захищають свої права. У США для захисту прав діє Білль про права (десять перших поправок до Конституції).

Тепер лідери України повинні (разом з правниками та кібернетиками) розробити Український Білль про права.

Зараз інформаційна ера. Розробники Українського Білля про права мають це врахувати.

Учасники Вікіпедії готові передавати свій досвід, як досягати чесного і кваліфікованого консенсусу у боротьбі з вандалами, тролями, маргіналами та іншими деструктивними учасниками.

Сьогодні Українській Вікіпедії 10 років. Але усі урочисті заходи (навіть прес-конференція) відмінено. Втім, приємно, що про цей день згадали УНН, НРКУ, ЗІК, Волинська правда, День тощо.

Дуже раджу зайти на сайт Вікіпедії та прочитати статті про суд присяжних, зокрема V, VI та VII поправки до Конституції США. Наприклад:

з поправки VI:

"В усіх кримінальних справах обвинувачений повинен мати право на швидкий і відкритий суд безсторонніх присяжних"

з поправки V:

"Нікого не можна притягати до відповідальності за скоєння тяжкого кримінального злочину чи іншого ганебного вчинку, інакше як за поданням або висновком великого журі присяжних".

(див. великое жюри, большое жюри)лізовано як

Гадаю, вимога "рішення суду мають бути затверджені народом" має стати однією із головних вимог Майдану. Найкращий закон нічого не буде вартий, доки кожен усе вирішує суддя, який напряму залежить від Ківалова.

У США це були традиційні суд присяжних (12 осіб) та велике журі присяжних (25 осіб). У інформаційну еру суд народу може бути реалізовано як онлайн суд.

Сподіваюся, вимога "народ є головний суддя, голос народу є вирішальним" може бути основою для консенсусу влади та опозиції.
 
Для влади це вихід з ведмежої ями. Закон Мірошниченка (про заручників), за оцінкою правників, ставить українську владу поруч із сомалійськими піратами.

Для радикалів з опозиції нагадування, що народ знайде, хто саме зірвав пломби в Українському домі, і не вибачить їм. Там справа дуже темна.

Для країни новий геополітичний вибір: орієнтація не тільки на слабкий Євросоюз, а і на США. У ЄС Німеччина орієнтована на Росію. Німецьке посольство у Києві приймає скандального українофоба як видатного вченого (а той навіть не PhD), і посол вказує українським професорам на, бачите, відсутність академічних свобод.

Див. також:
Опозиція підготувала проект зміни Конституції

-------
Це доповнений передрук двох моїх коментарів (30 січня, 16:02 та 16:58) до блогу в УП: Олексій Гарань. «Пропоную (у тому числі регіоналам)».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.