Революційні справи – для спеціальних судів?

28 січня 2014, 09:04
Власник сторінки
0
129
Революційні справи – для спеціальних судів?

Українська судова система має корінну схильність до порушення норм законодавства, особливо коли це стосується політики ...

      На тлі «Української революції» дуже велику кількість активістів було заарештовано та побито працівниками МВС, особливо свою «міцну руку» прикладає спецпідрозділ ОВС «Беркут». За останніми даними Штабу національного спротиву, в Києві затримано близько 118 осіб. Крім жорстокої розправи з боку правоохоронних органів, згодом на активістів чекають судові процеси. Звинувачення до всіх «стандартне». Переважно затриманим «шиють» статтю 294 ККУ – масові заворушення, та статтю 342 ККУ – опір працівникові правоохоронного органу. Санкція ст. 294 КК передбачає позбавлення волі на строк від 5-ти до 10-ти років. Аналогічні дії, якщо вони призвели до загибелі людей, або до інших тяжких наслідків, караються позбавленням волі на строк від 8-ми до 15-ти років. Санкція ст. 342 ККУ передбачає штраф від 3 400 до 8 500 грн., або арешт на строк від 3-х до 6-ти місяців, або обмеження волі на строк до 5-ти років, або позбавлення волі на строк від 2-х до 6-ти років.
      За списком затриманих людей у зв’язку з протестами в Україні, починаючи з 21 листопада 2013 року і до сьогодні, що розміщений на сайті Радіо Свобода, всім активістам судами обрано запобіжний захід – тримання під вартою строком на 2 місяці.
      Уважно переглянувши список «непокірних владі» громадян, можна простежити дві закономірності в усіх випадках правопорушення: 1. Міра запобіжного заходу – переважно обрано судами 2 місяці тримання під вартою; 2. Суди, які приймали рішення про тримання під вартою затриманих – переважно Оболонський, Деснянський, Дарницький районні суди міста Києва.
      На 2-й закономірності варто зосередити більше уваги. Пів світу та вся Україна знають, де відбуваються основні масові протести. Епіцентром протестів став Майдан Незалежності, вулиця Банкова та вулиця Грушевського в Києві. Саме у цих місцях співробітники МВС затримували переважну більшість активістів Євромайдану. Епіцентр подій знаходиться у Печерському районі міста Києва.                                                                                    
     Відповідно до українського законодавства, а конкретніше - статті 32 Кримінального процесуального кодексу України: «Кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення». У разі, якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування». Виходячи із ст. 32 КПК можна говорити про грубе порушення судами даної норми законодавства.                                                                             Постає риторичне питання: хто надав право судам, які мають інші межі територіальної юрисдикції, здійснювати «правосуддя» за вище зазначені правопорушення?Порушення правил підсудності є істотним порушенням вимог кримінально-процесуального кодексу України. У випадку винесення судового рішення з порушенням правил підсудності, таке рішення у будь-якому випадку підлягає скасуванню судом вищої інстанції, що випливає з п. 6 ч. 2 ст. 412 КПК.
      Отже, можна порадити адвокатам затриманих осіб використовувати цей факт для визначення стратегії захисту своїх підзахисних.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.