Алкоголь - біда Росії, загинули 45 000 чоловік. В Україні те саме.

27 січня 2014, 10:32
Власник сторінки
Врач-нарколог.
0
193
Алкоголь - біда Росії, загинули 45 000 чоловік. В Україні те саме.

Алкоголь - біда Росії, протягом трьох останніх років від отруєння загинули 45 000 чоловік. В Україні те саме.

Протягом останніх трьох років у Росії від отруєнь алкоголем загинуло 45 000 осіб, про це заявив помічник Прем’єр-міністра Російської Федерації, лікар Геннадій Онищенко, який донедавна очолював службу нагляду у сфері захисту прав споживачів та благополуччя (Роспотребнагляд). Пан Онищенко вважає, що рішення уряду щодо збільшення мінімальної ціни пляшки горілки з 199 до 220 рублів (близько 55 гривень) є необхідним і добрим та незабаром дасть позитивні результати.

По споживанню алкоголю в Росії лідирує Москва, де мешкає близько десяти відсотків населення цієї великої країни. Москвичі випивають від 15 до 20 відсотків усього алкоголю, що продається в Росії. Середньостатистичний житель столиці щодня випиває півпляшки пива і склянку горілки. Вино п'ють в середньому по одній пляшці на місяць, воно занадто дороге для пересічного громадянина. Проте, лікарі кажуть, що у Москві алкоголіків менше, ніж у провінції: клінічних алкоголіків (людей, які перебувають на диспансерному обліку) два відсотки, а взагалі залежність від алкогольних напоїв спостерігається у десяти відсотків москвичів. У російській провінції, де це число в три рази вище, алкоголь є однією з основних причин інфаркту та інсульту.

Вадим Дробіз, директор Цетру досліджень ринку алкогольних напоїв, стверджує, що продаж неякісного алкоголю і різних сурогатів збільшується.

"Кілька років тому у магазинах алкогольних напоїв все було добре. Нині на третину скоротилося виробництво ліцензійної горілки. Саме тому на полицях з'явився фальсифікат. Коньяк, наприклад, торговці підробляють сумішшю алкоголю та чаю. Із загального обсягу поставок у Москві, близько 15 відсотків становлять контрафактні напої. Іноді поліція знаходить склади з таким алкоголем ", каже Вадим Дробіз.

 На відміну від тих, хто вітав збільшення цін на горілку, Вадим Дробіз є стриманішим в оцінках наслідків такого рішення. Він каже, що для багатьох росіян ціна найдешевшої пляшки горілки (200 рублів) занадто висока. Ось чому люди купують різні сурогати, що небезпечно для здоров'я.

Незалежно від суперечок і різних думок, очевидно, що влада вважає –  постійне зростання цін на горілку може зменшити кількість її споживачів. Таким чином, планується, що до 2016-го року літр горілки в Росії коштуватиме 600 рублів (близько  150 грн.).

 Ситуація краща в містах.

За даними офіційної статистики, в містах споживання алкоголю зменшується. У порівнянні з 2000-ним роком, москвичі стали пити на п'ять відсотків менше пива і від 15-ти до 20 відсотків менше горілки. Місто заборонило продаж алкоголю в нічний час, але експерти кажуть, що продаж - це тільки те, що йде через офіційний бюджет.

За даними Українського медичного та моніторингового центру з алкоголю та наркотиків МОЗ України («Зріз алкогольної ситуації в Україні за 2013 рік»), протягом 3-х років (2010-2012 рр.) в Україні померло 13 420  осіб від випадкових отруєнь та дії алкоголю. З урахуванням різниці у кількості населення, ситуація із вживанням міцного алкоголю в Україні приблизно ідентична російській.

 Незважаючи на такі суттєві людські втрати, наразі в Україні немає ні алкогольної політики, ні бодай програм, які були б спрямовані на зменшення алкоголізації населення.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.