Румунська революція 1989 Як це було. Як правильно Янушеску чи Чаукович?

07 грудня 2013, 21:35
Власник сторінки
Цар, ватажок народів
0
622

Румунська революція 1989 року (рум. Revoluţia română din 1989) — революція, що скинула комуністичний режим в Румунії.

Нічо не нагадує?

1989 рік став роком розвалу комунізму уСхідній Європі. Впала Берлінська стіна, пройшли реформи у Чехії. Президент РумуніїНіколае Чаушеску не прийняв реформи Москви і опинився у повній ізоляції.

Несподівано в місті Тімішоара, коли група місцевих прихожан спробувала захистити свого пастора від депортації, до протеступриєднались тисячі людей. Спалахнуло справжнє повстання.

Відіслані на подавлення бунту війська відкрили вогонь по натовпу, але повстання розросталось, перетворившись в народну революцію. В критичний момент війська перейшли на бік повсталих та повернули зброю проти сил безпеки.

21 грудня Ніколае Чаушеску звернувся збалкону до організованого мітингу, але його голос потонув в криках протесту. Після другого виступу 22 грудня розлючені люди ввірвалися до будівлі, але Чаушеску з дружиною вдалося евакувати на гелікоптері.

25 грудня вони були спіймані, після чого спішно осуджені і розстріляні. Сили безпеки, що залишились без керівництва, деякий час чинили опір, але невдові до влади прийшов новий уряд —Фронт національного порятунку.

Під час конфлікту загинуло 1 104 особи, 3 352 були поранені.

Румунія є єдиною країною Східної Європи, де соціалістичний режим був повалений у результаті народного повстання, а колишній лідер був страчений.

Таким чином, події в Румунії 1989 року розвивались за іншим сценарієм ніж у інших країнах Східної Європи. Жорсткий антиреформістський курс Чаушеску не залишав ніяких шансів мирно здійснити перехід до демократії. Особливістю Румунії у переході до демократії було те, що був відсутній період оновлення соціалізму.

===========

22 грудня опівдні Чаушеску разом з дружиною, двома соратниками Емілем Бобу та Манею Менеску і двома агентами з секурітате втік з Бухареста на гелікоптері, який приземлився на даху будівлі ЦК. Однак невдовзі стало ясно, що втекти з країни не вдасться, оскільки у повітря були піднятівинищувачі-перехоплювачі.

Спогади пілота гелікоптера Васіле Малютана:

«Коли ми злітали о 12:08 з тераси будинку ЦК, то бачили протестуючих, які вже вибігали на неї. Наша машина була розрахована на чотирьох пасажирів, а було шестеро. »

Пілот гелікоптеру висадив подружжя Чаушеску неподалік від міста Тирговіште, де вони захопили один попутний автомобіль, наказавши водію їхати вперед. Вони добралися до Тирговіште, де їх чекав аж ніяк не гостинний прийом, оскільки працівники місцевого підприємства зустріли їх машину градом каменів, а в будівлю місцевого комітету партії їх не впустили. У той ж день ввечері президентське подружжя було затримано військовими[1].



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.