Майдан-2. Боротьба триває

18 січня 2011, 08:39
Власник сторінки
Журналист, студент, общественный деятель.
0
566

У прямому ефірі 5 каналу вперше від часу першого намету виступив організатор Майдану-2, голова Коаліції учасників Помаранчевої революції, комендант наметового «Міста волі» Сергій Мельниченко. Говорив про те, що вивело людей на акцію протесту, про репресії

Сергій Мельниченко, який є досвідченим правником, звернув увагу на більш ніж дивну заяву керівництва МВС про те, що у справі пошкодження плитки на Майдані розглядається лише епізод встановлення наметів підприємцями – водночас момент брутального видирання кілків при знесенні містечка, коли було набагато більше можливостей для завдання збитків, залишається поза увагою; крім того, слідство не розглядає факти встановлення наметів іншими організаціями, зокрема Партією регіонів у 2007 році. Тоді містечком керував Артем Пшонка, син нинішнього генерального прокурора, і наметів стояло значно більше.

«Вибірковість відповідальності є однією з основних ознак політичних репресій, - пояснив Мельниченко, - Людей намагаються залякати відстоювати свої права. Особисто я під час встановлення наметів перебував далеко від Майдану на діловій зустрічі, а відповідальність організатора мирного зібрання за пошкодження майна Законом не передбачена». Кричуща упередженість міліції, СБУ і прокуратури щодо підприємців виявляється і у тому, що сума завданих збитків береться «зі стелі», без жодної експертизи, яка за законом повинна проводитися у присутності відповідача, до того ж не може бути й мови про наявність умислу завдання пошкоджень.

Досить дивною, на його думку, виглядає також позиція міліції, коли по факту перекриття вулиць, в якому суд не знайшов навіть складу адміністративного правопорушення, порушується кримінальна справа. «Суд встановив, що міліція повинна була забезпечити правопорядок і безпеку учасників акції, але не впоралася зі своїми функціями, - розповів Сергій, - Коли я вів колону з 10 тисяч людей по вулиці, міліціонери мали регулювати рух. Тепер вони порушують кримінальну справу проти мене».

Організатор Майдану-2 Сергій Мельниченко – єдиний, на кого дано наказ на затримання. Але особові кримінальні справи порушені також проти Романа Федчука, Олександра Мандича, які насправді наметів не встановлювали, і проти журналіста Ігоря Гаркавенка, котрий взагалі не мав відношення до організації акції. «Міліція вишукує серед учасників акції протесту людей, які мають проблемне минуле, - пояснив Сергій, - і здійснює на них тиск для отримання потрібних свідчень проти організаторів».

«Особисто я не вчинив жодної дії, яка могла би бути кваліфікована як злочин, - заявив Мельниченко, - Ця справа є виключно політичним переслідуванням, репресією з метою перешкоджання моїй громадській діяльності». До суто політичних репресій відноситься також нещодавній незаконний обшук і вилучення оргтехніки у відомої журналістки О.Білозерської.

У цей же день на Банковій відбувся невеличкий мітинг проти політичних репресій, організований ВО «Тризуб» з вимогою звільнення членів організації, яких звинувачують у пошкодженні пам’ятника Сталіну. Акцію організував самопроголошений «генеральний координатор» О.Данилюк, який з усіх сил намагається постати лідером підприємців. Намагаючись оживити підупалий інтерес до своєї персони, Данилюк перед початком акції картинно впав на асфальт і набив собі гулю на лобі. Негайно підскочила «Швидка», яка чекала поблизу, і «координатора» занесли до машини. Трюк розвеселив багатьох присутніх.

Попри участь у мітингу кількох народних депутатів, людей зібралося небагато – переважно члени ВО «Тризуб» і партії «Європейська Україна». Підприємці і відомі громадські організації відмовилися долучитися до акції того, хто здав Майдан.

«Створення лжелідерів і лжегероїв – одна з технологій боротьби влади проти громадськості, спрямована на роз’єднання руху», - пояснює справжній лідер Майдану-2 Сергій Мельниченко.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.