Майже 1700 війскових посадових осіб за результатами прокурорського втручання притягнуто до різних видів відповідальності у 2010 році

21 січня 2011, 19:44
Власник сторінки
творча
0
582

21 січня, відбулася прес-конференція новопризначеного військового прокурора Західного регіону полковника юстиції Павла Богуцького для представників львівських мас-медіа. Захід відбувся після завершення розширеного засідання колегії військової прокуратури

На початку спілкування із журналістами полковник Павло Богуцький висловив переконання, що подібні зустрічі відбуватимуться частіше і запевнив, що відповідатиме на усі поставлені запитання, якими б гострими вони не були.

– Ось щойно завершилося розширене засідання колегії військової прокуратури Західного регіону, – поінформував присутніх полковник Богуцький. – Це моє перше, у новій посаді, засідання і за його результатами можу вам повідомити, що у регіону є найкращий показник, серед військових прокуратур України, із боротьби з проявами нестатутних взаємовідносин між військовослужбовцями та з ухиленням від проходження військової служби. Є позитивні напрацювання, які стосуються питання боротьби із корупцією у військовому середовищі. Так через порушення вимог Закону України «Про боротьбу з корупцією» було складено 86 протоколів, усі вони пройшли через суд з винесенням відповідних рішень про покарання винних службових осіб, ще 25 кримінальних справ такої ж спрямованості було порушено та направлено до суду і, вони також мають відповідні рішення.

Відповідаючи на запитання про кількість осіб, які були притягнуті до відповідальності у Західному регіоні полковник юстиції Павло Богуцький повідомив, що упродовж 2010 року майже 1700 військових посадових осіб за результатами прокурорського втручання було притягнуто до різних видів відповідальності, відтак, відшкодовано понад 29 млн грн заподіяних збитків, в тому числі до бюджету – 3,1 млн грн.


Також військовий прокурор констатував, що вжиті військовою прокуратурою Західного регіону України наглядові та координаційні заходи сприяли активізації роботи правоохоронних органів щодо виявлення та протидії окремим видам злочинів. Зокрема, минулого року було порушено 9 кримінальних справ щодо військовослужбовців, які застосовували фізичне насильство до співслужбовців (у 2009 році таких справ було 11), 14 справ порушено по фактах ухилення від військової служби (у 2009 році – 20). Завдяки профілактичним заходам у 2010-му удвічі зменшилася кількість посягань військовослужбовців на власність цивільних осіб. Відзначив і те, що з активізацією роботи з виявлення прихованих злочинів, кількість кримінальних справ щодо розкрадання військового майна зросла з 21 до 49, у тому числі утричі збільшилась кількість злочинів із заволодіння військовим майном зі зловживанням службовим становищем.

– Прикрим є те, що переважна більшість злочинів учинена особами командного складу, наголосив полковник юстиції Павло Богуцький. – Так, 24% притягнутих до кримінальної відповідальності осіб становлять офіцери, а ще 49% – прапорщики та військовослужбовці за контрактом, тобто особи, відповідальні за підтримання законності й правопорядку у військових формуваннях. Насамкінець, вже у поточному році до суду з обвинувальними висновками скеровано 185 кримінальних справ, загальна сума спричинених збитків по вказаних справах склала 2 млн. 56 тис.грн., 66% з яких відшкодовані під час досудового слідства, що є другим результатом серед усіх прокуратур обласного рівня України., – зазначив він.

Завершуючи спілкування військовий прокурор поділився із журналістами планами на рік і зазначив, що актуальними й надалі залишатимуться питання із попередження нестатутних взаємовідносин, дотримання законодавства щодо майна ЗСУ, попередження травматизму військовослужбовців, контролю за використанням бюджетних коштів та боротьби з корупцією.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.