Економічні аспекти регулювання медичного сектору країни

28 січня 2011, 11:27
Власник сторінки
Генеральный директор ФК "Леогейминг Пей"
0
628

На сьогоднішній день відбуваються серйозні зміни на ринку, а тому виникають нові питання, пов'язані з оголошенням будь-якої нової пандемії, з цінами на лікарські засоби, з реструктуризацією, яка сталася в Державній інспекції з ко

Якщо згадати про так званий грипп, який в нас був, то варто почати з новин загальноєвропейського значення. Євросоюз почав розслідування факту зовнішнього натиску фармацевтичних виробників на Всесвітню Асоціацію охорони здоров'я, який міг бути приводом для оголошення пандемії. Як ми памятаємо розпочато було розслідування. Але через так звану пандемію були створені стратегічні запаси противірусних препаратів як в нашої країні, так і в США та країнах ЄС, а в усьому світі виробництво ліків збільшилося в десятки разів. Згадаємо в  України не можна було купити звичайні ліки та медичні засоби першої необхідності. Державу це звичайно дуже турбувало, адже вона не справлялася зі своєю функцією захисту здоров'я своїх громадян. Але тут ситуація така, що передбачити нічого не можна. Безумовно, це дуже велика проблема, пов'язана в першу чергу з тим, що ми всі побігли і почали купувати противірусні препарати. Була паніка, і такого повороту подій ринкова економіка не змогла передбачити. Однак при цьому збільшилися ціни, а це питання має відігравати велику роль. Збільшення цін було ситуативним і в даному випадку, на жаль, держава вже працює постфактум.

     Серед нормативних актів, що розглядалися останнім часом, можна відзначити Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо удосконалення державного регулювання ціноутворення на лікарські засоби і вироби медичного призначення», яким передбачається здійснення державної реєстрація оптово-відпускних цін на лікарські засоби, одною з редакцій цього проекту також планувалося запровадити реєстрацію роздрібно-відпускних цін. По остаточним даним цей проект вже прийнятий, але  узгоджується текст документа між відомствами. Тобто держава намагається перебудувати існуючу систему, щоб контролювати весь ланцюжок, щоб надалі не було такого стрибка цін. Насправді державна машина може і прорахована таким чином, що б контролювати питання ціноутворення. Але, знову ж таки, вона не ефективна. Річ у тому, що Державна інспекція з контролю за цінами Мінекономіки має повноваження, але вельми визначені, якщо ж говорити по Антимонопольний комітет України, то у них теж є повноваження по ціноутворенню, вони зараз - головний караючий орган. Але найцікавіше, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування», місцеві ради також мають повноваження щодо регулювання цін, з огляду на це в кожній області є ще комісії при райдержадміністрації, які теж мають права контролю за цінами і в них є свої повноваження. Тобто немає одного життєвого органу, який це все контролює.

    На сьогоднішній день більшість дій, до яких вдається держава, не засновані на чіткій нормативній регламентації. Галузь ціноутворення лікарських засобів має бути чітко витримана. Але зараз ми йдемо шляхом спроб і помилок. Помилкова думка, ніби фармацевтична галузь законодавства - це суцільна анархія. Контроль якості лікарських засобів, порядок вилучення неякісних лікарських засобів з обороту і проходження всіх стадій експертизи – є одними з найкращих в східній Європі. За декілька годин вилучається будь-який неякісний лікарський засіб в Україні.

 

Фармацевтика буде завжди актуальна. Медичне право зараз актуальне для всіх, але відверто кажучи, не актуально для того, щоб отримувати гроші. Тому що проблем багато, а судових суперечок між лікарями і пацієнтами мало. Найголовніша проблематика в доказовій базі. Наприклад, зараз в нашій країні існує дуже багато приватних клінік,  специфіка їх діяльності будується за принципом «пацієнт на першому місці». В комунальних установах все по-іншому. Коли це все змінитися медична практика буде однією з провідних, бо взаємини перейдуть в ринкове русло, а це станеться, коли буде обов'язкове медичне страхування.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: медицина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.