Що повинна врахувати справжня пенсійна реформа?

02 лютого 2011, 10:35
Власник сторінки
Кандидат экономических наук, доцент кафедры менеджмента НУПТ
0
1026

Для того, щоб Пенсійна реформа хоча б трохи враховувала інтереси трудящих, вона має включати наступні положення:

1.      Розмежування джерел фінансування пенсійних виплат. Це, зокрема, стосується адресних доплат до пенсій, виплати грошової допомоги працівникам, які на дату досягнення пенсійного віку працюватимуть в установах державної та комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років. Такі виплати повинні здійснюватися не за рахунок коштів Пенсійного фонду, а за рахунок Державного бюджету.

2. Легалізація заробітної плати безпосередньо впливатиме на фінансовий стан системи пенсійного забезпечення. Сьогодні в Україні рівень неформальної зайнятості, за різними оцінками, становить від 50% до 70%. Завдяки запровадженню дієвих заходів з детінізації заробітних плат, до бюджету ПФУ можна буде залучити до 14 млрд грн уже в 2011 році.

3. Ліквідація безробіття. На даному етапі це можливо за умови здійснення структурних змін в економіці України

4. Підвищення максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, що в свою чергу дозволить збільшити надходження страхових коштів до Пенсійного фонду України.

5. Збільшення надходжень до бюджету ПФУ за рахунок підвищення заробітної плати працівників, зокрема освітян. Адже однією з основних причин недофінансування Пенсійного фонду є фактичне замороження Єдиної тарифної сітки (ЄТС).

6. Ще одним питанням пенсійного реформування є введення обов’язкової індивідуальної накопичувальної системи пенсійного страхування. Це ідея, яка може теж перетворитися на глум. Людей зобов’яжуть 20 років відкладати на старість, а потім ці кошті з’їдять інфляція чи корупція. Необхідно створити реальні умови для захисту пенсійних вкладів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.