Чернігівщина: європейські перспективи

08 березня 2011, 11:45
Власник сторінки
Журналістка
0
582

Процеси об'єднання криміналітету під різними політичними знаменами починають нагадувати примусову мобілізацію чоловічого населення: "все для фронту – все для перемоги". Питання: кого над ким?

А чи знаєте ви, шановні земляки, про "європейські" перспективи нашого регіону?
Щоправда, хочу повести мову не про євроінтеграцію, не про можливу співпрацю місцевих підприємств із потужними промисловими компаніями "Старого Світу", а про відверто рейдерську діяльність наших, так би мовити, доморощених "європейців"...
Група "Європа" виникла в середині буремних 90-х у місті Прилуки, що на Чернігівщині, і розпочинала свій бізнес скромно - із заготівлі та реалізації брухту чорних та кольорових металів (тоді це було модним прикриттям для іншого, часом злочинного бізнесу).
Однак методи "конкурування" цієї групи з іншими суб'єктами підприємницької діяльності вже тоді носили відверто кримінальний характер. Очолював (та, фактично, і досі очолює) це угруповання Валерій Дубіль - на сьогодні народний депутат, відомий меценат... ну, і так далі, одним словом - шанована й порядна людина (на перший погляд), а тоді - звичайний прилуцький рекетир.

Коли в подальшому діяльність "європейців" вийшла за межі Прилуцького району та розповсюдилась на територію Чернігівської, Київської, Полтавської, Черкаської, Хмельницької, Вінницької, Чернівецької, Миколаївської, Дніпропетровської та Сумської областей, регіональним лідером "Європи" та, фактично, правою рукою Дубіля стає прилучанин Анатолій Мирошниченко на прізвисько "Міроха".

На даний час це - депутат Чернігівської обласної ради, заступник голови осередку провладної політичної сили, відомий бізнесмен, власник ЗAT "Прилуцький птахокомбінат", а також таких об'єктів у м.Прилуки, як торгівельний центр "Універмаг", гуртова база "Єврорад", торгівельний центр по вул.Соборній, речовий ринок та ринок "Андріївський", співвласник ринків у м.м.Чернігові та Ніжині, гуртової бази "Союз", TOB "Екоресурс", ВАТ "АТП - 17407", TOB "Гарант", TOB "Вимпел", телерадіокомпанії "Галактика плюс", TOB "Монолітно-каркасне будівництво", боксерського клубу "Європа", TOB "ВТП "Мікшер", TOB "Грант-Альянс", TOB "Аір-Поліграф", TOB "АТОН-ПЛЮС" та ін.
Правда, вражаючий перелік? На вигляд - порядний бізнесмен, перспективний політик... Але давайте подивимось, "как все начиналось".
У середині 1990 - на початку 2000 років Мирошниченко відповідав за силове вирішення проблемних питань "європейців" (ключову роль у тодішніх розборах відігравали бійці, натреновані у належному Мирошниченку боксерському клубі "Європа", тому прізвисько "Міроха" швидко стало відомим у кримінальному середовищі далеко за межами Прилук). Він відрізняється неврівноваженим і агресивним характером, у побутових суперечках завжди доводив свою позицію силовими методами (не рідко із застосуванням вогнепальної та холодної зброї). Навіть після розв'язання конфлікту вживав всіх можливих заходів для максимального покарання образника.
Так, у 2000 році було вбито директора ВАТ "Прилуцький птахокомбінат" В.Дігтяра, який тривалий час не погоджувався продати контрольний пакет акцій товариства групі "європейців". По мірі того, як зростає капітал "європейців", вони починають «прасувати свій імідж», щоб перестати асоціюватися з кримінальним середовищем, а також організувати "дах" своїй горе-підприємницькій діяльності. Більш грошовитий та розторопний Дубіль стає народним обранцем від БЮТ, а Мирошниченко, вступивши до Партії регіонів, стає депутатом Чернігівської облради і поступово посилює свої бізнесові позиції в області та за її межами.

З 2006 року він починає займається реалізацією в м.Київ контрабандної м'ясної продукції під виглядом виробів підконтрольного йому ВАТ "Прилуцький птахокомбінат": незаконно ввезені на територію України м'ясо, фарш та риба постачаються на адреси пов'язаних з Мирошниченком київських комерційних структур та жодного відношення до заводу не мають. Методом залякування власників контрольного пакету акцій ВАТ "АТП - 17407" Мирошниченко отримує контроль над підприємством, а згодом таким-же методом вирішує питання про отримання в обслуговування виключно належним йому підприємством міжміського маршруту сполученням Прилуки-Київ-Прилуки, а згодом -найприбутковіших міських маршрутів у м.Прилуки. Щорічно підприємство отримує від мерії близько 2 млн. грн. в якості компенсації за перевезення пільгових категорій осіб, хоча не виконує умов для її отримання.
При цьому Мирошниченко не гербує безпосередньо погрожувати фізичною розправою керівництву мерії, вимагаючи не втручатися у цей процес.
Пропорційно зростанню капіталу росте почуття безкарності та вседозволеності. Зокрема, у 2006 році під час п'яної бійки біля прилуцького дискоклубу "Європа" Мирошниченко та інший місцевий кримінальний авторитет Шинкаренко (директор TOB "Велгаз") вчинили перестрілку з травматичної та мисливської зброї. Невдовзі після цього невстановлені особи здійснили замах на життя Шинкаренка шляхом підриву його автомобіля ручною гранатою. Як постраждалий, котрий зазнав тяжких тілесних ушкоджень, так і слідство (за даним фактом була порушена кримінальна справа) об'єктивно підозрювали у скоєному Міроху. Втім, за допомогою корупційних зв'язків у правоохоронних органах йому вдалось уникнути відповідальності.
У 2009 році Мирошниченко, перебуваючи за кермом власного автомобіля у нетверезому стані, скоїв наїзд на скутер, у результаті чого водій та пасажир цього транспортного засобу загинули. Подейкують, що уникнення відповідальності не обійшлося без матеріальної зацікавленості працівників міліції.
Далі "європейці", що називається, входять в раж.
З метою чинення тиску на керівництво КП "Прилукитепловодопостачання", до якого вони вже тривалий час проявляють «сталий бізнес-інтерес», Мирошниченко, через свої зв'язки в Прилуцькій міжрайонній прокуратурі, ініціював порушення наприкінці 2007 року кримінальної справи за фактом зловживання службовим становищем з боку директора підприємства В.Назіма. У службових приміщеннях керівного складу КП податковою міліцією були проведені обшуки, вилучені документи. На В.Назіма постійно чинився тиск з метою схилення його до звільнення за власним бажанням з посади директора КП "Прилукитепловодопостачання", за що йому обіцялось закрити кримінальну справу.
Втім, з огляду на відсутність законних підстав для її порушення, В.Назім ризикнув відмовитися виконувати вимоги "європейців" та пов'язаних з ними «правоохоронців». Однак "Європа" не здається… До яких жахаючих своєю люттю хитрощів вдається «банда», аби досягти свого? Сьогодні, Міроха намагається через свої зв'язки вплинути на хід слідства у кримінальній справі, порушеній Прилуцькою міжрайонною прокуратурою «за фактом несанкціонованого скиду невстановленими особами до каналізаційної мережі загального користування м.Прилуки висококонцентрованого хімічного реагенту, чим заподіяна істотна екологічна та економічна шкода».
До скоєння вказаного злочину підозрюються у причетності окремі працівники підконтрольного "європейцям" TOB "Союз", на одному зі складів якого зберігається 150 ємностей із невідомою хімічною речовиною.
У такий нехитрий спосіб угруповання "європейців" намагається довести до банкрутства КП "Прилукитепловодопостачання", яке понесло збитки в сумі понад 250 тис. грн. через потрапляння до каналізації хімічних речовин. При цьому можливість масового отруєння земляків - прилучан ніхто до уваги не брав... Збанкротимо підприємство, а там і заберемо в держави «рештки»!
Як депутат Чернігівської облради, Мирошниченко намагався дискредитувати перед депутатським корпусом керівництво чернігівського Комунального підприємства "Ліки України" та призначити його директором власну кандидатуру, маючи на меті отримати контроль за фінансовими потоками КП та в подальшому приватизувати його.
Проте, це – квіточки, адже останній мега-проект "Європи" затуляє своєю нахабністю сонце! Впродовж року «європейці» намагаються привласнити державне підприємство "Прилуцький завод протипожежного і спеціального машинобудування "Пожспецмаш" (смт. Ладан Прилуцького району). Пролобіювавши питання про призначення підконтрольних "Європі" осіб керівниками заводу, "Мірохівці" намагались привласнити державну частку його майна з метою доведення його до банкрутства та подальшої приватизації. Завадило порушення правоохоронцями карної справи. Бажаючи знову уникнути кримінальної відповідальності, Мирошниченко безпідставно звинувачує місцеву владу та правоохоронні органи у здійсненні тиску на підприємство, провокує працівників заводу до проведення масових акцій громадянської непокори у формі пікетувань державних установ, у т.ч. й у столиці.
А які ж "європейські" перспективи?
Враховуючи значні фінансові потужності та нардепські амбіції, Анатолій Мирошниченко намагатиметься стати народним обранцем на майбутніх парламентських виборах. Бути переобраним на нову каденцію буде намагатися і діючий нардеп, лідер "Європи" Валерій Дубіль. У цьому "європейці" бачать єдиний вихід уникнення караючого меча "Феміди". І тоді тотальна "європеїзація" загрожує всій нашій області. Але давайте спитаємо себе: навіщо нам така "європеїзація"?
При цьому, панове, не слід забувати, що цей «спрут» вже готовий про всяк випадок втекти за межі батьківщини, залишивши по собі пограбованих людей та руїну в народному господарстві цього донедавна тихого та працьовитого регіону. І тікати ці «європейці» планують зовсім не до Європи…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.