Любко Дереш - літературний бешкетник

12 березня 2011, 07:47
Власник сторінки
Журналіст, еколог, письменник
0
579

Зі сторінок книжок Дереша ллється зло, аморальність, розпуста, відверті матюки і при цьому автора видань рекламують як кумира молоді, лідера нового літературного напрямку.

Вбити людину, що тобі набридла – проста справа, від якої не мучать докори сумління – приблизно така ідея закладена у твір «Поклоніння ящірці», автором якого є молодий, але вже відомий автор Любко Дереш. Ви шоковані?

Ця книжка вийшла солідним тиражем і поширюється в Україні, зокрема «Клубом сімейного дозвілля». Через те, що на роман «Поклоніння ящірці» ексклюзивні права має львівське видавництво «Кальварія», яке забороняє будь-яке відтворення сюжету твору, навіть окремих його частин, ми не можемо публічно вдатися до навіть поверхового його огляду. Хитрий хід. Це лякає, бо видання, яке практично агітує до аморальності і вбивства, спрямоване на молодіжну читацьку аудиторію, а особливо підлітків. Тож якщо ви давно не контролювали літературу, яку читають ваші діти, радимо це зробити. Не дай Боже, аби вони вже встигли прочитати «Поклоніння ящірці» чи «Культ», авторами яких є Любко Дереш. Зі сторінок цих книжок ллється зло, аморальність, розпуста, відверті матюки і при цьому автора видань рекламують як кумира молоді, лідера нового літературного напрямку. Найжахливіше, що майже все так і є. Він справді зумів стати кумиром багатьох молодих людей, бо ж психікою підлітків методом Дереша оволодіти не так і складно. Дехто Любка називає літературним бешкетником. Можливо, навіть це визначення є поблажливим.

Річ у тім, що художня література – це естетичний вид, який завжди є високодуховною річчю і робить людину кращою. Поряд з цим поняттям є інше – не-література, тобто малограмотні твори, підробка. До не-літератури романи Любка Дереша віднести не можна, бо вони написані грамотно, цікаво, захоплююче. Щодо цього «письменника» літературознавство має інше визначення – антилітература, тобто такі твори, які не несуть своїм змістом позитивної інтонації, руйнують мораль, світогляд, почуття і, як результат, роблять людину гіршою.

Хто винен? Передусім, українські закони, які сьогодні дозволяють друкувати майже все, що тільки забажається, аби тільки гроші. Й ще одне запитання, але вже риторичне: як впливають твори антилітератури на психіку молоді і суспільства в цілому? При цьому зауважмо, що таких авторів як Любко Дереш сьогодні в Україні багато.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.