МВФ –Україна. Фінансовий футбол

18 березня 2011, 22:08
Власник сторінки
заместитель директора Института политических и маркетинговых исследований им. Т. Шевченка, доцент.
0
420

Рахунок не на нашу користь

Невтішна фінансова ситуація на Україні, яка зумовлена чималим державним боргом МВФ (82% ВВП України) та загрозою дефолту згідно з рядом американських видань, зокрема Business Insider за 3 березня 2011 року зумовлює посилення дискусії стосовно можливих кроків українського уряду.

На нашу думку, більшість українських фінансистів та економістів, як помаранчевого так і сучасного біло голубого табору, дивляться на МВФ з великою повагою та переважно скрізь розові окуляри. Це світові стандарти, це європейське благополуччя, це найкращі експерти світу. Можливо для свого англосаксонського табору та табору країн золотого мільярда це справді так. Але для усіх інших країн світу ситуація дещо інша. Навіть не дуже глибокий аналіз призводить до невтішних висновків.  Про “ефективність” допомоги МВФ свідчить економічна терапія цієї організації у колишній Югославії у 1980 ті роки. Девальвація югославської валюти, різке збільшення зовнішнього боргу та падіння промислового виробництва цієї країни на 10% у 1990 році призвело до громадянської війни… Фінансову допомогу та рекомендації МВФ стосовно девальвації місцевої валюти й припинення субсидій місцевим фермерам “високо” оцінила Руанда, особливо після того, як у 1989 році це призвело до масового збідніння  населення й знову ж громадянської війни…Допомога МВФ Мексиці у 1994 році теж нічого мексиканським фермерам окрім повального зубожіння та імпорту американської кукурудзи не принесла…Для прикладу можна навести ще декілька країн Африки та Азії. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: МВФ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.