І знову про жируючих священослужителів

12 травня 2011, 17:06
Власник сторінки
Економіст
0
482

І знову про жируючих священослужителів

Звичайний сільский батюшка Василь їздить до прочан на велосипеді близько 10 кілометрів туди і назад, ще кілька по самому селу. Це для здоров'я, і щоб не гнівати вище керівництво, запевняє він.

 

 

Але священиків усе частіше можна побачити на сучасних дорогих машинах. Служителям культу припала до душі їзда з комфортом - м'яко та ще й з кондиціонером.

 

Отець Василь каже, що це неміч людська, забувають, що багатство не приносить спасіння, не приносить сцілення, тільки гріх.

 

Щоби подивитися, на яких машинах роз'їжджають київські священики, ТСН чергувала кілька днів перед офісом однієї з церков. Парк авто дійсно вражає.

 

Не так давно київський патріарх Філарет сам їздив на старій Волзі. Але хороші люди побачили бідність і допомогли. Зараз у владики кілька Мерседесівусі пожертвувані.

 

Філарет запевняє, що священик, який живе дуже розкішно, служить не Богові, а своєму череві.

 

Митрополит УПЦ МП Володимир ставиться негативно, щоб душпастир козиряв машиною. Сам предстоятель церкви своїм авто не козиряєу нього простенький Фольксваген. А під вікнами його святості стоїть не менш простенький пожертвуваний Мерседес S класу.

 

Така машина коштує 145 тисяч євро. Цей автомобіль створений для розкоші і краси. Сидіння з підігрівом можна налаштувати під себе, хоч угору, хоч униз. Присутній клімат-контроль, який реагує на інтенсивність сонця. Є ще відеоапаратура, можна під'єднати телефон, установити холодильник, а також присутня кнопка для зняття напруження після тривалого служіння. Дорожнечею автомобіль сяє.

 

Витрати на обслуговування не по кишені простим смертним. Лише за повний бак бензину - майже сто літрів - треба віддати більше мінімальної зарплати в Україні. Техобслуговування (ТО) на такий автомобіль коштує в діапазоні від 3 до 7 тисяч грн.

 

Хто жертвує на утримання таких авто, отець Василь і не здогадується. Його парафія приносить удвічі менше, ніж одне ТО. Але священик знає - дороге авто робить високопосадовців церкви ближчими до Бога.

 

Його храм - невеликий сільський будинок, але всі канони збережені. Парафія складається усього з кількох десятків селян. Священик уже давно хоче збудувати іншу церкву, та грошей на неї ніяк не назбирає. Миряни жертвують так, що і на хліб не намажеш. Спонсори є, але не такі потужні, а треба ж усього, як на один Мерседес.

 

Кардинал Любомир Гузар продав авто, яке йому пожертвували. Він тільки кілька разів проїхався на новенькому позашляховику. Така модель популярна серед народних депутатів. На схожих авто також їздить охорона олігархів. Для головного греко-католика України авто було незручне, купив новий Фольксваген. Придбана машина майже вдвічі дешевша. Різницю, переконують священики, використали на церкву. Похизуватися новий автомобіль може хіба що простістю.

 

Філарет у свою чергу зізнається, що якби йому пожертвували менш коштовну машину, то їздив би на простенькій автівці.

 

Сілький священник Василь довго й не думав би - продав би вишукане авто, а гроші пішли б на парафію і новенький велосипед. Тож мрія збудувати такий бажаний храм, справжній, щоб із дзвіницею, так і залишається поки що мрією.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.