Програма для ПРЕЗИДЕНТА України

16 травня 2011, 09:02
Власник сторінки
пенсіонер
0
537

(з погляду сільського мешканця)

1. Бюджетна система започатковується бюджетами населених пунктів, держбюджет формується за рахунок фіксованих відсотків відрахувань з регіональних бюджетів.

1.1. До бюджетів органів місцевого самоврядування зараховуються доходи від оподаткування суб’єктів господарювання (юридичних та фізичних осіб), які працюють на їх території (включаючи і філії підприємств, зареєстрованих за іншою адресою), землі та нерухомості, а також робітників та службовців за місцем їх реєстрації. До місцевих бюджетів також зараховуються суми штрафів за порушення правил дорожного руху, екологічної безпеки тощо на відповідній території.

1.2. Районні бюджети формуються з фіксованих відсотків доходів міських та сільських (селищних) бюджетів, обласні та АРК — районних, державний — обласних, АРК, міст Києва та Севастополя.

1.3. До державного бюджету безпосередньо зараховуються всі податкові надходження, не згадані в п. 1.1 (акцизи, ПДВ, митні збори і т. д.), а також доходи від оподаткування банківських та страхових установ.

1.4. Встановлюється мінімальні нормативи для контролю розрахунку доходної частини місцевих та регіональних бюджетів у гривнях на жителя; якщо якийсь із бюджетів виявляється меншим, ніж добуток цього нормативу на кількість жителів населеного пункту (району, області), то такий бюджет дотується до нормативного розміру з відповідного регіонального чи державного бюджету.

2. Одночасно проводиться децентралізація фінансування закладів охорони здоров’я, освіти, культури, муніципальної міліції (поліції).

2.1. Всі державні заклади охорони здоров’я, освіти, культури передаються на фінансування та в повне підпорядкування місцевим органам самоврядування.

2.2. Кожен із закладів п. 1 набуває статусу юридичної особи, їх керівники призначаються органом місцевого самоврядування на контрактній основі. Всі кадрові призначення і переміщення проводяться керівником закладу.

2.3. Районні, обласні та загальнодержавні установи охорони здоров’я, освіти та культури залишають за собою дорадчі функції — консультативні, контрольні, кадрові (рекомендаційного добору та підвищення кваліфікації працівників), забезпечення підручниками, довідниками, програмами, іншою літературою, обладнанням тощо.

2.4. Пункти 2.1 та 2.2 не стосуються до спецзакладів, які залишаються у нинішньому статусі.

2.5. Аналогічна реформа проводиться і в міліції (з перейменуванням її на поліцію)міліція стає муніципальною (за винятком спецпідрозділів).

3. Орні землі переводяться в розряд товару.

3.1. Для переводу земель сільськогосподарського призначення до розряду товару після прийняття відповідного законодавства та створення земельного кадастру створюється система іпотечних банківських установ.

3.2. Законодавством передбачається неможливість продажу землі не лише іноземним громадянам, а й підставним особам.

3.3. Законодавчо встановлюється мінімальний відчутний відсоток за оренду землі, обов’язковість складання договору оренди і максимальне спрощення його реєстрації.

4. Продовжується прискорено процес інтеграції України до європейських структур, першочергово – до НАТО.

5. Розпочинається реальна боротьба з корупцією.

5.1. Серед чиновництва:

— реальним його скороченням (приблизно вдвічі) після обмеження до необхідного мінімуму кількості паперів звітності, довідок для оформлення різноманітних субсидій, дозволів (копій 

паспортів, ідентифікаційних кодів і т. п.), відміни соцатавізму — безглуздої плановості та звітності за нею (кількість читачів в бібліотеках, хворих в стаціонарах і т. д.);

— чітким доведенням до кожного чиновника (всіх рівнів) його посадових обов’язків і після двох-трьох випадків їх невиконання чи халатності, а також при затягуванні часу для їх вирішення та інших скарг відвідувачів звільненням з роботи; це ж саме впроваджується і щодо суддів (до введення їх виборності населенням);

— значним підвищенням посадових окладів.

5.2. У Державтоінспекції — застосовується грузинський метод.

5.3. В системі охорони здоров’я — термінове введення страхової медицини.

5.4. Також у відділеннях ощадбанку створюються обмінні пункти, де кожен громадянин може обміняти або й взяти в кредит потрібну йому суму в будь-якій валюті міченими купюрами для дачі хабара.

6. Впроваджується українська мова.

6.1. Надаються податкові канікули не менше 10 років на україномовних видань, а рада, яка відає видачею ліцензій радіо- та телемовним компаніям, забезпечує телерадіомовний простір України від неукраїномовної інтервенції.

6.2. Навчання в усіх вищих та середніх спеціальних навчальних закладах проводиться виключно українською мовою.

6.3. Кожен виступ народного депутата на іноземній мові мусить мати синхронний переклад, перекладач утримується коштом доповідача.

7. «Дрібниці».

7.1. Україна залишиться назавжди великою аграрною країною, тому насамперед вирішуються проблеми села:

— у кожному селі створюються обслуговуючі кооперативи;

— в усіх населених пунктах відкривається мережа магазинів державної торгівлі (найкраще на базі Укркоопспілки, для чого все майно нинішньої спілки передається його власнику – місцевим громадам), а в містах – ринки з продажу сільгосппродукції безпосередньо її виробниками (обслуговуючими кооперативами, фермерами чи приватними особами з повною відсутністю посередників;

— припиняється пограбування села БТІ. фірмами, які оформляють приватизацію присадибних ділянок тощо;

— в усіх районних містах створюються інформаційні бюро, які надають послуги населенню в продажі-покупці габаритних товарів, зв’язуючи продавця з покупцем, з транспортниками, тобто стають мінібіржами за невелику плату (скажімо, відсоток від суми оборудки).

7.2. Щороку при прийнятті держбюджету встановлюється один пріоритетний напрямок в розвитку народного господарства (чи підтверджується минулорічний) і фінансується окремою графою. Незважаючи на це, щороку в бюджеті передбачається суттєва сума на розвиток альтернативних джерел енергозабезпечення.

7.3. Знижуються ставки відсотків за банківські кредити, насамперед довгострокові. Розмір відсотків за кредити на першому етапі повинен складати не більше 7 з наступним зниженням до 5 і далі до 3%.

7.4. Встановлюється максимальна різниця між найбільшою і мінімальною пенсіями – не більша 5 разів.

7.5. «Відшукується» загублений десь газ власного видобутку і спрямовується на потреби населення (в т. ч. комунальні), що дасть змогу значно знизити ціну на нього для споживачів.

Передумови.

Вирішальною передумовою успішного (та й взагалі) проведення цих реформ є нормальний склад Верховної Ради, яка на сьогодні являє собою балаган комедіантів, кожна наступна каденція її за своїм складом погіршувалася і за прийнятим нею виборчим законодавством не зможе змінитися на краще. Та й неструктурованість суспільства (півтори сотні партій рівнозначна повній їх  відсутності) при існуючій ситуації може привести лише до узурпації влади якимось кланом. Виходом може бути лише кардинальна зміна у її формуванні.

Можна запропонувати наступний вихід.

На одну каденцію замінити вибори до ВР формуванням її з депутатів рад нижчого рівня за наведеною схемою:

 


 

МР – міська рада; ОР – обласна рада; ОЦ – обласний центр;

РЦ – районний центр;

 

Примітки:

 

1. Під назвою «Сільська рада» маються на увазі ради першого рівня – сільські, селищні чи міські (не райцентрів) ради.

2. Наведені депутатські квоти – умовні. Квоту обласним радам можна встановити з розрахунку 400 місць, розподілених пропорційно кількості населення у відповідній області.


При цьому слід дотриматися такого порядку: діючі ради першого рівня зі свого складу формують районні ради (діючі районні розпускаються), які працюють півроку – рік, після чого формують обласні ради і т. д. При цьому радам всіх рівнів надається право відзиву своїх делегованих депутатів із ради будь-якого вищого рівня

Сформована таким чином ВР крім розгляду поточних питань приймає основоположні закони – нову редакцію Конституції України; виборчий кодекс без права на внесення змін до нього на 10–15 років; вирішує всі земельні питання; приймає трудовий і податковий кодекси тощо.

Можна не згадувати, що першим кроком такої ВР буде формування Уряду з фахівців.

 

9.05.2011 р. с. Медвин

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.