Бомбезне свято у центры Європи

30 травня 2011, 07:28
Власник сторінки
член угорсько-української спілки пульмонологів., член християнської швейцарсько-української медичної асоціації дерматовенерологі
0
739

20-21 травня Рахів (Закарпаття) масштабно відзначив 564-й рік свого заснування.


                              

20-21 травня Рахів (Закарпаття) масштабно відзначив 564-й рік свого заснування. Цьогоріч також у рамках святкування Дня Європи в Україні, за підтримки Християнсько-Демократичного союзу, ВОСвобода, тут проходив третій фестиваль Європа-Центр під гаслом Будь українцем-стань європейцем. Крім цього, в рамках заходу відбувся масштабний автопробіг, який стартував одночасно зі Львова, Ужгорода, Івано-Франківська, Тернополя та Чернівців. А ввечері, на сцену амфітеатру Буркут, вийшли відомі виконавці.

         

     Програма святкування Дня міста була насиченою та приваблювала місцевий нарід і гостей не тільки святково-колоритною ходою від центру до місця основного дійства – амфітеатру “Буркут”, а й ярмаркою-продажем різних виробів під відкритим небом, зокрема з овечої продукції. Доповнювали атмосферу гостинного дійства у горах запахи від сиру, бринзи і вурди, смаженого шашлика, бануша. Милували душу й виступи етнографічних колективів.

               

     На святкування приїхало чимало гостей з європейських міст-побратимів. У доброму гуморі, з надією й надалі розвивати добросусідську співпрацю вітали рахів’ян:  мер міста Свидник(Словаччина) Ян Голодняк, делегат 5-го району м.Будапешт Йожеф Бартол, Олівер Барані з румунського м.Вішеу де Сус, генконсул Угорщини в м.Берегові Іштван Товт та заступник генконсула Угорщини в м.Ужгород Ендре Саліпцкі. Не забули віддати шану древньому Рахову і його почесні громадяни: журналіст Олександр Масляник, художник Іван Доробан, директор карпатського біосферного заповідника Федір Гамор.

 

     Під час урочистого відкриття свята жителів райцентру тепло привітали зі сцени голова міста-іменника Ярослав Думин та голова районної адміністрації  та ради Д.Андріюк і М.Беркела, які щиро побажали доброго здоров’я гуцульським газдам, а ще нагородили грамотами за особистий внесок у розвиток міста та краю чимало достойних людей.

 

     Щоправда, церемонію нагородження перервала рясна гроза з градом. Для горян саме така погода завжди сподівана непередбачуваністю, а от гостей негода явно здивувала. Однак настрою, як виявилося, не зіпсувала. Та недарма ведуча Галина Журавська підкреслила, що для гуцульських набутків дощ – не завада. Після зливи дійство відновилося з новою силою. На сцену один за одним почали виходити учасники третього фестивалю національних культур: “Ритм”  з Ужгородщини та “Гуцульські барви” з Ясіня, фольклорний “Вішеу-Марамуреш” з Румунії, народний самодіяльний оркестр гуцульських інструментів РБК. А представник народного депутата України Василя Петьовки  В.Гартованець зачетав звернення від нардепа, який подарував для дитячих садків телевізори, ПК, DVD програвачі та музичні центри.

 

     Ключовим гаслом III Rock&Word muzik фестивалю Європа-Центр стало гасло Будь українцем – стань європейцем.  Мир і свобода для кожної людини – ціль нашого народу, - йшлося у надісланому на адресу міськради зверненні від ерцгерцога і ерцгерцогині австрійських з Гамбурга.

                 

     Багато говорив про європейський рівень життя, якісні дороги і європейську інтеграцію нашої країни ведучий концертної програми фестивалю “Європа-Центр”. Відкрила її рахів’янка Ганна Шміляк. А потім Назарій та Дмитро  Яремчуки, Лілія Ваврін, Андріана, Оксана Білозір, гурти “Dazzle Dreams” та  “ТІК” просто  “розірвали” публіку на шматки у розумінні драйву та запалу. З ним молодь  відірвалася на повну, танцюючи та підспівуючи відомі композиції. І після феєрверку присутні на заході не хотіли розходитись.

 

 

   

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.