Чому в Спритка і Гарнюні блакитні очі?

31 травня 2011, 17:06
Власник сторінки
Олексій Сивак
0
619

Чому в Спритка і Гарнюні блакитні очі?

Вони мають ясно-сині очі і ясне волосся.
Геродот

«Хто вам сказав, що у українців блакитні очі?» - такого плану осудливо-гнівні питання раз-по-раз виникають на форумах і, навіть, у заявах експертів, коли йдеться про колір очей двох анімаційних героїв, створених і представлених в рамках брендингової стратегії України. Здавалося, відповідь лежить на поверхні і не потребує пояснень. Для цього, мабуть, достатньо уважніше подивитися в очі людей, які вас оточують, а інколи просто глянути на себе в дзеркало. Проте, якщо народ вимагає пояснень, ми маємо ці пояснення дати.
Повертаючись до питання, винесеного на початок цієї статті, хочу відповісти: це Василь Дяченко. У 1965 р. вийшла його монографія «Антропологічний склад українського народу», яка узагальнила результати експедицій 1956-1963 рр. і до сьогодні вважається найбільш фундаментальним дослідженням з антропології українців. Так ось там зазначається, що у населення сучасної Київської області (а саме цю центрально-українські, столичну область ми взяли за основу у створенні образів Спритка і Гарнюні) «переважають змішані відтінки очей: голубі, сірі та сіро-голубі». І так було принаймні ще з часів Геродота, бо саме такими, синьоокими і ясноволосими він описував наших пращурів.
«А як же український фольклор, чорні брови, карі очі?» - можете запитати ви і знову знайдете відповідь у того ж Дяченка. Читайте його статтю у журналі Віче, № 4 за 1992 рік «Не тільки чорні брови, карі очі». До того ж, існує думка, що в піснях оспівувалися незвичні, малопоширені, а тому унікальні ознаки і властивості: надприродна сила, неземна краса, або, в тому числі, карі очі, на противагу блакитним і сіро-блакитним очам які є поширеними в наддніпрянській Україні.
Саме такий підхід і таке розуміння є прийнятим в українській антропології, на цих базових моментах пишуться і видаються навчальні посібники і здобувають освіту студенти в Україні. Якщо буде натхнення і трошки вільного часу можна погортати підручник з антропології Сергія Сегеди. Знаючи, наскільки прискіпливим може бути вивчення елементів розробленої CFC Consulting брендингової стратегії України, в компанії, яку я також маю честь представляти, дуже відповідально підійшли до дослідження всіх складових національного брендингу, в тому числі і до кольору очей персонажів-символів, які мають представляти Україну іноземцям.
І наостанок додам, що крім наведеного вище науково-дослідницького обґрунтування, ми керувалися ще і естетичними і понятійними міркуваннями. Спритко і Гарнюня дивляться на світ широко відкритими очима кольору чистого безхмарного неба. Такий персонаж викликає довіру, такого героя іноземцю захочеться забрати із собою додому на добру згадку про Україну.

Довідково:
1. Дяченко В. Не тільки чорні брови, карі очі // Віче. —1992. — № 4. — С. 114.
2. Дяченко В.Д. «Антропологічний склад українського народу», - Київ, 1965, — С. 31-74.
3. Сегеда Сергій. Антропологія : Навчальний посібник. — К.: Либідь, 2001. — 336 с.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.