Правозахисники вирішуватиме проблеми досудового затримання з Януковичем у Страсбурзі

16 червня 2011, 15:59
Власник сторінки
юрист
0
527

Представники громадських правозахисних організацій звертатимуться до Президента України та Євроспільноти з вимогою невідкладного внесення змін до Кримінально-процесуального Кодексу України в частині запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

Зокрема, аби звернути увагу на проблему незаконного тримання громадян у слідчих ізоляторах, активісти підготують інформаційний пікет біля приміщення Ради Європи, де на наступному тижні має виступити Президент Віктор Янукович.

З такими ініціативами виступили представники громадсько-правозахисних організацій під час конференції 15 червня 2011 р. у приміщені Будинку письменника м. Києва.

Цей крок викликаний численними фактами незаконного тримання громадян у слідчих ізоляторах впродовж багатьох років, особливо тих, котрих обвинувачують у скоєнні дрібних злочинів, за які вони, навіть у випадку доведення їхньої вини, можуть бути лише оштрафовані.

Для припинення цього свавілля та приведення законодавства у відповідність до рекомендацій Ради Європи правозахисники вимагають прийняття наступних змін до Кримінально-процесуального кодексу України:

1. Застосовувати взяття під варту лише у справах, за якими передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад п’ять років. По інших справах взяття під варту може застосуватись лише у виключних випадках, серед яких: порушення режиму більш м’яких запобіжних заходів, наявність доказів підготовки нового злочину, достовірно встановлені факти впливу на учасників процесу.

2. Обмежити термін тримання під вартою залежно від суспільної небезпеки вчиненого злочину і форми вини: злочинів середньої тяжкості не більше трьох місяців, тяжких - не більше шести місяців, особливо тяжких - не більше дванадцяти місяців.
При цьому суд може продовжити строк тримання під вартою підозрюваного, але не більше ніж шість місяців і лише у справах про тяжкі та особливо тяжкі злочини.
Законопроекти, спрямованні на реалізацію цих вимог, не потребують окремої розробки, оскільки відповідні положення містяться у вже зареєстрованих у ВРУ законопроектах (народного депутата Бондика В.А., народного депутата Стретовича В.М. та у урядовому законопроекті).

У дискусії брали участь представники Громадського руху «Спільна справа», Українська Гельсінська Група, Європейської Студії кримінального права, Юридичної компанії «Центр Конфліктології і Права», Інституту правового суспільства, народні депутати та окремі правозахисники.

На думку більшості учасників, розв’язання цієї проблеми є дуже важливим кроком у напрямку розбудови демократичної правової держави. Через це усі представники громадськості взялися підтримати ініціативу збору підписів на підтримку цього звернення.

Також правозахисниками було ініційовано ряд заходів задля привернення уваги в Україні та за її межами. Зокрема, провести інформаційний пікет біля приміщення Ради Європи, де має на наступному тижні виступити Віктор Янукович, а також влаштувати громадську акцію біля приміщень вітчизняних органів влади.

Дискутуючи щодо перспектив цього руху, учасники вносили свої рекомендації до ініційованих змін у Кримінально-процесуального Кодексу України.

На мою думку, необхідно адаптувати механізми захисту прав затриманих осіб до існуючої практики країн ЄС,а також  довести до громадськості,  що зараз українські судді свідомо порушують права громадян на свободу і особисту недоторканність незважаючи на закони, які певною мірою обмежують свавілля суддів.  В Україні гарні закони, але вони використовуються вибірково і в основному, на користь корумпованої судово-прокурорської системи.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.