мораторій на продаж угідь сільськогосподарського призначення відмінять

23 червня 2011, 08:08
Власник сторінки
Адвокат
0
713

Ринок земель орієнтовно запрацює з 1го січня 2012 року

20 червня уряд схвалив законопроект «Про ринок земель», тож найближчим часом він піде на реєстрацію до Верховної ради, а вже, орієнтовно, восени буде прийнятий. Тож очікуємо що з 1 січня 2012 року він запрацює. Нерозривно з цим пов’язана і відміна мораторію на продаж угідь сільськогосподарського призначення. Як зазначив профільний міністр Микола Присяжнюк, купувати чорноземи матимуть право лише громадяни країни, фермерські господарства і також держава. Покупця зобов’яжуть декларувати доходи в разі придбання угідь вартістю більше ніж 150 тисяч гривень. Крім того, орендар матиме право віддавати землю під заставу. Планується також зробити переоцінку земель приблизно в 1,8 рази. Також є положення, що особисто в мене викликає обурення. Передбачається, що із введенням в дію обороту сільськогосподарських земель орендар з довгостроковою орендою землі зможе віддавати землю в заставу. Як можна заставити чуже майно відповідно до чинного ЦКУ і ГКУ. Може я чогось не розумію, будь-ласка поясніть. Адже це на мою думку порушує право власника (володіти користуватися і розпоряджатися). Віддаючи землю під заставу власник лише передав право на користування нею, проте закладати землю це вже право розпоряджатися нею.

Додатково обіцяю написати детальну аналітичну статтю з цього приводу, яка буде розміщена на сторінках профільних юридичних ресурсів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.