Стратегічно-нестратегічна електроенергія

01 липня 2011, 07:15
Власник сторінки
Адвокат, член Ради Адвокатів міста Києва
0
498

Обленерго перестали бути стратегічними для влади, але не для населення України.

23 лютого 2011 року Кабінет міністрів виключив 20 енергопостачальних компаній, а також низку енергогенеруючих компаній із переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко прогнозує приватизацію в 2011 році держпакетів 2 енергогенеруючих компаній, а також 5-6 обленерго .

На фоні зростання цін на нафтопродукти та  природний газ, електроенергія набуває неабиякого значення для населення України, що мешкає в приватному  секторі,  особливо в селі.

 Розуміючице, провладні олігархи,  поспішають прибрати природні монополії  (обленерго) до своїх рук. При цьому права споживачів в сфері  електроенергетики так і залишаються більш ніж прозаїчними.

Закон  України «Про електроенергетику » передбачає, що  «якщо для  створення можливості електропостачання необхідно  здійснити будівництво (реконструкцію) мереж (об'єктів), які   повинні   бути   невід'ємною  частиною  вже  існуючих  мереж (об'єктів),  будівництво  може  провадитися  згідно  з  технічними умовами, виданими підприємствами електроенергетики, за рахунок або силами  замовників (власників) та користувачів зазначених об'єктів з подальшою передачею їх на баланс підприємств електроенергетики і відшкодуванням  витрат  на  їх будівництво у розмірі та у порядку, встановлених  Кабінетом  Міністрів  України».

Це означає, що якщо ви побудували новий будинок, але підключити його до електромережі не можете через відсутність останньої, то вам прийдеться будувати мережу за власний кошт та потім безкоштовно передати у  власність обленерго, без будь-якої компенсації, оскільки  така компенсація  відсутня.

Крім того керівник підрозділу ремонту та експлуатації мережі обленерго, перед тим як дати дозвіл на підключення,  може  попросити вас в ультимативній формі провести реконструкцію наприклад трансформатора  або мережі.  Такі випадки примусового інвестування приватизованих обленерго в Україні  мають масовий характер, а розмір такої разової  інвестиції  може сягати від 10 тисяч до 200  тисяч гривень кожному користувачу.  

В селах ситуація і того гірша – існуючі мережі потребують невідкладної реконструкції, оскільки побудовані 50-60 років тому,  але власники обленерго не поспішають фінансувати  ці роботи, а тому ситуація закінчиться загальним апокаліпсисом для населення.

То чи дійсно приватний власник природної монополії є ефективним?


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: енергетика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.