Про найголовнішу помилку Сталіна

06 серпня 2011, 00:25
Власник сторінки
0
437

Про найголовнішу помилку Сталіна, яка призвела до розпаду СРСР.

Давно вже не писав блогів а тут так сталося що натрапив на статтю та блог пана Юрія Луканова

http://korrespondent.net/ukraine/events/1247505-korrespondent-vyyasnil-pochemu-tret-ukraincev-nostalgiruyut-po-sssr

http://blogs.korrespondent.net/journalists/blog/lukanov/a41932

В обох написано про СРСР, та ностальгію про нього. Мушу визнати що іноді та ностальгія виникає і у мене, хоча і проживаю зараз в Англії, не дуже заможно, але й з голоду не помираю.

Що можу сказати так це те що сам чудово розумію що у кожної системи є свої недоліки. І в Англії деякі пенсіонери замерзають насмерть у себе вдома, тому що, не дивлячись на всю "допомогу", просто не мають грошей щоб заплатити за опалення, чи за ремонт вікон та дверей, щоб все тепло з хати не видувало. Всяке тут трапляється.

Ті хто довго живуть, саме живуть а не приїжджають на заробітки чи навчання, думаю, підтвердять що як виживати, то в розвинених країнах це легше, а ось щоб жити добре, то працювати маєшь що в Україні що в розвинених країнах однаково.

Дуже часто, збираючись у "радянській" компанії, ми ставили собі таке запитання: "А де ж була та помилка, що призвела до розпаду СРСР?"

Честно кажучи, який небудь іменитий вчений (наприклад український міністр освіти Табачок, чи як його там) можуть надати кілька відповідей :
* Занадта націленість на військові витрати
* Відділеність політичної "еліти" від народу
* Велика любов народу до халяви, крали все що могли
* і т.д. і т.п.

Але як на мене, то все це було лише наслідками які вже призвели до розвалу СРСР. І найвпливовішим із цих наслідків було постійне піднесення капіталістичних країн в уяві більшості населення СРСР. Навіть зараз багато людей в Україні сліпо прихиляються перед "мудрістю" західних "партнерів". Ми дивилися фільми де всі герої їздили на автомобілях, та забували що і в нашої міліції були службові автівки, а ось середня людина здебільшого тоді ходила ще ходила пішки. Ми не могли зрозуміти що в фільмах де кожен другий їздить на Ферарі та Ламборджині показують "західну мрію" а ні реальній стан середнього классу. Можно продовжити ще довго, але це все ж таки наслідок, а ми шукаємо його причину.

Спілкуючись з тими хто не жив в Європі я помітив таку річ, мені просто не вірять коли я розповідаю про жебраків на вулицях чи про те що і тут багато людей живуть за межою бідності, тому що просто не можуть знайти де працювати, про вимерзлі, сирі квартири бо люди, з доброю зарплатнею, не можуть дозволити собі платити рахунки за опалення та багато чого іншого що можна помітити лише коли тут живеш. Українці які тут ніколи не бували принципово не хочуть помічати поганих сторінок Європи. Вони хочуть бачити тільки добре. Так це залишилось від СРСР.

 Але чому ж таке відношення?

Саме відповідь на це запитання і надала мені можливість поглянути на всю проблему з іншого боку. Цю відповідь я озвучив трохи раніше, а саме: "Ці люди ніколи не жили в Європі"

Так вони могли приїхати як туристи, могли тут навчатися, могли приїхати на заробітки, але все це тимчасове, вони знали що повернуться до дому і тому дивились на все це саме з такої точки зору і не придивлялись до навколишнього середовища. А що ж тоді казати про СРСР? Що бачили ті хто попадав на захід з СРСР? Як можна оцінити життя за 2 тиждні?

Слідуюче запитання: "А чому так сталося?" І повірте мені, це найважливіше запитання, бо воно дає причину перетворення СРСР на болото.

А відповідь дуже проста - Залізний Занавіс. Саме Залізний Занавіс став найбільшою помилкою Сталіна, якою він фактично призвів до вимирання СРСР.

Саме через те що ніхто не міг виїхати з країни жити на захід, вони не бачили оборотної сторони медалі. Як наслідок люди просто не мали нормальної інормації про дійсне становище в західних країнах.

Обертаючись на минуле з нашого часу та опираючись на свій теперішній досвід, можу спокійно стверджувати, що велика кількість людей, не гірших людей, майже певно повернулися би до СРСР десь після 5-ти років за кордоном та з задоволенням використали свій досвід для того щоб покращити радянську систему.

Отже маємо те що маємо. Радянського Союзу немає білше 20-ти років, Росія, замість доброго сусіда, обертається на пугало, яке відлякує будь яких прихильників , а Україна застрягла десь посередені між "Європейськими ціностями" та "Російською кланово мафізною системою", кілька локальних воєних конфліктів та повна втрата Радянських стандартів.

Знєте коли мені б надали можливість відвідати якусь паралельну вселену, хоч на кілька тижднів, то я б обрав ту, де не було залізного занавісу та подивився як там все склалося.

Отже повтрюсь: "Як би несподівано це не видавалось, але найбильшою помилкою Сталіна було створення залізного занавісу"
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.