КОНЦЕПЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ системи взаємодопомоги організацій громадянського суспільства в умовах масових політичних репресій

22 серпня 2011, 19:35
Власник сторінки
Голова Всеукраїнської профспілки «Народна солідарність». Заступник голови Громадського об’єднання «Українська справа».
0
686

Презентую увазі громади концепцію діяльності Комітету "Громадська самопоміч", поширену мною щойно на Круглому столі "Проблеми дотримання і захист людських прав і свобод українців" в рамцях чергових річних Загальних зборів Світового конгресу українців...


 
Поточне становище


Після здійснення в 2010 році чергового протиправного перегляду Конституції та узурпації всієї повноти влади на Україні, сучасний правлячий режим на чолі з диктатором В.Януковичем, “обраним на посаду Президента” шляхом систематично фальсифікованих виборів, розпочав широкомасштабні політичні репресії як проти представників опозиційних партій, такі і проти учасників різних організацій громадянського суспільства, що розглядаються ним в якості таких, котрі становлять для нього потенційну небезпеку.

Десятки людей перебувають у тюрмах по справах, цілковита штучність котрих, як і явна непропорційність обраних “первентивних” і каральних заходів до змісту висунутих обвинувачень, є цілком очевидною для переважної більшості громадян.

Органи внутрішніх справ та “державної безпеки” по-суті знов, як колись у радянські часи, перетворені на політичний каральний механізм, а суди, втративши будь-яку незалежність, виступають машиною для штампування потрібних владі рішень.

Обстановка політичного терору, сваволі та беззаконня, що панує в країні, спонукає представників влади нижчих рівнів так само використовувати СБУ, прокуратуру, міліцію та суди для розправи над незручними їм особами, навіть коли їхня діяльність не несе безпосередньої загрози для режиму, як такого. Дедалі поширюється явище “замовних переслідувань”, коли громадські та профспілкові активісти стають жертвами репресивних дій державних силових структур, що діють в інтересах представників бізнесу, пов’язаного корупційними зв’язками із владою.

Особливо важливим є те, що згідно публічних заяв самого диктатора В.Януковича та призначених ним очільників каральних органів, масові репресії, котрі здійснюються під прикриттям “боротьби з корупцією” та “політичним екстремізмом”, віднині, як і колись за часів “радянської України”, перетворюються на щоденну практику діяльності державного апарату та життя суспільства.

Необхідна реакція громадянського суспільства

За цих умов організації громадянського суспільства мають докласти максимальних зусиль, щоб захистити своїх активістів від протиправних переслідувань з боку держави, зокрема – використовуючи солідарність міжнародної громадськості та її вплив на демократичні уряди світу, що виступають донорами міжнародних фінансових інституцій, за рахунок кредитів яких наразі підтримується поточна платоспроможність так званої “держави Україна”.

Перешкоди

Головною завадою на шляху створення ефективного механізму протидії політичним репресіям в Україні наразі є взаємне суперництво та брак згуртованості різних громадських організацій і ЗМІ, неофіційно пов’язаних із різними вже діючими або такими, що перебувають у стані творення, політичними силами опозиційного спектру. Ця зрізничкованість посилюється штучним ідеологічним протистоянням навколо створюваного підконтрольними владі медіями та іншими її агентами “симулятивного порядку денного” з питань політико-символічного характеру, як-то використання символіки колишнього Союзу РСР, конституційно-правового статусу московської мови, тощо.

Іншим негативним чинником є пасивна “страусяча” позиція багатьох представників громадськості та навіть політикуму, котрі без будь-яких раціональних підстав сподіваються на те, що політичні репресії, котрі не зачепили їх дотепер, так само оминатимуть їх і в майбутньому. 

Так само негативну роль відіграє загальний від’ємний суспільний образ тих політичних сил, котрі перебували при владі на Україні протягом п’яти років після Помаранчевої революції (до здійсненого В.Ф.Януковичем і його спільниками конституційного перевороту) та лише незначною мірою виправдали ті сподівання, які покладалися на них громадянами.

За цих умов певна частина позапартійних громадських діячів та журналістів намагається уникнути публічних контактів із будь-якими політиками та партіями, вважаючи їх шкідливим для свого іміджу.

Пропозиції

Дана Концепція передбачає свідоме поєднання зусиль представників громадських організацій, журналістів, інших представників “громадянського суспільства”, політиків та юристів з метою захисту українських громадян від політичних переслідувань за їхню громадську активність, включаючи як безпосередньо політичну діяльність, так і дії на захист інтересів певних груп громадян (мешканців окремих будинків та територій, найманих працівників, дрібних підприємців, споживачів, студентів і т. д.), професійні дії адвокатів та журналістів тощо.

Основні завдання

1. Надання оперативної допомоги громадським та політичним активістам в момент та безпосередньо після затримання, арешту, обшуку, вилучення документів та носіїв інформації, інших порушень особистої недоторканності.

2. Забезпечення правової та матеріальної підтримки осіб, протиправно запроторених до місць позбавлення волі.

3. Моніторинг розвитку політично-мотивованих кримінальних справ, становища політв’язнів, інформування про них української та міжнародної громадськості.

4. Цивільна боротьба проти практики політичних репресій на Україні. 

Приблизна структура Комітету

Напрямок “швидкого реагування”: “гаряча лінія”, юридична група, інформаційна група, політична група, міжнародна група, загальні зустрічі та зустрічі у групах, координаційний комітет.

Напрямок супроводу: група правової підтримки, організаційно-моніторингова група, група журналістських розслідувань, міжнародно-політична група, загальні зустрічі та зустрічі у групах, координаційний комітет.

Політичний напрямок: акційна група, медіа-група, аналітична група, політичний координаційний комітет, оперативні зустрічі, відкриті та закриті політичні дискусії.

Координаційно-сервісні (міжнапрямкові) структури: Наглядова рада, Центральний координаційний комітет, група фінансового забезпечення, секретаріат.

Організаційно-правові основи

Комітет передбачається як форма спільної діяльності різних фізичних та юридичних осіб, зі створенням або без створення юридичної особи у формі громадської організації. Діяльність базуватиметься на основі волонтерства, добровільних пожертв, членських внесків та часткової оплатності окремих професійних послуг.

Контакт ініціатора розробки проекту:
Олексій Кляшторний, Профспілка “Народна солідарність”, www.narsolidarnist.org.ua
Холодноярська ініціатива, www.kholodny-yar.org, www.facebook.com/groups/kholodniy.yar
Рух За Народовладдя, www.facebook.com/narodovladdia, www.narodovladdia.livejournal.com
тел. +38 067 5487728, 050 8004546; e-mail: ccc@narsolidarnist.org.ua, klasztorny@gmail.com
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.