Клімат

04 вересня 2011, 11:52
Власник сторінки
Dolce far niente
0
602

і історія людства



Року божого 1605го помер "своєй смєртію от табакєркі по головє" московський цар Борис Годунов. Що призвело царя до такого кінця? Можлива причина смерті царя – перуанський вулкан Уайнапутіна…

 Борис Годунов зробив досить непогану кар’єру в тодішній Московії. Починав він "помєщіком срєднєй рукі", закінчив – царем Московським.

Почав він з зачислення в "Опрічний корпус" при Івану "Грозному". Завдяки вдалому одруженню на доньці Малюти Скуратова, і наступному одруження царевича Фьодора на сестрі Годунова після смерті Грозного Годунов стає "главой правітєльства" при слабоумному Фьодору.

Спадкоємецем  пришелепкуватого Фьодора був хворий на епілепсію царевич Дмитрій, брат Фьодора.  По тогочасній офіційній версії хворий Дмитрій загинув через хворобу випадково заколовши себе ножем бавлячись з ровесниками. Проте з подачі Романових які воцарились після Годунова ця версія піддалася сумніву – Романови твердили що Годунов вбив Дмитрія.

Який був Годунов? Він був розумний, обережний, енергійний… При ньому активно розбудовувались міста і будувалися нові. Тільки на Волзі він побудував Самару, Царіцин, Саратов… В Дикому Полі проти татар – міста-фортеці Воронеж, Білгород, Царьов-Борісов. В Сибіру закладений Томск, центр з якого почалось освоєння Сибіру.

Проте все це перервав Голод…

19 грудня 1600року відпулось виверження вулкану Уайнапутіна на місці теперішнього Перу, силою в 6 балів по "шкалі вулканічних вивержень" (виверження Везувію яке знищило давньориські міста Помпеї, Геркуланум, Оплонтіс і вілли Стабіс було вдесятеро меншим, 5 балів). Це виверження призвело до значних кліматичних змін в ході т.зв. «Малого льодовикового періоду».

Це викликало Великий голод 1601-16003рр., до «Смутного врємєні», і до зміни династії в Московії.

 В другій половині 20століття все гучніше стали лунати заяви про «велике потепління» на Землі що спричинила людська діяльність і, як наслідок - таяння полярних льдів, підіймання рівня світового океану і значного затоплення суші. А на суші як ми знаємо живуть люди.

Чи це так?

Геологи кажуть. Якщо уявити нашу планету у вигляді куля діаметром 2.5 метрів, і ця куля вміститься в типовій радянській квартирі акурат від підлоги до стелі – то середня глубина земного океану яка дорівнює 5км  на цій кулі буде представлена тонкою плівкою товщиною в 1мм. (міліметр), а 10кілометровий шар атмосфери (вище якої дихати вже неможливо) буде 2мм.  І в цій тонесенькій плівці від -1мм до +2мм зосереджено все життя людства, вся його історія, і весь клімат.

Що впливає на клімат?

Найперше це сонячна радіація. Потім – вулканічна активність. Потім ще велика кількість, але менш значущих параметрів.

Сонце світить, землю гріє, низька вулканічна активність… Поки величина цих характеристик не перетинає критичну межу. Тоді через низьку сонячну активність, зрослу вулканічну активність, до землі доходить менше сонячного тепла – і планета свалюється в Льодовиковий період.

Останній Льодовиковий період триває бл. 100тис. років, останній Міжльодовиковий період  – 10-12тис. років.

Тобто в ці останні 10-12 тисяч років зосереджена вся історія Людської Цивілізації - від перших єгипетських фараонів, і до наших часів!

 

Графік кліматичних коливань за останні 400тисяч років. Ноль на графіку є 1950м роком.

Щоби було зрозуміліше. За останні 100 років відбулось безпрецедентне потепління клімату - клімат потеплішав всього на 1 (один) градус! 

У грудні 8 року н.е. римський імператор вислав римського поета Овідія в Тому (тепер румунська Констанца), подібно як через 18 століть російські царі висилатимуть російських інакомислячих в Сибір. І особливої різниці в кліматі між тодішньою Томою і Сибіром 18 століття теж кажуть не було. Овідій жив в усті благодатного Дунаю який тоді кожну зиму замерзав, на західному березі теплого (тепер) Чорного моря – і писав слізні листи імператору з проханням пожаліти його і випустити звідти назад до Риму з того «сибірського холоду».

За 200 років до Овідія жителі Керчі (тодішня Пантикапея) прислали в метрополію в Рим лопнувшу від морозу  мідний (!) посуд з гравіруванням "Якщо хтось не вірить що в нас робиться, нехай переконається поглянувши на цю гідрію, котру не як прекрасне підношення богу, але як доказ суворості зими представив жрець Стротій".

Виноград не вирощували в Центральній і Північній Італії аж до 3століття до н.е., хоча виноградна лоза звісно ж італійським селянам була довно добре відома – на південь Італії виноградна лоза була звезена грецькими колоністами за 700 років до н.е. Збереглися давньогрецькі тексти в яких не рекомендують селянам вирощувати виноград і оливки північне Неаполя. Тільки в 3-2 століттях до н.е., коли клімат потеплішав, виноград і оливки розповсюдились на всю Італію.

"Иногда случаются просто смешные вещи, – качая головой, сказал как-то один из самых компетентных климатологов современности профессор Владимир Клименко. – Скажем, смотрю я на Би-Би-Си фильм про исход евреев из Египта, вижу следующую картину: едут на верблюдах по пустыне несчастные евреи. А ведь не было у них никаких верблюдов – верблюд в Африке был одомашнен гораздо позже, только в эпоху Юлия Цезаря. Но главное, пустыни тогда никакой не существовало на этом месте! Ландшафт был совершенно другим – здесь цвела саванна…"

 В період царювання Олександра 2 (1855-1881) в Москві звичним явищем був випадіння снігу влітку, великі снігові сургоби в середині жовтня, і 40градусний мороз в Карелії в середині квітня.

І тільки з кінця 19століття до нинішнього часу проходить значне потепління клімату який дозволив не тільки по всій Італії – а й навіть в районі Львова вирощувати виноград.

Мінімум Мундера - період довготривалого зменшення сонячних плям що призвело до "Малого льодовикового періоду" пік якого був в 1645-1715рр.) за цей період спостегігалось всього 50 сонячних плям замість звичних 40-50 тисяч.  

21століття - століття глибокого і тривалого сонячного мінімуму, подібний до мундеровського. Цей мінімум повинен настати не пізніше 25 циклу (в 1996-2008му був 23 цикл). В 2020 почнеться 24 цикл.

Хто не дивився фільм "Післязавтра" - передивіться:-)

P.S. Кліматологи твердять  що найбільш холодні зими в Східній Європі  за останні 300 років відбулись в 1708\1709 (Полтавська битва 1709), 1812\1813 і 1940\1941 роках.

А росіяни постійно жаліються що "бог їх не любить" :-)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.