Пепелаца для філоцопа

19 вересня 2011, 05:56
Власник сторінки
0
662

Нудьгуючому Діду про ето і про то






Відповідь одному шукачу істини, розмова з яким, почалася тут:
 http://blogs.korrespondent.net/users/blog/vsdid/a44491#CMNT_ANCHOR_697614

Це поверхневий образ, Діду, але є ще й внутрішній зміст. Відчуваєте об"єднуючу схожість? Це ацтекський обсидановий жертовний ніж. Пройшли тисячоліття, а ці два зображення, як і раніше, націлені на жертву. Там - кам"яне лезо, а тут -  фотокамера. Але їх об"єднує однакова мета. І це перша маленька істина.

Звідси інша, трохи більша, та, що в космогенезі людини тисячоліттями нічого не змінюється.  Послідовно і наступна - в житті завжди буде існувати мисливець і жертва, сильний і слабкий, чорне та біле. І кожен завжди буде мати свою філософію. Філософію переможця і філософію переможеного. І кожен має свою правду. Правду  зверхнього до правди  підкореного. І навпаки. Правду плебея до правди патриція. Того, що попереду і того, що позаду, успішного і програвшого. Це антагонізми суспільства і буття.

І звідси, наступна істина; лібералізм, це - фантом, який вивітрюється із свідомості разом із відкриттям бомболюка. І як же знайти істину, синусоїда пошуку якої тут знову полізла донизу. Починається бунт і плебеї виходять із Риму і синусоїда лізе нагору. Але імперія розвалюється і все починається спочатку на новому витку спіралі.

Але, де ж істина?  І в чому вона? І що саме потібно шукати? Як він виглядає, цей "філософський камінь", серед багатьох інших, яких навкруги безліч. А цього ніхто не знає. І тоді людина починає її витворювати у своїх фантазіях. Як ось цей фотограф. Хтось бачить блискучу поверхню кулі, яка переливається всіма барвами веселки, а потім виявляється, що вона надута повітрям. І мильна бульбашка знову і знову лопає. Викликаючи розчарування, а то і розпач несправджених ілюзій. І коло замикається.

Не шукайте, Діду, того, чого знайти неможливо в принципі. Цими питаннями краще займатися змолоду. Тоді старість прийде разом із мудрістю. Але, інколи, старість  приходить одна. Випийте, Діду, доброго вина. На денці кухля схована вона.


                                                          ***
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.