10 принципів пенсійної реформи

27 вересня 2011, 19:40
Власник сторінки
юрист
0
435

Пропонуються до уваги основні принципи на яких може ґрунтуватись пенсійна реформа. Аналізуючи їх можна відразу знайти вади проголосованої пенсійної реформи. Розлогих коментарів не буду давати, лише дозовану інформацію для швидкого сприйняття.

Пенсійна реформа на мою думку повинна ґрунтуватись на таких принципах:

1. Пенсійне страхування – це право відповідно до Конституції України, а не обов’язок, тому реформа повинна прибрати взагалі принцип загальнообов’язковості для всіх видів страхування без виключення.

2. Пенсійні відрахування повинні сплачувати самі громадяни, а не підприємство, адже пенсійне страхування – це право людини. Таким чином, розмір мінімальної заробітної плати зросте відразу майже на 200 грн.

3. Пенсійна реформа повинна надавати вибір, - солідарна, не солідарна, приватні фонди і т.д., тобто людина реалізуючи своє право повинна обрати той товар ( послугу), яку їй пропонують на свій смак.

4. Пенсійна реформа не може займатись соціальним захистом. Три десятки пільгових категорій населення не може зробити прибутковою солідарну систему. Соціальному захисту окрему систему нарахування та виплат і таким чином вивести взагалі соціальну складову з пенсійної системи.

5. Справедливий та однаковий для всіх принцип нарахування пенсій, однаковий пенсійний вік для отримання пенсій в солідарній системі. Пенсії за вислугу років, всілякі пільгові пенсії є соціальним захистом, а тому повинні виплачуватись з бюджету.

6. Пенсійний фонд України не повинен мати статус органу державної влади та бути підпорядкованим державі, форма власності – колективна, тобто фонд повинен бути громадським ( суспільним).

7. Пенсійна реформа повинна передбачати зрівняння віку, та страхового стажу для жінок і чоловіків враховуючи демографічні показники тривалості життя ( середній вік смертності жінок більший за чоловіків), а також пенсійний вік повинен мати зв'язок з середньою тривалістю життя в Україні, тобто мати економічне обґрунтування. Аналогічно економічне підґрунтя повинні мати пенсійні внески.

8. Пенсійна система повинна мати стабілізаційний ( резервний) фонд, який повинен утворюватись і державою і солідарною системою і іншими суб’єктами пенсійного страхування за рахунок якого буде гарантуватись виплата пенсій на випадок економічних негараздів.

9. Пенсійна система не може заробляти гроші на договорах відчуження майна та інших операціях, тобто за рахунок економіки.

10. Визначення гнучкої процедури легалізації страхового стажу, залучення інвестицій від інших держав для виплат пенсій громадянам цих держав. Чи є припустимим, коли ПФ України виплачує пенсії за свої кошти військовослужбовцям інших держав, наприклад пенсіонерам ЧФ Росії?

Це є основні положення на яких може ґрунтуватись пенсійна реформа. Деталізація кожного окремого положення буде в наступних матеріалах.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.