Антиреклама київського кафе

04 жовтня 2011, 02:27
Власник сторінки
журналіст
0
613

хороше ставлення до клієнта вже само по собі є БЕЗКОШТОВНОЮ ХОРОШОЮ РЕКЛАМОЮ. чому ж цього досі не розуміють у Києві?

роблю "перепост перепосту", і дуже хочеться додати кілька слів від себе.
мені дуже гірко, що країни колишнього СССР і надалі залишаються у ямі совкового сєрвісу - хамство, неуважність, неповага до клієнтів продовжують бути нормою. 
тут у твіттері розмова почалася щодо того, що клієнти часто-густо також є совковими, отож і отримують по заслузі.
не погоджуся.
у світі (мається на увазі світ без страшного радянського минулого, що плавно перетекло у сьогодення практично без змін) заведено інакше: якщо ти хочеш, щоб твій бізнес зростав, то викладись перед клієнтом на всі сто, навіть якщо той просто попрохав склянку безкоштовної води. тому що у клієнта є друзі, сусіди, знайомі, яким він обовязково розповість про якість обслуговування. а у нинішні часи він ще й у інтернеті викладе своє враження, і не дай бог десь на єлпі (це такі штатівські "жовті інтернет-сторінки", де відвідувачі пишуть свої враження про різноманітні сервіси) ваш заклад отримає негативний відгук - все, прощай репутація і нова клієнтура. 
тому тут інший підхід - клієнтом є кожен, хто лише зайшов у кафе. навіть якщо він зайшов лише подивитися, чи відвідати туалет, чи замовити чаю. 
звісно, є нюанси - якщо заклад переповнено і місць немає, то можуть ввічливо попрохати  або зробити замовлення, або дати місце тим, хто прийшов пообідати. якщо ж місць навалом, то ніхто навіть уваги не звертатиме, що людина просто сидить із компом у безкоштовному вайфаї, або читає газету. 
а те, що роблять зараз із клієнтами в Україні, у США навіть не має висловів для описання. з таким тут одразу йдуть до суду, і підприємець, будьте певні, просто так не відкупиться. не кажучи вже про збитки, яких його бізнес зазнає через такі скандали. 
гірко, що час іде, а у колишньому СССР нічого не змінюється.

до речі, я був вражений, коли в одному невеличкому каліфорнійському ресторанчику спитав дозволу зробити кілька фото. розпорядник здивовано не повірив, що десь є країна, в якій можуть заборонити фотографувати в рестранах чи магазинах, і з радістю допоміг у зйомці, фотографуючи нас на фоні закладу. 
тут добре розуміють - хороше ставлення до клієнта вже само по собі є БЕЗКОШТОВНОЮ ХОРОШОЮ РЕКЛАМОЮ.
чому ж цього досі не розуміють у Києві? 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.