Чому кілера Дікаєва не взяли живим?

04 жовтня 2011, 11:46
Власник сторінки
юрист
0
739

В Україні обговорюють ліквідацію банди кілерів в Одесі, яка виконувала замовлення по всій території України, тобто займалася замовними вбивствами. За офіційною інформацією двох кілерів вбили, а третій зник, крім того двох працівників міліції було

Перш за все слід дати оцінку двом загиблим правоохоронцям, це 21-річний «беркутівець» та 40-річний «даїшник». Результатом любої операції, тим більше по затримці банди кілерів повинен бути захват їх живими, адже без них є неможливим взагалі подальше розслідування кримінальних справ та вихід на замовників. Також силові структури повинні забезпечити безпеку жителів та уникнення жертв серед своїх працівників. Чи було це все дотримано?

Маємо двоє загиблих серед силовиків. Два кілери вбито, третій зник. С жителями роботи взагалі ніякої ніхто не проводив, ніхто навіть і не знав про проведення операції, жителів взагалі не убезпечили від можливих наслідків. Те, що студенти гуртожитку, який знаходився поряд, та інші жителі навколишніх будинків не постраждали, є щасливим збігом обставин, а не результатом успішної роботи наших правоохоронців.

  Як передає ТСН, за інформацією командира взводу «Беркут» Евгена Сідловського однією із помилок при підготовці спецоперації стала недостовірна інформація працівників, які вели стеження про те, що злочинців лише двоє і вони не озброєні. Помилка це силовиків чи свідоме введення в оману нам не відомо, про те знають в силовому відомстві пана Могильова, але факт залишається фактом, - непрофесійна робота міністерства внутрішніх справ призвела до загибелі двох працівників. При проведенні операції була розповсюджена дезіынформація, причому зверху. Також зверху була накладена заборона на використання автоматів. Якщо загиблі знали про те, що будуть затримувати банду професійних кілерів, навіть не озброєну, то як керівництво дозволило взагалі здійснювати групі з 12 силовиків практично без зброї, двоє з яких працівники ДАЇ і стріляли можливо кілька раз в житті?  

Далі про безпеку жителів. Якщо врахувати, що поряд знаходився студентський гуртожиток, тому існувала реальна можливість захвату заручників. Про безпеку жителів ніхто навіть не подумав, натомість жителі мали можливість знімати всю операцію на мобільні телефони.

І наостанок про саму операцію, яка відбулась 01 жовтня, де в ній взяло участь майже дві сотні озброєних бійців спецпідрозділів. Результатом операції стало два вбитих злочинці офіційно і чотири неофіційно, а одному навіть вдалось зникнути ( через 200 чоловік силовиків!). Причому керівника банди було добито ще живим з почуттів помсти за вбитих силовиків напередодні снайперами, видно, що наше силове відомство не дуже цікавило, хто керував бандою, хто виступав замовником вбивств та інші подробиці діяльності злочинної групи? А можливо хтось був зацікавлений, щоб «кінці в воду» і розслідування всієї кримінальної історії угруповання на цьому і завершити, бо саме так виглядають дії керівників відомства Могильова, адже жодної логіки в їх діях немає, крім однієї. Команда добити лідера угруповання Дікаєва снайперам була дана зверху, дезіфномрація про відсутність зброї також була дана зверху, а тому питань дуже багато до пана Могильова та його працівників.

А взагалі операція в Одесі – це ганьба для Міністерства внутрішніх справ. Вбиті та поранені ні за що працівники силових структур, жодного живого свідка, який би міг вивести слідство на замовників та можливих керівників злочинної групи, а як показує відео, Дікаєв був добитий снайперами, і принаймні один живий член групи пройшов кордон з 200 силовиків та спокійно розтанув на вулицях Одеси. Причому невідомо, троє, п’ятеро чи більше було в злочинній групі.

Особисто у мене враження від операції, проведеною нашим Міністерством внутрішніх справ препогане. Вистріляли річний запас набоїв, розстріляли автомобіль жителя Одеси, і це протягом кількох годин, а не 5-10 хвилин, як повинно бути. Таке враження, що операцію проводили з єдиною метою, помститися за вбитих товаришів та «сховати кінці в воду».

І це вам не 50 бойовиків, не 100, а лише троє і такий провал. А уявіть, якщо б нашій міліції довелось вести вуличні бойові дії, як в країнах Латинської Америки ведуть війну з наркомафією., що б тоді було? Аж страшно подумати, скільки би дров нарубали наші міліціянти.

Натомість наше відомство Могильова вміє досить професійно воювати зі своїми простими громадянами, пенсіонерами, підприємцями, опозиціонерами на мирних акціях протесту. Це для захоплення професійної злочинної групи виділяють 12 чоловік, а для повалення мирних акцій протесту і тисячі не шкода. Отут наше відомство вміє працювати. Або когось вбити у відділку міліції, закатувати. Тут у наших міліціянтів необмежений запас можливостей, тут пузатий відгодований міліціянт дуже швидко вміє вибити визнання своєї вини.

Не хотілося б казати вголос про те, що операція в Одесі та вбивство Дікаєва вигідно саме комусь в силовому відомстві. Не хотілось би казати про те, що така операція вигідна лише фактичному керівнику банди і що він більш імовірно сидить при погонах в високому кабінеті. Не хотілось би, але мушу сказати одне: наша міліція ні на що не здатна і на захист не сподівайтесь від них. Такі угруповання, як Дікаєва з повним арсеналом зброї ніколи не працюють без «криші» людей в погонах, тому їх гастролі по Україні стали просто комусь невигідні, а тому такий результат.

В іншій країні міністр внутрішніх справ повинен був піти у відставку, але не у нас. В Україні Могильов ще орден може отримати. Бо країна у нас така, навіть не Латинської Америки…



Детальний репортаж про те, як «ховали кінці в воду» можна переглянути за посиланнями:

http://www.reporter.com.ua/news/48b2/



http://www.reporter.com.ua/news/925r/
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.