Будівельне шахрайство: як злочинці використали авторитет КНУ ім. Шевченка задля пограбування інвесторів

04 жовтня 2011, 12:15
Власник сторінки
инвесторы
0
1022

503 сім’ї лишились без грошей і квартир внаслідок шахрайської схеми, яку застосував «будівельник» В.Максимов, прикриваючись добрим ім’ям одного з найвизначніших вузів країни, як замовником будівництва житлового комплексу. Гроші привласнені, житло не побуд

На сьогодні ситуація, що склалася навколо спорудження житлового комплексу на просп. Академіка Глушкова, 6 у м. Києві потребує пильної уваги з боку держави, оскільки вона вийшла за межі приватних відносин та перейшла у площину беззаконня, безвідповідальності та повного нехтування правами інвесторів будівництва. Понад 500 сімей, які вклали власні кошти у зведення житла, лишились без грошей і квартир, натомість забудовник в особі Володимира Максимова вільно гуляє на свободі, розікравши проінвестовані у ФФБ гроші, і навіть не намагається зробити вигляд, що має намір щось добудовувати чи відшкодовувати. 

Відповідно до Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» ми вклали свої кошти у будівництво через Фонди фінансування будівництва виду А, де в ролі Забудовника виступило ЗАТ (зараз - ПрАТ) «Побутрембуд» (код 30264236; юр. адреса: м. Київ, вул. Щорса, 31, Директор – Дяглев Юрій Миколайович, тел.: 259-71-30, адреса: м. Київ, вул. Жуковського, 22-а), а в ролі Управителя ФФБ – його дочірнє підприємство  ТОВ «Фінансова установа «Інвестбуд» (код 32856902; юр. адреса: м. Київ, вул. Велика Житомирська, 25/2, Директор – Школьна Інна Михайлівна, тел.: 257-74-38, адреса: м. Київ, вул. Жуковського, 22-а). ЗАТ «Побутрембуд» є засновником ТОВ «ФУ «Інвестбуд» із майже стовідсотковою часткою в уставному капіталі.

Довірителями ФФБ стали понад 500 осіб, які у відповідності з вимогами Закону уклали з Управителем ФФБ договори про участь у ФФБ та передали Управителю в управління грошові кошти з метою інвестування у будівництво власного житла (квартир) для своїх сімей. При цьому потрібно зауважити, що майже у всіх ФФБ довірителі повністю виконали свої зобов’язання перед Управителем (сплатили повну вартість своїх квартир). За нашими розрахунками, сумарний внесок інвесторів становить мінімум 50 млн. долл. США. Дехто з нас вніс кошти ще у 2005 році, а плановий строк здачі в експлуатацію їх житла становив початок 2007 року.

Але з вини Забудовника термін завершення будівництва та здачі об’єктів будівництва в експлуатацію неодноразово переносився, а в грудні 2008 року будівництво було повністю припинене і на даний час так і залишається не поновленим, хоча ніяких перешкод для його ведення немає.

Ми з розумінням поставилися до складної ситуації, яка виникла внаслідок зміни договірних відносин та схеми взаємодії між Забудовником та Замовником будівництва – Київським національним університетом імені Тараса Шевченка. Але час дії цих обставин складає проміжок часу від грудня 2008 року та до моменту отримання нового Дозволу на виконання будівельних робіт – 28 жовтня 2010 року. Всі інші затримки завершення будівництва, що виникли до грудня 2008 р. та після жовтня 2010 р. не мають під собою обґрунтування.

Протягом усього 2009 року посадові особи Управителя ФФБ і Забудовника неодноразово запевняли нас в тому, що всі кошти довірителів надійно збережені і будівництво буде негайно поновлено після поновлення дозвільних документів. Але і після отримання Дозволу на виконання будівельних робіт будівництво житла залишається «замороженим», а у відповідь на звернення довірителів будівельники аргументують свою неспроможність продовжити будівництво раптовою відсутністю коштів в необхідних для завершення будівництва обсягах.

Разом із тим, особливе занепокоєння викликає ставлення до цієї ситуації засновника, Голови наглядової ради ЗАТ «Побутрембуд» та фактичного власника зв’язки Забудовник-Управитель ФФБ - громадянина України Максимова Володимира Мирославовича 23.09.1952 р.н. Ще у березні цього року, на зустрічах із представниками інвесторів він особисто запевняв нас, що, незважаючи на скрутне фінансове становище, він має кошти, необхідні для завершення будівництва трьох секцій житлових будинків, які мають найвищий ступінь готовності, і тим самим виконає зобов’язання принаймні перед 140 інвесторами. Навіть було названо строки будівельної готовності першої із цих трьох секцій – кінець травня поточного року. Дійсно, починаючи із квітня, роботи на цій секції продовжилися, але настільки мізерними темпами, що станом на початок червня про будівельну готовність не може бути і мови. Підрядні компанії, які проводили роботи, неодноразово скаржилися на неповну та несвоєчасну оплату їхніх послуг, внаслідок чого багато хто з них був вимушений відмовитися від виконання замовлених робіт. Ще гірша ситуація на двох інших «найбільш добудованих» секціях. За час, що минув із моменту розмови із п. Максимовим, роботи на них практично не велися.

Що ж до інших об’єктів, на завершення яких ми очікуємо, то їхня доля взагалі не зрозуміла – будівництво не ведеться, строків його відновлення будівельники не називають, кошти у фондах фінансування будівництва відсутні.

Єдине, чим на даний момент нібито займаються будівельники – це пошук зовнішніх джерел фінансування, які б із урахуванням загальних об’ємів будівництва житлового комплексу, змогли перекрити нестачу коштів по ФФБ, в які ми вклали кошти. На даний час, за дев’ять місяців, що пройшли від моменту поновлення Дозволу на ведення будівельних робіт, жодних зрушень в напрямі вирішення цього питання не відбулося. Натомість, за деякими даними, п. Максимов веде перемовини із іншими будівельними компаніями, метою яких є продаж корпоративних прав на житловий комплекс, без урахування зобов’язань будівельної компанії перед нами, тим самим відсікаючи наші недобудовані будинки від інвестиційно-привабливої частини проекту, в якій немає зобов’язань перед громадянами-довірителями фондів фінансування будівництва.

Необхідно зазначити, що п. Максимов є власником не тільки вищезазначеного ЗАТ «Побутрембуд» (і опосередковано ТОВ ФУ «Інвестбуд»), а й цілої низки інших підприємств, тим чи іншим чином пов’язаних із ЗАТ «Побутрембуд»: ЗАТ «Інтернафтогазбуд» (код 31031086), ТОВ «Домус Ріелті Компані» (код 36135108), ТОВ «Компанія з управління активами «Кепітал Гросс» (код 35509818), ТОВ «Торговий дім «Агрофіт» (код 33406703), ТОВ «Медико-косметологічний центр «Геліо-Імпульс» (код 34486418), ТОВ «Арт-Три» (код 35746319), ТОВ «Хелсбілдінг» (код 35791534), ТОВ «Рестхілл» (код 35745907), ТОВ «Архторгпостач» (код 34298770), ТОВ «УТКПРОД» (код 14296263), ВАТ «Український НВЦ сонячної та вітрової енергетики» (код 20065438). Йому також належить офшорна «Компанія Профінанс Лімітед» (341782562), зареєстрована на Кіпрі. За нашими даними, сумарна балансова вартість усіх його активів становить близько 520 млн. грн. За рахунок використання прибутку того ж ЗАТ «Інтернафтогазбуд», що займається видобутком і продажем природного газу, п.  Максимов обіцяв відновити будівництво ще на декільком секціях, але знов не виконав своїх обіцянок.

Водночас, нам відомо, що п. Максимов посиленими темпами веде будівельні роботи на території бази відпочинку, що належить ЗАТ «Побутрембуд», і знаходиться поблизу с. Липове Святилівської сільради Глобинського району Полтавської області. В с. Липове переводяться робітники, яких було найнято для виконання робіт на нашому будівництві, перевозяться будівельні матеріали, і є підозра, що кошториси бази відпочинку «закриваються» як кошториси нашого будівництва на пр. Глушкова. Впевнені, що така саме ситуація із іншою базою відпочинку ЗАТ «Побутрембуд» в с. Лозівок Черкаського району Черкаської області.

Виходячи з цього, можна зробити висновок, що п. Максимов на цей час має всі фінансові можливості  завершити будівництво наших будинків, але віддає перевагу подальшому затягуванню будівництва, прикриваючись скрутною економічною ситуацією в галузі, і насправді має за мету взагалі не виконувати взяті на себе зобов’язання і при першій ліпшій нагоді зняти з себе відповідальність за фінансові оборудки із коштами, інвестованими нами в будівництво.

Звертаємо Вашу увагу на те, що ми, спільно із Замовником будівництва – Київським національним університетом ім. Тараса  Шевченка, неодноразово намагалися вирішити проблеми нашого будівництва як власними силами, так із залученням відповідних державних органів. У цій роботі, що велася протягом двох останніх років, ми досягли значних результатів, проте Забудовник продовжує ухилятися від виконання свого основного обов’язку  – спорудження  проінвестованого нами житла, терміни завершення якого сплинули ще у 2007-2009 р.р.

Багато хто з нас вкладали у будівництво кошти, що накопичували впродовж багатьох років, а також залучали кредитні кошти, а зараз вимушені впродовж тривалого строку жити в орендованих квартирах та сплачувати відсотки по кредитах на житло, якого не отримали. Окрім того, слід зазначити, що в умовах будівництва житлового комплексу передбачено 505 квартир, які повинні бути передані Замовнику будівництва для забезпечення житлом професорсько-викладацького складу Університету.

Просимо Президента України особисто долучитися до вирішення цієї проблеми та вжити  дієвих заходів для  забезпечення прав інвесторів, утворити робочу групу, діяльність якої було б спрямовано на вирішення питання відновлення та успішного завершення нашого будівництва, яке вже набуло статусу «довгобуду»…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.