Юлію Тимошенко засуджено до 7 років позбавлення волі

11 жовтня 2011, 14:55
Власник сторінки
Рабочий)
0
653

немає слів...


Головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи, порушеної проти екс-прем'єр-міністра, суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв оголосив ухвалу суду про засудження Юлії Тимошенко до 7 років ув'язнення без подальшого права протягом трьох років обіймати державні посади.

"Суд постановив: Тимошенко Юлію Володимирівну визнати винною у вчиненні злочину, передбаченого статтею 365 ч. 3 Кримінального кодексу України і призначити їй покарання у вигляді позбавлення волі на строк 7 років з забороною обіймати державні посади, пов'язані з виконанням розпорядчих та адміністративно-господарських рішень. Запобіжний захід до набрання вироком законної сили залишити у вигляді тримання під вартою", - оголосив Родіон Кірєєв.

"Строк відбуття покарання вважати з 5 серпня 2011 року, зарахувавши строк відбуття під вартою на досудовому слідстві", - додав Родіон Кірєєв.

Згідно з ухвалою суду, Юлія Тимошенко відбуватиме покарання в установах Київської області.

Крім того, суд задовольнив цивільний позов НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації Юлією Тимошенко збитків у розмірі 1,516 мільярдів гривень, нібито нанесених компанії внаслідок підписання газових угод в січні 2009 року.

Суд постановив стягнути з Юлії Тимошенко на користь НАК "Нафтогаз України" 1 млрд. 516 млн. 365 тис. 234 грн. 94 копійки заподіяних збитків, а також 2 538 грн. - на користь Київського науково-дослідного інститут судових експертиз за проведення експертизи.

Як відомо, півроку тому, 11 квітня 2011 року Служба безпеки України передала до Генеральної прокуратури України 15 томів справи щодо газових угод 2009 року. Через декілька годин після цього старший слідчий в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України, радник юстиції Олександр Нечвоглод виніс постанову про порушення щодо Юлії Тимошенко кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.365 Кримінального кодексу України (перевищення влади та службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки).

В цей же день, 11 квітня 2011 року, зранку в кабінеті заступника голови Контрольно-ревізійного управління Наталії Рубан під контролем працівників Служби безпеки України було підписано "Довідку комісійної перевірки з окремих питань фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз України" у 2008-2010 роках", яка стала головним доказом обвинувачення у нібито завданні компанії шкоди у сумі 1,5 мільярдів гривень. Порушуючи справу, слідчий не вивчив питання наявності істотної шкоди державним інтересам, не зазначив будь-яких даних, які б свідчили про наявність такої шкоди.

Досудове слідство проводилося з грубими порушеннями Кримінально-процесуального кодексу, а також права Юлії Тимошенко на захист. Під час розслідування цієї справи екс-прем'єр-міністр неодноразово зверталася із заявами на ім’я першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна про порушення слідчим вимог чинного кримінально-процесуального законодавства, але жодної реакції не було.

Юлія Тимошенко на початку травня 2011 року у судовому порядку оскаржила порушення проти неї кримінальної справи, проте суддя Печерського районного суду Галина Супрун відмовилася визнати незаконною відповідну постанову Генеральної прокуратури. Апеляційний суд Києва, продовжуючи виконання доручень Януковича, у свою чергу підтвердив законність рішення Печерського суду.

24 травня 2011 року слідчий Олександр Нечвоглод вперше зробив спробу арештувати Юлію Тимошенко на підставі постанови Печерського районного суду від 23 травня про
надання дозволу на її затримання та доставку до Печерського райсуду Києва для
вирішення питання про можливість обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Але під тиском громадськості та міжнародної спільноти слідчий вимушений був відступити.

17 червня вранці Генпрокуратура з черговими грубими порушеннями Кримінально-процесуального кодексу та всупереч здоровому глузду передала "газову справу" Юлії Тимошенко на розгляд до Печерського районного суду, не розглянувши близько 50 клопотань захисту про проведення додаткових слідчих дій, допитів, очних ставок та експертиз.

Судові слухання справи Юлії Тимошенко розпочалися 24 червня, а головуючим у справі "за автоматичним розподілом" було призначено Родіона Кірєєва, який лише два роки працює суддею. До Печерського районного суду Родіон Кірєєв був переведений з одного із районних судів Київської області за три місяці до розгляду справи екс-прем'єра. Суддя "успішно" прийняв "естафету" слідчого у порушеннях процесуального законодавства.

Судові слухання справи проводилися із тотальним порушенням права Юлії Тимошенко на захист, з ігноруванням практично всіх клопотань захисту, з безпідставною відмовою у залученні свідків зі сторони захисту, з проведенням процесуальних дії за відсутності представників захисту.

5 серпня суддя Родіон Кірєєв ухвалив незаконне рішення про взяття Юлії Тимошенко під варту за нібито "перешкоджання встановленню істини, системні порушення порядку судового засідання, невиконання розпоряджень головуючого, свідоме затягування процесу, висловлювання неповаги до суду та свідків".

30 вересня суддя позбавив Юлію Тимошенко можливості виступити у суді з останнім словом та оголосив про видалення суду до нарадчої кімнати для оголошення вироку у справі екс-прем'єра орієнтовно до 11 жовтня

__________________________________________________________

"Польща: імідж України серйозно заплямовано



Міністерство закордонних справ Польщі вбачає в обвинувальному вироку, винесеному сьогодні Юлії Тимошенко Печерським районним судом міста Києва, політизацію української судової системи.

"Спосіб, яким проводиться цей судовий процес, а також сьогоднішній вирок є свідченням політизації судової системи України. Імідж України, як країни, яка переживає фундаментальну проєвропейську трансформацію, було серйозно заплямовано", - йдеться в заяві МЗС.

Прес-секретар міністерства Марчин Босацкі підкреслив, що Польща завжди підтримувала та підтримує український народ та його європейський вибір. "Європейські прагнення України вимагають зміцнення та застосування норм і стандартів, характерних для політичного і соціального порядку Європейського Союзу. Польща, разом з Європейським Союзом та його державами-членами, з тривогою спостерігає за судом над колишнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко", - зазначив він.

"Польща неодноразово наголошувала, як у ЄС, так і під час безпосередніх контактів з українською владою, на необхідності зробити все можливе для забезпечення справедливості і прозорості цього судового процесу та дотриманням ним всіх прав, якими повинен користуватись будь-який обвинувачуваний. Подальші події покажуть, рухається Україні в бік європейської інтеграції або віддаляється від неї, адже європейська інтеграція є ціллю, яку проголосили її лідери, та рішуче підтримує українське суспільство", - йдеться в заяві МЗС Польщі."

____________________________________________________________

"МЗС Німеччини: вирок Юлії Тимошенко є кроком назад щодо верховенства права в Україні
Tweet


Міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле заявляє, що обвинувальний вирок Юлії Тимошенко, винесений сьогодні Печерським районним судом міста Києва, свідчить про занепад верховенства права в Україні.

"Сьогоднішній вирок колишньому прем’єр-міністру є кроком назад для України. Нажаль, він проливає вкрай негативне світло на стан верховенства права в Україні. Така ситуація не може не мати наслідків для відносин між Україною та ЄС. Ми дуже уважно спостерігатимемо за тим, як себе поведе Київ у справі Тимошенко та інших колишніх членів уряду. Ми очікуємо від політичної влади в Україні відданості демократії та верховенству права", - заявив Гідо Вестервелле.

Як відомо, сьогодні Печерський районний суд міста Києва в особі судді Родіона Кірєєва виніс ухвалу про визнання Юлії Тимошенко винною у скоєнні злочину, передбаченого частиною 3 статті 365 Кримінального кодексу України та призначив їй покарання у вигляді 7 років позбавлення волі без подальшого права протягом трьох років обіймати державні посади"

____________________________________________________________

"Франція занепокоєна деградацією правової держави в Україні


Міністерство закордонних справ Франції закликає українську владу дотримуватися європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод при розгляді апеляції захисту Юлії Тимошенко, а також у всіх інших юридичних процедурах.

"Франція та її європейські партнери не раз висловлювали в останні кілька місяців свою заклопотаність деградацією правової держави в Україні. Вона нагадує, що це основний пункт, необхідний для укладання Угоди про асоціацію між ЄС і Україною", - заявив прес-секретар МЗС Франції Бернар Валеро.

За словами речника, Париж вважає вирок Юлії Тимошенко доказом політичної мотивації її переслідування і закликає українську владу дотримуватися Конвенції про права людини при апеляції захисту. "Вирок стосовно Юлії Тимошенко був оголошений у рамках процедури, яка однозначно не дотримувалася права захисту. Це підтверджує, що юридичне переслідування проти колишніх членів уряду Тимошенко і неї самої є політично мотивованими", - додав Бернар Валеро.

Як відомо, сьогодні Печерський районний суд міста Києва в особі судді Родіона Кірєєва виніс ухвалу про визнання Юлії Тимошенко винною у скоєнні злочину, передбаченого частиною 3 статті 365 Кримінального кодексу України та призначив їй покарання у вигляді 7 років позбавлення волі без подальшого права протягом трьох років обіймати державні посади."

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.