У Сумах прибрали від сміття Веретинівський парк

12 жовтня 2011, 10:20
Власник сторінки
маркетолог
0
752

Сумські студенти, волонтери, представники екологічних та громадських організацій 8 жовтня взяли участь у прибиранні Веретенівського парку.

Учасниками акції стали близько двох сотень активістів. Кожен отримав рукавички та пакет для сміття. Папір, скло та інші відходи, залишені у Веретенівському парку, вони збирали окремо. Таким чином сумчан почали привчати до сортування сміття. Наприкінці дня одне з найулюбленіших місць відпочинку перетворилося на блискучий оазис чистої природи.

Толока проходила у рамках проекту «Відродимо Веретенівський парк»,  який реалізується громадською організацією «Сумський обласний ресурсний центр». Мета акції – виховати екологічну свідомість сумчан та жителів області, змусити цінувати природне багатство.

«Веретенівський парк – пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення. Це унікальна пам’ятка природи. Врятувати цей куточок від занепаду ми можемо лише усі разом, якщо кожен усвідомить цінність парку», - зазначила координатор екологічних проектів «Сумського обласного ресурсного центру» Оксана Шульженко.

Ініціативу СОРЦ підтримали різні люди і організації. Серед тих, хто прибирав Веретенівський паркк, були студенти всіх сумських ВНЗ, представники громадських організацій «Соціальні ініціативи Сумщини», «Ліга ділових жінок», «Активні люди», активісти національного проекту «Чисте місто» та просто бажаючі домогти очистити парк від сміття. Допомогу надали відділ у справах сім’ї, молоді та спорту міської ради, управління у справах сім’ї, дітей та молоді Сумської ОДА.

Зібране волонтерами сміття одразу ж вивезли з території парку. Компанія Waste Management Systems в особі керуючого партнера Микити Громико надала активістам вантажівку для цієї мети. Крім того, компанія допомогла активістам з підсобними матеріалами – рукавичками та пакетами для сміття, адже на прибирання парку прийшло набагато більше людей, ніж розраховували організатори.

«Найбільший стимул для усіх нас брати участь у таких акціях – прагнення зробити Суми найчистішим містом на планеті», - зазначила голова громадської організації «Соціальні ініціативи Сумщини» Олена Дицул. «У нас багато знайомих активних людей, та волонтерів організації, які готові проводити толоки. Суботник у Веретенівському парку - це реальна дія. Ми показали, що велику територію можна прибрати згуртованою командою. Потрібно привчити людей до того, що чисто повинно бути не тільки в квартирі, але і в парку, в усьому місті. Якщо людина сама перестане смітити навколо відразу стає чистіше », - вважає Олена Дицул.

За словами Олени, крім толоки активісти громадської організації візьмуть участь у роз'яснювальних зустрічах з мешканцями Сум і будуть говорити про відповідальність кожного за чистоту в рідному місті і необхідності роздільного збору сміття.

«Суботник у Веретенівському парку - частина важливого об'єднуючого соціального проекту, який покликаний виховувати загальну культуру людей і очистити наше місто від сміття. Прибирання в парку підтримали люди різного віку, всі позитивно відгукнулися на ініціативу. Суботник - лише перший крок для досягнення нашої мети. Такі ж кроки робляться в інших регіонах, і ми об'єднуємо наші зусилля з різними організаціями в реалізації проекту на державному рівні», - розповіла активіст національного проекту« Чисте місто », здобувач кафедри економіки природокористування в АПК Сумського національного аграрного університету Світлана Лукаш.

Світлана повідомила, що в рамках реалізації проекту «Чисте місто» подібні заходи заплановані в Сумах до кінця жовтня. Зараз ведеться картографічна робота по виявленню стихійних звалищ сміття в місті, які волонтери будуть ліквідовувати.

Активісти, які взяли участь у суботній акції з прибирання парку, прийшли до висновку, що об'єднавши зусилля простих мешканців міста, влади та громадськості спільно можна зробити кожен куточок міста набагато чистіше. Яскравий доказ тому - суботник у Веретенівському парку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.