Трохи про Совєцький Союз

14 жовтня 2011, 09:01
Власник сторінки
Dolce far niente
0
710

в цифЕрах



Ми всі часто обговорюємо різні теми - "Державний бюджет", "Трансфери регіонам", "Витрати на дероргани"... Ці питання ще для нас є новизною, але звикаєм до них. А шо таке Совок наприклад періоду Брежнєва за яким деякі так ностальгують?
Кілька цифр і фактів які попались в неті (може хтось знає більше).

Радянський ВПК споживав 100 % вироблених в країні кольорових металів, там було сконцентровано 80% наукового потенціалу, 80% продукції машинобудування, 60% чорної металургії,  25% валового національного доходу країни.
Там виробляли винищувачів в 1.5 рази більше ніж в США, танків в 4,5 раз більше ніж в США, атомних підводних човнів в 3 рази більше ніж в США, бронетранспортерів - в 5 раз більше ніж в США, артилерійських гармат в 9 раз більше ніж в США, міжконтинентальних балістичних ракет - в 15 раз більше ніж в США. Тобто це все викидалось в повітря, на танку в булочну за хлібом не з'їздиш, і на атомному підводному човні  в Крим віддихнути теж.
Часто говорять про апупєть яку "безкоштовну медицину". Я тут не буду згадувати свої дитячі спогади як батьки для хворого дідуся по-блату "діставали" імпортні ліки (вітчизняні чомусь не котирувались), як-правило індійські (вони були найбільш "західні").
Скажу інше. На охорону здоров'я Радянський Союз виділяв аж 4% всього національного доходу країни! З них половина, 2% валового національного доходу, йшло на 4 Управління Міністерства Охорони Здоров'я СССР, тобто управляння яке обслуговувало тільки і виключно 60 тисяч номенклатури Совєцького Союзу, таке собі "радянське дворянство" (нафіга комуняки проти царизму боролись-непонятно).
По дитячій смертності СССР займав 144 місце, після багатьох африканських країн. Кожна 4 дитина народжувалась з ментальними відхиленнями.
Сільське господарство було від'ємним. Тобто виробляло менше ніж туда вкладалось. З 1962 і до кінця Совка країна з кожним роком збільшувала імпорт продовольства. Головним імпортером хліба був США. А до 1980р. практично весь продовольчий асортимент завозився імпортом...

Питання для совків - ви це хочете повернути?
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.