Роз’яснення до флеш-мобу STOP#Zek!

14 жовтня 2011, 14:18
Власник сторінки
юрист
0
607

В Україні розпочався всеукраїнський безстроковий флеш-моб "STOP#Zek!», до якого може долучитись кожний українець написавши на зворотній стороні кожної грошової купюри у верхньому правому кутку напис: "Зека геть!".

Таким чином пропонується кожному висловити свою позицію по відношенню до політики Віктора Януковича та його команди. Це є однією із форм протесту проти дій влади.

У зв’язку з цим виникає багато запитань, зокрема, щодо його законності, а тому з цього приводу можна повідомити наступне:

Визначення придатності банкнот, їх обігу та вилучення з обігу регламентується Правилами визначення платіжності та обміну банкнот і монет Національного банку України, які затверджені постановою Правління НБУ від 17.11.2004 року № 547.

Так, вказана постанова визначає чотири стани банкнот:

1. Придатні до обігу банкноти (це платіжні банкноти, що не мають ознак зношення, пошкодження та дефектів).

2. Непридатні бо обігу банкноти (це платіжні банкноти, які в процесі обігу набули ознак зношення та пошкодження, що встановлені Національним банком, а також такі, що мають дефекти виробника і повинні вилучатися банками з обігу).

3. Неплатіжні банкноти (це справжні банкноти, що не можуть використовуватися як засіб платежу у зв'язку з набуттям у процесі обігу ознак зношення та пошкодження, які перевищують установлені Національним банком критерії, а також підроблені банкноти (монети) і такі, що виведені Національним банком з обігу, та зразки банкнот).

4. Підроблені банкноти.

Тепер нас цікавлять критерії зношеності банкнот, бо на цій стадії банкноти можуть бути вилучені з обігу і тоді сенс флеш-мобу втрачається.

Відповідно до п.2.4. Постанови зношені банкноти - це банкноти, які мають одну або більше з таких ознак зношення або пошкодження: загальне або локальні забруднення, плями та написи (уключаючи видимі в ультрафіолетових променях) площею кожні понад 400 кв. мм, колір яких контрастує з кольором навколишнього зображення або навколишньої незадрукованої ділянки банкноти;відбитки штампів площею понад 400 кв. мм, уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, крім штампів про погашення.

Напис на банкнотах можна проставити виготовленим штампом або просто написати, причому, якщо ваш напис буде займати площу більшу за 400 кв.мм., то автоматично ваша банкнота набуває ознак зношеності і може бути вилучена з обігу. Для того, щоб цього не було, напис повинен займати площу меншу за 400 кв.мм., тобто приблизно десь 1 см.\4 см. В цьому випадку ваша банкнота є повністю придатною і не може бути вилучена з обігу.

Якщо ж ваш напис становить більшу площу, то банкнота набуває ознак зношеності і може бути вилучена з обігу, коли потрапить в банк. Згідно з Правилами зношені банкноти і монети, якщо вони не мають ознак підроблення, повинні без обмежень прийматися фізичними й юридичними особами до всіх видів готівкових платежів, для переказів тощо. Банки зобов'язані без обмежень приймати такі банкноти і монети разом з виручкою підприємств, установ і організацій, а також від фізичних і юридичних осіб до всіх видів готівкових платежів, для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та обміну на придатні до обігу банкноти і монети. Тобто, навіть якщо ваш напис займає на гривні велику площу, вам не мають права відмовити прийняти вашу банкноту, як засіб платежу, але існує реальний ризик, що банкнота довго не буде в обігу і буде вилучена.

Маємо такі висновки:

1. Ви маєте право розміщувати на гривнях написи любого змісту та площі, -вам не може бути відмовлено жодною фізичною та юридичною особою використовувати ваші гроші, як засіб платежу.

2. Якщо площа напису на гривнях буде більше за 400 кв.мм., то ваша банкнота може бути вилучена з обігу, якщо менше за 400 кв.мм., то вона буде знаходитись в обігу доти, доки не набуде ознак зношеності за іншими показниками.

3. Якщо у вас виникло бажання долучитися до акції та висловити свою позицію по відношенню до політики Януковича ненасильницьким способом, то напис «Зека геть» повинен займати площу до 400 кв.мм ( приблизно 0, 9 см на 3, 8 см), тоді вашу позицію на гривні прочитає якомога більше людей.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.