Повернення в 1917?

20 жовтня 2011, 15:58
Власник сторінки
Адвокат
0
567

Ознайомилась з новим "творчим" підходом депутатів до проблеми привласнення чужих земельних ділянок. Написала листа Литвину В.М. Навожу текст і прошу зацікавлених людей підтримати!

18 жовтня п.р. народним депутатом України Шпеновим Д. Ю. було зареєстровано законопроект під номером 9308 “Про внесення змін до Закону України "Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності" (щодо належного використання та розпорядження)”.

Проаналізувавши тескт законопроекту, ми дійшли висновків, що його метою є узаконення процесу привласнення фінансово забезпеченими суб’єктами господарювання земельних ділянок та нерухомого майна громадян чи юридичних осіб.

У тексті чинного Закону України “Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщенні, які перебувають у приватній власноті, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності” зазначено його зміст. Так, суспільна необхідність це обумовлена загальнодержавними інтересами або інтересами територіальної громади виключна необхідність, для забезпечення якої допускається примусове відчуження земельної ділянки, інших об'єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, у встановленому законом порядку; суспільна потреба - обумовлена загальнодержавними інтересами або інтересами територіальної громади потреба у земельних ділянках, у тому числі тих, на яких розміщені об'єкти нерухомого майна, викуп яких здійснюється в порядку, встановленому законом.

Згідно до тесту Закону, право власності на земельну ділянку, інші об'єкти нерухомого майна, що на ній розміщені, викуплені для суспільних потреб, переходить до держави чи територіальної громади після укладення договору купівлі-продажу (іншого правочину, що передбачає передачу права власності) та державної реєстрації такого права. Тільки після цього, відповідно до норм Конституції України, та у порядку, передбаченому Земельним Кодексом України йде процес з укладання договору зацікавленою у викупі (вилученні) особою, із ліцензованим суб’єктом господарювання (зокрема з дозволом на користування надрами) про розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або технічної документації.

Автор проекту Закону №9308 пропонує закрипити на законодавчому рівні положення щодо можливості укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки та інших об'єктів, відчужених для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності безпосередньо власником такого спеціального дозволу-ліцензії.  При цьому, ініціатора законопроекту цікавить лише та категорія земельних ділянок, на яких можуть знаходитися запаси корисних копалин – це випливає з його пояснювальної записки. 

Шановний Володимире Михайловичу! 

У тексті чинного Закону пропонується закласти “схему” експопріації земельних ділянок у громадян або юридичних осіб іншими особами, шляхом

запровадження вилучення земельних ділянок і нерухомого майна з подальшою передачею їх у приватну власніть напряму та за їх рахунок, майже вилучивши з процесу органи державної влади та місцевого самоврядування. У такому випадку повністю зникають ті “суспільні потреби чи мотиви суспільної необхідності”, метою яких було створення цього Закону взагалі, адже при цій схемі відсутнє навіть поняття суспільства у будь-якій з його форм. Хто саме вирішує наявність такої суспільної неохідності?

Перспектива реалізації подібних норм така, що комерційними структурами будуть відбиратися земельні ділянки по сумнівним цінам за допомогою рішень судів не з метою задоволення суспільних проблем, а за причиною чиїхось корисливих мотивів. Адже ті приватні підприємства, що можуть стати ініціаторами вилучення земельних ділянок, метою своєї діяльності згідно до своїх статутів визначають саме отримання прибутку, який аж ніяк не йде на задоволення супільних проблем.

На нашу думку, у разі прийняття подібних змін у чинний Закон, Україна повертається у розвитку на 100 років назад, до часів жовтневої революції, коли після 1917 року, урядом большевиків впроваджувалися подібні дії – під лозунгом суспільної необхідності почали експопріацію приватної власноті на підконтрольних їм теріторіям. Наслідки відомі.

Вважаємо цей законопроект нейприйнятним, та таким, що порушить конституційні права громадян у разі його прийняття.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.