НЛП від Дмитра Володимировича чи А небо голубе?Так. Тоді проголосуй за закон!

21 жовтня 2011, 10:29
Власник сторінки
0
907
НЛП від Дмитра Володимировича чи А небо голубе?Так. Тоді проголосуй за закон!

В понеділок в усіх ВНЗ країни пройде студентський референдум. Маніпулятивними питаннями міністр Табачник збирається заручитися підтримкою молоді. І все ж пропихнути свій законопроект "Про вищу освіту"

«Не бійся». Автора цього заклику-очільника розгромленого УБОЗом «ПростоПринт» Дениса Олейникові зараз критикують за те, що він виїхав із сім’єю до Хорватії.

Сергій Бойко, викладач Київського професійно-педагогічного коледжу імені Макаренка, студент Університету Шевченка Артур Переверзєв, десятки інших людей з вишів не злякалися. Вдень, ризикуючи роботою і студентським квитком, вони вийшли на Майдан із закликом бойкотувати
референдум Дмитра Табачника.

Референдум проводиться задля законопроекту «Про вищу освіту». Документ звужує права і вишів, і студентів. Натомість, дасть більше шансів Міністерству і ректорам ВНЗ заробити на абітурієнтах і студентах.

Взимку і навесні, після студентських протестів, його двічі відмовлялися реєструвати у Верховній раді. Спікер Володимир Литвин доручив міністру освіти заручитися підтримкою освітян.

Для цього Міносвіти вирішило влаштувати масовий студентський референдум.

24 жовтня він пройде в усіх великих університетах країни.

Що буде в референдумі

Бланк із 7 питаннями, на які студенти можуть відповісти «так» або «ні».

Кожне з питань побудоване так, що студент, якщо йому хочеться кращої освіти, має відповісти ствердно. «Чи хочете Ви, щоб плата за навчання на контракті не зростала?», «Чи хочете Ви більшу стипендію?», «Чи хочете Ви більшої автономії для свого університету?». Останнім подане запитання «Чи хочете Ви, щоб законопроект прийняли якнайшвидше?».

Проти референдуму виступили громадські організації – Відсіч, Фундація Регіональних Ініціатив, Пряма дія, Центр освітнього моніторингу і Громадянська служба Свідомо.

Свої претензії ми висловили на Майдані - під час імпровізованого круглого столу.
Ми хочемо донести до студентів, що якщо вони голосуватимуть, щоб плата за навчання була незмінною, то закон – проти цього. З нього зникла норма про незмінність платні за контракт і додано нову – плата не може змінюватися протягом дії договору. А договори з новими, вищими цінами університети зможуть підписувати зі своїми студентами щосеместрово або
перед кожним новим курсом.
Друга велика небезпека закону – він остаточно вбиває ідею незалежного тестування при вступі до вишів. В документі сказано – вступати будуть не тільки за тестуванням в школі і середнім балом атестата, як зараз, а й за балом університету. Це означає, що вступники будуть обов’язково складати іспити, щоб отримати студентський квиток. А це поверне
хабарництво у приймальних комісіях.

Що можна зробити

Ігноруйте референдум. Тоді міністру буде важче доводити, що закон отримав підтримку у вишах.

Пояснюйте зміст закону іншим. Збирайтеся в університетах. Після таких зборів студентів керівництво Горлівського педагогічного університету відмовилося від проведення референдуму взагалі.

Поширюйте інформацію про проблему. Можна роздрукувати підготовану нами контр-анкету з поясненнями і роздати друзям чи однокурсникам.
Наступний крок – боротьба за внесення змін до законопроекту. Ми маємо свої пропозиції щодо кожного з пунктів і надішлемо їх у Міносвіти. Чим більше прихильників ми зберемо – тим більше шансів на позитивне вирішення. Якщо у МОНі не почують студентів – ми мобілізуємо максимум активістів і вийдемо на акції протесту. Сподіваємось, масштабні.

Разом не будемо боятися.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.