Історія одного питання про дефолт.

01 листопада 2011, 13:09
Власник сторінки
юрист
0
475

У четвер на 5-му каналі відбулося політичне шоу з Ганною Безулик «Республіка», про яке я випадково дізнався через Фейсбук, що є можливість переглядати передачу без рекламних пауз та навіть задати п

«Сьогодні в Управління пенсійного фонду були розіслані листи припинити виплату з листопада місяця доплати дітям війни та чорнобильцям, яким нарахованв ці виплати на підставі виграних судів. Питання до Кінаха: Чому держава скриває фактичний внутрішній дефолт в країні? Питання до пані Королевської: Чи буде опозиція інціювати питання про порушення кримінальних справ проти посадових осіб ПФ за незаконну виплату пенсій та перевищення службових повноважень?»

Яким було моє здивування, коли наприкінці передачі пані Ганна моє питання таки задала пану Кінаху. Питання до пані Королевської не пролунало, але і це непогано.

Про те, що виплати чорнобильцям та дітям війни, які були нараховані на підставі виграних судів, тобто в розмірах, передбачених відповідними Законами, а не постановами Уряду, пан Кінах не знав і пообіцяв обов’язково дізнатись про це, але запевнив, що такого не може бути. Про дефолт він чомусь уникнув відповіді відразу, тому пані Ганні ще раз його запитала про дефолт.

Золотовалютні резерви країни гарантують достатній рівень стабільності, тому дефолту в Україні не буде. ( оригінал новини з цього приводу тут: http://news.finance.ua/ua/~/1/0/all/2011/10/28/256935 ).

Про це в прямому ефірі одного з телеканалів сказав заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.



"Що стосується дефолту - на сьогоднішній день ситуація керована. Золотовалютні резерви Національного банку дають достатньо високий рівень стабільності, хоча їх треба збільшувати. Ситуація керована - дефолту не буде", - зазначив Кінах.

Зі слів пана Кінаха, який на даний момент є радником, а тому повинен радити нашому Президенту України, як бути розумним керівником держави, всі виплати пенсіонерам будуть виплачуватись, а ситуація в країні є керованою, себто все під контролем. А чи так це насправді?

Листи таки розіслали на Управління ПФ на місцях. Про це навіть регіональна ТРК «Лада» та інші ЗМІ повідомили. Причина проста і прозаїчна. Верховна Рада України в червні місяці цього року внесла зміни в бюджет країни і вирішили більше не давати гроші на пенсії чорнобильцям, дітям війни та військовослужбовцям. Внаслідок прийняття цього Закону Уряд видав постанову, а виплата доплат до пенсії припинилась. В більшості областей ще з вересня та жовтня, а в інших з листопада по любому чекає різке зниження пенсій більше чим в два рази, а по першій категорії Чорнобиля навіть в 5-6 раз чекає зменшення пенсій. Кінах не знає про це, не знає, що в провінції вже організовуються стачкоми та реально можуть початись стихійні бунти. Звідки йому знати. Він же в Києві.

А тепер про внутрішній дефолт. От керована у Кінаха ситуація і все. Так про те і мова, що керована. В тому то і річ, що держава керує зверху всім процесом і приховує внутрішній дефолт, який вже стався. За минулий рік, наш пенсійний фонд отримав дотацій від держави на суму майже 50 мільярдів гривень. Хіба це не банкрутство пенсійної системи?

За офіційними даними Мінюсту, на сьогодні сума невиконаних в Україні судових рішень становить 130 мільярдів гривень з яких більшість – це рішення судів по соціальним виплатам. І це лише ті рішення судів по яким було відкрито виконавче провадження. А скільки ще буде взято до виконання рішень тільки за цей рік, адже судова система практично паралізована пенсійними та соціальними справами. З вересня місяця виконання рішень пенсійним фондом взагалі практично зупинилось. Колись держава і наклала мораторій на примусовий продаж державного майна з 2001 року! Тепер припиняє пенсійні виплати по тим категоріям пенсіонерів, що пройшли всі судові інстанції і довели свою правоту в суді. Хіба це не керовані дії?

Якщо держава приймає рішення і перекладає пільгові доплати до пенсій на ПФ України, який вже є банкрутом, то де логіка наших управлінців? Хіба це не керовані дії по укриванню фактичного дефолту в країні?

А тепер про інші показники. Золотовалютний запас гарантує, - каже Кінах. Той запас є гарантом збереження статків нашого олігархату. От саме їм він і виступає гарантом, що все буде для них нормально. А чи може той запас гарантувати українцю зниження рівня життя? А різке зменшення кількості підприємців, як в малому так і в середньому бізнесі. Одні пішли в тінь, інші виїхали за кордон, інші пішли на біржу. А що буде в наступному році, коли збільшать розмір податків?

А показники бюджету на наступний рік? Проект бюджету вже дефіцитний. Доходи бюджету -333, 5 мільярдів. Видатки – 361, 5 мільярдів. Дефіцит – 24, 1 мільярд. Це той дефіцит, який слід покрити або за рахунок збільшення доходів понад план або десь позичити, але де, якщо у нас загальний борг складає 415, 5 мільярдів з яких внутрішній борг складає 179, 7 мільярдів?

Якщо внутрішній борг в країні складає майже весь розмір бюджету, то що це, як не внутрішній дефолт? Якщо країна не може нести обов’язки за своїми зобов’язаннями, то як це називається?

Що буде наступного року? Якщо розмір банкрутства ПФ зросте? А зросте, не сумнівайтеся. Пенсійна реформа тільки прискорить процес руйнування пенсійної системи.

Якщо бізнес взагалі весь піде в тінь, а репресивна машина не зможе нічого знайти?

Якщо угоди з Росією дадуть інший ефект, а ціна газу буде істотно відрізнятись від ціни, яка закладена в проекті бюджету на наступний рік? Не думаю, що іноземні позичальники відмовляться від своїх відсотків, тому зовнішній борг буде фінансуватись, як треба нашими керманичами.

А що ж з внутрішнім? А внутрішній почекає, тому законопроект 7562 про скасування пільг стане реальністю.

А якщо це так станеться, то ситуація вже не буде такою керованою, а буде зовсім некерованою, коли пенсіонери почнуть масово захоплювати пенсійні фонди та не дай Боже робити якісь інші речі, коли люди є абсолютно некерованими.

Але це вже інше питання.


http://blog.liga.net/user/askakodub/article/7892.aspx   


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.