Хто кому бреше. Справа про пільги.

02 листопада 2011, 15:11
Власник сторінки
юрист
0
486

Якщо наш Президент просить казати правду своїх поплічників, то може варто почати з себе? Може варто народу розпочати казати правду і нарешті обернутись обличчям до країни?

Президент Віктор Янукович заявляє, що влада не збирається скорочувати пільги жодній з незахищених верств населення. Про це він сказав на розширеному засіданні Кабміну у середу.

"Я вчора ставлю запитання Тігіпку: Ми знизили хоч на відсоток пільги чорнобильцям чи афганцям? Він каже: Ні, ми підняли рівень", - розповів він.

На скільки у нас зростають доходи бюджет, Миколо Яновичу?", - знову запитав Янукович.

"На 12%", - відповів прем’єр.

При цьому президент попросив Кабмін "казати людям правду" ( оригінал новини тут ).

Тепер спробуємо розібратися, хто у нас брехун в країні? Тігіпко? Азаров? Чи сам Янукович? Будемо вести мову тільки фактами.

Я не буду коментувати дії судів, я не маю права цього робити... Але вони відсуджують собі пенсію: чорнобилець першої групи - до 30 тис. грн. щомісяця, другої групи - до 24 тис. грн., третьої - до 17 тис. грн., це те, що сьогодні реально призначають. Більше того, крім такої пенсії, суди призначають ще разову виплату в розмірі 1 млн. грн.", - сказав С. Тігіпко трохи раніше, а саме 08 вересня цього року.

Які ж насправді розміри пенсії у чорнобильців? Всі без виключення чорнобильці отримували або пенсії за віком, як і всі інші громадяни, або «чорнобильську пенсію», максимальний розмір якої встановлювався постановою Кабміну і становив трохи більше 1000 грн. Але згідно Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» розмір «чорнобильських пенсій» повинен був становити набагато більший розмір, але ніяк не 30 000 гривень. Тому держава кожного року або зупиняла дію статей Закону або просто не закладала кошти в бюджет, поки в 2007 році Конституційний суд України вперше не виніс своє відоме рішення від 09 липня, після якого у чорнобильців, дітей війни та інших категорій населення з’явився реальний шанс відсудити свої пенсії. З цього моменту розпочалась судова війна між державою і пільговиками. До речі, самими першими війну державі оголосили саме жителі Донецької та інших областей України зі Сходу та Півдня України, саме електорат Януковича пішов в суди. Центральна та Західна Україна почала пільгову війну масово тільки в середині та наприкінці 2010 року.

Звідки взялася цифра в 30 000 пенсії? Це звичайна брехня, адже максимальний розмір пенсії по 1 категорії і 1 групі інвалідності ( а це в основному вже лежачі люди) складав 9809 грн. в жовтні цього року, з якої основна пенсія 7840 грн., додаткова пенсія 784 грн., підвищення за проживання в зоні посиленого радіоактивного контролю ( не у всіх) 985 грн. По 2 групі інвалідності Чорнобиля максимальний розмір пенсії – 7845 грн., по 3 групі –6081грн. Якщо людина не проживає в чорнобильській зоні, то вирахуйте з розміру пенсії 985 гривень підвищення за проживання. Отакий розмір пенсії насправді отримує чорнобилець 1 категорії.

Враховуючи свій 3-річний досвід по пенсійним справам можу сказати, що не пригадую випадків, щоб хтось відсудив собі 30 000 пенсії на місяць або мільйонних компенсацій, враховуючи, що строк позовної давності становив до лютого 2010 року - 1 рік, з лютого по серпень 3 роки, і – серпня2010 року і по сьогодні – всього 6 місяців. Це максимальний строк протягом якого можна було стягнути суми пенсійні виплати. Строків позовної давності суди не поновляли, а тому цей варіант був можливий тільки у випадку зговору позивача з судом та управлінням пенсійного Фонду, коли відповідач підтримав позов та не подав апеляційної скарги, причому за плату від отриманої суми, яка складала до 25 % від суми. Враховуючи корумпованість нашої судової системи, ситуація коли три сторони суддя-пенсійний фонд – позивач( адвокат) могли штучно накрутити розмір пенсії до 30 000 цілком могла бути, але це явище не було системним, тому рішень подібного формату було небагато, щоб робити висновки на загал, що біля Верховної Ради прийшли мільйонери, є цинізмом високої проби. До речі, дуже нескладно підняти такі судові справи та звести реальні кримінальні справи по таким справам.

Це брехня перша.

Тепер про брехню другу, а саме чи мала намір держава намір зменшувати пенсії чи ні?

19 червня цього року набули чинності зміни до бюджету країни на цей рік, за якими було вирішено фактично виплачувати пенсії чорнобильцям, дітям війни та військовослужбовцям за рахунок коштів Пенсійного Фонду України, який як ми знаємо вже є банкрутом, тобто свій обов’язок держава переклала за хворої голови не ще більш хвору. Разом з тим, розуміючи, що пенсійний фонд не може виплачувати пенсії пільговикам було надано повноваження Кабміну встановлювати розмір цих пенсій. Цей закон було прийнято коаліцією в Верховній раді України та підписано Президентом України особисто в короткі строки. Після цього почалася реалізація цього Закону на місцях.

От, наприклад, міністрів фінансів України просить Верховний суд України та Вищий адміністративний суд України провести роз’яснювальну роботу серед відповідних судових органів: http://img.pravda.com.ua/images/doc/c/6/c6e2ba0-dod-2.jpg

А от доповідна записка пану Азарову від міністерства фінансів від 22 червня цього року, в який конкретно вказано, що зміни до Закону про бюджет були внесені з метою збалансованості бюджету Пенсійного фонду України, призупинення подання позовів пенсіонерів до суду та прийняття судами рішень на їх користь…»: http://frontzmin.ua/mediafiles/images/2011-07-14-dopovidna.jpg

На виконання цієї записки не забарилося доручення Азарова з цього приводу, яким дається доручення головам судів Онопенку та Пасенюку провести роз’яснювальну роботу, а міністрам Тігіпку, Зайчуку та Лавриновичу провести роботу та виконати Закон.

Після цього з’явилась постанова Кабміну, яка набула чинності 23 липня про визначення всіх пенсійних доплат в попередніх розмірах. Наприклад, за проживання в зоні передбачена виплата вже не одна мінімальна заробітна плата, а 5 гривень 20 копійок, зменшені істотно і розміри основної та додаткових чорнобильських пенсій, а також іншим пільговим категоріям, як дітям війни, наприклад.

Було виконано і доручення судам, робота була проведена і з 23 липня суди масово почали відмовляти в задоволенні позовів, або задовольняти частково, тобто лише за період по 23 липня, незважаючи на незаконність та необґрунтованість таких рішень.

На місцях трохи забарились з виконанням доручень Уряду, а тому фактично припинення виплат чорнобильських пенсій та інших доплат почалось з вересня цього року в частині управлінь ПФ, причому на підставі усних доручень в телефонному режимі або телефонограм. Письмові доручення припинити виплати пільговикам , які нараховані на підставі виграних судів були розіслані в кінці жовтня, тому держава всупереч Конституції України та цілому ряду Законів України займається скороченням пільг та зменшенню вже нарахованих пенсій систематично та цілеспрямовано.

Це брехня друга.

Брехню третю озвучив пан Тігіпко. Для прикладу можна навести в скільки раз держава зменшила пільги чорнобильцям: доплата дітям війни – згідно Закону 30% мінімальної пенсії ( 235, 2 грн.), виплачують 49. 8 грн. ( зменшено в 4, 7 рази); підвищення за проживання в зоні посиленого радіоекологічного контролю ( в зоні 4 категорії – одна мінімальна заробітна плата -986 грн.) виплачують 5, 2 грн. ( зменшено в 189, 4 рази), основна пенсія чорнобильця 1 категорії інваліда 3 групи ( повинна 4704 грн.) складає 600 грн. ( зменшено в 7, 84 рази), інвалідам 2 групи – в 9, 57 рази, інвалідам 1 групи – в 11, 04 рази. Перераховувати далі немає сенсу, адже зменшення зазнали всі доплати, що стосуються пенсій цим пільговим категоріям.

Це брехня третя.

Ну а четверта брехня про бюджет. За словами Азарова доходи зростуть на 12 %, але дефіцит бюджету складе майже 25 мільярдів гривень, кого ми хочемо обманути? Якщо рівень соціального захисту підніметься за рахунок постанови Уряду, то який це захист, якщо сьогодні зменшили підвищення за проживання в чорнобильській зоні в 189 рази, а з наступного року на 25 % його підвищимо. Це виходить на 1, 3 грн.? Це як в торгівлі роблять знижки в кілька раз, але перед цим штучно підвищують його ціну. Але то торгівля, а тут держава. Кого ми обманюємо?

Якщо наш Президент просить казати правду своїх поплічників, то може варто почати з себе? Може варто народу розпочати казати правду і нарешті обернутись обличчям до країни? Звісно, що можна розвішати на протестувальників які-завгодно ярлики, але манію переслідування історіями про збройні напади не вилікуєш.

Невідомо, які ж доручення давав сьогодні Президент, але передбачаю, що з метою захисту від збройного нападу нахабних чорнобильців дано доручення правовоохоронним органам по повній програмі убезпечити себе від нервових зривів і забезпечити спокійне життя на обійсті в більше ста гектарів площею. Будуть кримінальні справи на протестувальників? Авжеж. А на судді і працівників пенсійних фондів, які заробляли на пенсійних справах? Дуже сумніваюсь.

Можна вести мову про зменшення соціальних видатків у умовах кризи, і це є нормальним і правильним кроком в іншій країні, але не у нас. Коли держава примушує народ трохи почекати та затягнути пояси, а сама пожирає ікру за державні кошти на мільйони гривень і будує вертолітні майданчики за астрономічні суми, то ця влада не має жодного права виступати в ролі моралізатора, гаркати з екрану на нахабних пенсіонерів та брехати, нагло, цинічно і по паскудному. Я особисто списує цю владу з рахунку. Вона для мене не влада. Я плюю в її сторону.







http://blog.liga.net/user/askakodub/article/7904.aspx

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.