До подій у Піщанській виправній колонії №59

05 листопада 2011, 23:51
Власник сторінки
Врач-патологоанатом, юрист
0
1368

ВПГ закликає до прозорого та об‘єктивного розслідування інформації про можливе масове побиття засуджених Піщанської колонії №59 та можливого приховування умисного вбивства засудженого цієї колонії

Вінницька правозахисна група отримала інформацію про те, що 3 листопада 2011 року на територію Піщанської виправної колонії №59 Державної пенітенціарної служби України було введено зведений загін співробітників пенітенціарних установ Вінницької області у масках, які під видом проведення обшуку житлових приміщень, вчинили масове побиття засуджених, переважно тих, які утримуються у дільниці підсиленого контролю. Протестуючи проти психічного тиску та фізичних знущань, група засуджених ДПК вдалася до акту масового самокаліцтва – порізавши собі руки та животи. Двоє засуджених серйозно постраждали. Враховуючи те, що керівництво управління Державної пенітенціарної служби у Вінницькій області не проводить прозорої інформаційної політики, не залучає громадські організації до моніторингу дотримання прав людини в установах виконання покарань області, в тому числі і під час проведення спеціальних заходів, вказану інформацію не можливо було об‘єктивно перевірити. Тим не менше, враховуючи суспільну важливість вказаної інформації, Вінницька правозахисна група закликає до проведення її перевірки із залученням представників прокуратури, громадських організацій і засобів масової інформації.

Вінницька правозахисна група отримала інформацію про те, що в період з 19 по 23 жовтня 2011 року на території ПВК №59 було жорстоко побито засудженого, який міг мати прізвище Кударенко 1969 р.н., вказаний засуджений міг після побиття до трьох діб перебувати на лікуванні у Піщанській районній лікарні з багаточисельними переломами та пошкодженнями внутрішніх органів, потім всупереч медичним показанням за наполяганням представників адміністрації ПВК №59 переведений не до хірургічного відділення обласної лікарні ім.Пирогова, а до міжобласної тюремної лікарні, яка розташована на території Стрижавської виправної колонії №81, де через два дні помер. Вінницька правозахисна група отримала інформацію про намагання приховати справжні причини смерті засудженого Кударенко, зокрема травми, переломи та уросепсис, а замість них вказати як причину смерті – геморагічний інсульт.

Ця інформація, яка може свідчити про вчинення цілої серії посадових злочинів співробітниками пенітенціарної системи, має бути перевірена в порядку, передбаченому Ст.97 Кримінально-процесуального кодексу України, але зважаючи на те, що Прокуратурою Вінницької області протягом багатьох років ігноруються усі повідомлення про злочини, вчинені співробітниками пенітенціарної системи на теренах області, Вінницька правозахисна група звертається до Генерального прокурора України Віктора Пшонки з проханням забезпечити перевірку інформації про можливі злочини, викладену в цьому повідомленні, силами Генеральної прокуратури України.

Ми звертаємося до Уповноваженого ВР України з прав людини Н.І.Карпачової з проханням долучитися до перевірки наведеної інформації та у разі необхідності – відкрити провадження Омбудсмана.

Вінницька правозахисна група готова делегувати своїх представників для участі в комісійній перевірці інформації, викладеної у цій заяві.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.