Подарунок Януковича на 25-ту річницю Чорнобиля.

06 листопада 2011, 17:35
Власник сторінки
юрист
0
471

Діючи за принципом: « чим менше чорнобильських зон, тим менші наслідки», влада тихо без розголосу в пресі готується зустріти 25-ту річницю Чорнобильської катастрофи, як належить.

З метою привернення уваги суспільства та світової спільноти до проблем подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, посилення захисту постраждалих внаслідок цієї катастрофи громадян Президент України Віктор Янукович 11 жовтня минулого року видав Указ № 937\2010 «Про заходи, пов'язані з 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи», який став підставою для перегляду меж зон радіоактивного забруднення.

Згідно із субординацією наш Уряд 23 лютого 2011 року затвердив порядок використання коштів на вказані цілі, міністерство надзвичайних ситуацій 27 липня затвердило методичні рекомендації щодо проведення дозиметричної паспортизації населених пунктів, а голови обласних та районних державних адміністрацій видали розпорядження про організацію проведення цих робіт. Як наслідок, комісії в районах та містах по всій Україні, де є зони посиленого радіоекологічного контролю, розпочали роботу.

Подолати наслідки Чорнобильської катастрофи влада сприйняла буквально, а тому з цією метою вирішила фактично зняти статус територій радіоактивного забруднення с 3 та 4 категорії, а в інших зонах змінити статус. Діючи за принципом: « чим менше чорнобильських зон, тим менші наслідки», влада тихо без розголосу в пресі готується зустріти 25-ту річницю Чорнобильської катастрофи, як належить, - подолати наслідки, тобто ліквідувати всі чорнобильські зоні та посилити соціальний захист - познімати пільги.

Якщо питання з пільгами в Україні на тлі протестів чорнобильців лунає дедалі сильніше, то процес дозиметричної паспортизації проходить якось спокійно, - ніхто не нервується, не б’є в набат, не виступає. Враховуючи те, що всі без виключення бюджети в Україні є збитковими, а держава у нас подбала про те, щоб органи місцевого самоврядування залежали від Центру, існування статусу зони посиленого радіоекологічного контролю надавало можливості отримувати певні дивіденди для місцевого бюджету, внаслідок чого зона була непоганою складовою бюджетної політики.

Наприклад, в чорнобильських зонах діти в навчальних закладах харчуються за рахунок коштів державного бюджету, а не за рахунок місцевого бюджету. Діти цих територій підлягають санаторно-курортному лікуванню, зарплата, стипендія та пенсії для непрацюючих пенсіонерів повинні підвищуватись на одну мінімальну заробітну плату тільки по 4 категорії, по інших зонах ще вище. Після зняття статусу «чорнобильських зон» місцеві бюджети не зможуть отримувати субвенцій та дотацій з державного бюджету, а тому видаткова частина бюджету повинна зросте за рахунок додаткових видатків.

Для прикладу, щоб забезпечити харчування в навчальних закладах, тепер буде потрібно закладати кошти або в місцевому бюджеті або перекладати це навантаження на батьків дитини. Це перше проблемне питання.

Другим питанням є сам процес проведення дозиметричного дослідження. Після проведення першого дозиметричного дослідження, яке було проведено на початку 90-років, жодного разу дозиметричних досліджень такого масштаюу не проводилось, але після того, як в 2008 році депутатом від БЮТу Володимиром Скубенко було внесено законопроект за яким таке дозиметрична паспортизація повинна була проводитись починаючи з 2009 року щорічно. Зміни було внесено 418 голосами, тобто абсолютною більшістю Верховної Ради України.

Існування чорнобильської зони в конкретному населеному пункті тягне автоматично за собою видатки з бюджету країни на фінансування пільг, але у випадку зняття такого статусу автоматично перестає існувати великий обсгя пільг без всіляких порушень Конституції України, як у питанні зняття пільг, який зараз просувається. Це розумів попередній Уряд з коаліцією, це розуміє і цей Уряд, а тому питання про те, що більшість «чорнобильських зон» перестане існувати з наступного року, вже практично вирішено.

Яким чином надається території статус зони посиленого радіоекологічного контролю? Фактично зона – це територія з щільністю забруднення ґрунту понад доаварійний рівень ізотопами цезію, стронцію або плутонію понад встановлені норми. Дозиметрична паспортизація передбачає саме перевірку цих показників.

Наприклад, мінімальний строк напыврозпаду цезія та стронція складає щонайменше 30 років. Для їх повного розпаду потрібно таких циклів не менше 10, тобто лише через 300 років територію можна буде рахувати чистою від радіації. В наступному році буде 25 років від Чорнобильської катастрофи, тобто період напіврозпаду ( перший) буде тільки через 5 років. З логічної точки зору проведення щорічної дозиметричної паспортизації не має ніякого сенсу, враховуючи строки повного розпаду цезію та стронцію, а тому краще пошукати нелогічні варіанти.

Гадаю, що всім зрозумілі справжні причини цієї дозиметричної паспортизації, - це ліквідація «чорнобильських зон» та розвантаження державного бюджету України.

Паспортизація передбачає собою перевірку на вміст радіонуклідів молока, картоплі та населення. Робота міських та районних комісій полягає в відборі молока та картоплі, які вже передані на область.

Виникає логічне питання, а де гарантія, що продукти не поміняють та хто підтвердить справжність та обґрунтованість проведених замірів?

Можливість для фальсифікації результатів паспортизації затверджена методика передбачає багато. Органи місцевого самоврядування та громади взагалі усунені навіть від контролю за законністю цього процесу, а виконують роль лише статистів, які відбирають молоко та картоплю у населення. Поки що все виглядає тихо, але можна передбачити, що в регіонах станеться, коли зони познімають, а харчування буде перекладено на жителів. І це тільки одна стаття видатків.

В Україні 2293 населених пунктів, які мають статус зон радіоактивного забруднення в яких проживає більше 2, 5 мільйонів чоловік. Для прикладу, до зон посиленого радіоекологічного контролю, які найбільше можуть постраждати від законодавчих новацій, віднесено 1290 населених пунктів.

От вам соціальний захист, 25 років Чорнобиля і можлива нобелівська премія нашій владі за наукове відкриття на тему: «Розпад цезію та стронцію за 25 років, - реальність».
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.