Вітчизняна медицина під загрозою як наслідок чергової реформи влади

08 листопада 2011, 11:54
Власник сторінки
0
486

Черговою складовою «пакетного реформування» держави став владний експеримент у сфері охорони здоров’я в Києві, Дніпропетровській, Донецькій та Вінницькій областях.

Черговою складовою «пакетного реформування» держави став владний експеримент у сфері охорони здоров’я в Києві, Дніпропетровській, Донецькій та Вінницькій областях. 

Реформу розпочато, проте фінансування залишилось практично тим самим, що і минулого року. Тому анонсоване підвищення платні прийдеться здійснювати за рахунок кадрових скорочень, що непогано вкладаються «під шумок» реформи. 

За моєю інформацією, зараз місцеві органи влади надсилають лікарням вказівки щодо скорочень лікарів та ліжкомісць у відділеннях. Працівникам медичних закладів масово затримують зарплати; фактично галузь опинилась на рівні кризи років ранньої незалежності.

«Антиреформа» фактично узаконює неконтрольовані звільнення і розруху в медицині, оскільки непродумана децентралізація галузі у поєднанні із зобов’язанням підвищити зарплату і недостатнім фінансуванням вкладає в руки місцевих чиновників знаряддя для «простого рішення».

 Розподіл видів надання медичних послуг за рівнем складності передбачає, що первинна медична допомога надаватиметься на рівні району та міста обласного значення, вторинна — на рівні госпітального округу, а третинна — на рівні обласного бюджету. 

Зрозуміло, що більша частина коштів акумулюється на рівні району для забезпечення первинного рівня охорони здоров’я. І сьогодні в галузі, на жаль, відбувається безпрецедентний переділ коштів і впливу, лікарні змагаються за фінансування та присвоєння певного рангу. 

«Професійних лікарів «поклали на лопатки», а про забезпечення громадян медичними послугами вже взагалі ніхто не думає».

Вітчизняна медицина нагадує важкохворого, прикутого до ліжка. Якщо і надалі режим продовжуватиме своє недолуге «лікування» галузь охорони здоров’я України загрожує впасти в глибоку кому.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.