Речі, речі, речі...

10 листопада 2011, 22:43
Власник сторінки
филолог
0
543
Речі, речі, речі...

етюди про рекламу очима споживача: як вберегти себе від маніпуляцій

Ви ніколи не задумувалися над тим, як впливає реклама на вашу свідомість чи психіку? А даремно.  Адже кожен рекламний ролик, який стонадцять разів пробігає перед Вашими очима, має потужну маніпуляційну силу, про яку Ви навіть не здогадуєтесь. Його загроза полягає у гіпнотичній дії на Ваше психічне здоров'я. Прийому цю дію Ви не можете жодним чином  контролювати. 
Розглянемо правило реклами  №1 - повторюваність. Повторюваність реклами - це не новітній, а досить старий спосіб гіпнозу, відомий іще нашим прабабусям. Очевидно, Ви чули про такий фольклорний жанр як замовляння. Це такий невеликий текст, віршований / прозовий, повторюваний та обов'язково ритмізований за своєю наративною формою. Зміст замовляння здебільшого  спрямований на боротьбу зі злими силами, хворобами тощо. Замовляння можуть мати й негативний характер навернення нещастя на ту чи іншу особу. Сила замовлянь - в енергетиці слів, покладених у їх основу. Будь яке вербалізоване (промовлене) слово має здатність матеріалізуватися (про це найпершою застерегла нас Біблія; звідси - новітні методики візуалізації, якими послуговуються представники мережевого маркетингу з метою маніпуляції своїми клієнтами і працівниками). Повторене кілька разів слово через нашу свідомість потрапляє в надра підсвідомості. Досиль тільки його почути. Найоптимальніше - не менше трьох разів. Чи не випадково у народних казках, які є дзеркалом нашої архетипної картини світу, найважливіші сюжетні дії повторюються тричі ( згадайте, скільки разів колобок співає свою пісеньку підступним мешканцям лісу!). Взагалі магія чисел має велике значення тоді, коли треба у чомусь переконати людину. Тому навіть якщо ми не хочемо купувати те, про що солодким голосом розповідає нам диктор у рекламному ролику, ми все одно у полоні маніпуляцій. 
Правило реклами № 2 . Отже, слухові   канали вже "обробляються". Тепер візуальний бік питання. Рекламні ролики зазвичай побудовані  за принципом казки. Тут є герой чи антигерой, або життя до (негативне) і після (позитивне), так звана щаслива розв'язка. Усе яскраво, красиво, феєрично, емоційно. Творці реклами намагаються говорити з потенційним споживачем тією мовою, яка йому зрозуміла, вгадувати ті бажання, які найбільше його бентежать. Саме це забезпечує повноцінний діалог, яким будь-яка інформація передається до нашого мозку. Отже, які ж сюжети рекламних роликів найбільше впадають в око і милі нашому серцю? їх небагато, бо здебільшого вони копіюють одне одного. Наприклад, сюжет "щаслива родина" (за столом). Рекламодавці намагаються переконати нас у тому, що повноцінне сімейне життя неможливе без ароматної кави,  кетчупу чи посудомийної машини. Стосунки двох закоханих людей прямопропорційні тому, яким антиперспірантом чи якими прокладками ти користуєшся (з крильцями чи без). Сюжет "зіркове життя" - ним переважно граються виробники косметичних засобів. Шампунь для волосся чи блиск для губів здатний перетворити Вас у справжню попелюшку, біля ніг якої штабелями лежатимуть  кращі чоловіки світу цього, сіль землі, як то кажуть в народі. Жартівливі сюжети особливо популярні, бо найбільше запам'ятовуються і найменше дратують своєю непретензійністю. Хоча інколи реклама вражає своєю абсурдністю на кшталт фіолетової корівки, яка, пардон, особисто мені нагадує найбільшу в історії України технологічну катастрофу у Чорнобилі або ж загрозу ядерної війни чи якоїсь хімічної атаки. 
Правило реклами № 3. Семантика слова. Тут йдеться про кучеряві епітети, неологізми, якими нашпиговані рекламні тексти і, що найголовніше - їх зміст. Часом намагання озброїти продукт арсеналом найкращих слів сягає нечуваного безглуздя. Наприклад, як Вам фразочка "оксамитовий смак цього шоколаду"? Любі друзі, чи знаєте Ви, що таке оксамит? Тоді звернімося до "Вікіпедії": "Оксами́т — тканина з натурального шовку або хімічного волокна з густим ... ворсом на лицьовому боці". Оце так. Смак цукру і какао, виявляється, уже "не вставляє", і  реклама пропонує нам спробувати  більш екзотичних продуктів )))). 
Або оці модні словечка "органічний", "натуральний", "еко"-шмеко тощо. У нас що не туалетний папір - то "еко-бренд", на якому гордо красується напис "без ГМО" (ну це, напевно, для екстремалів, які ним харчуються).  У метро якось побачила абсурдну рекламу контактних лінз "з ефектом З-D". Можна подумати, що людське око бачить навколишній світ у пласкому вимірі, і лише чарівні лінзи забезпечать об'ємне зображення нашому недолугому оку...
Шановні глядачі, пильнуйте свої мізки! Не будьте пасивними споживачами рекламобрухту!   Слід не тільки слухати, що вам говорять, але і чути, не тільки дивитися, але і бачити. Лише тоді Ви зможете не викидати гроші на безглузді речі, які нав'язують нам засоби масової інформації.
Відтак запрошую Вас взяти участь в обговоренні цієї проблеми. Пишіть у коментарях Ваші спостереження стосовно найбезглуздішого  рекламного продукту. Давайте сміятися разом!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.