Міжнародний день студента: ми пам'ятаємо, як це було

18 листопада 2011, 03:30
Власник сторінки
Проектний менеджер. Громадський діяч. Просвітник.
0
705

17 листопада - це не черговий привід студентам випити. Це привід їм задуматися, що вони зробили для захисту своїх прав та свобод.

Студент - це завжди жага чогось нового, нових знань, нових вражень, нових знайомств. Студент - це коли тобі здається, що ти можеш все, коли твоя свобода є для тебе найдорожчою, коли ти розумієш, що ти лише на старті. Я з приємністю пригадую ціроки, зрештою, як кожен, хто був студентом.

Та я хочу поговорити про 17 листопада і те, чому цей день є Міжнародним днем студента - Днем студентської солідарності.

В усі часи, саме, студенська молодь була основною рушійною силою будь-яких змін, адже кому, як не їм, прагнути полібшувати умови життя, воно ж все в них попереду. Це ж саме розуміли студенти Чехії у 1939 і студенти Греції в 1973 році, які 17 листопада, піддаючи ризику своє життя і здоров'я, вийшли на вулиці міст, бажаючи змін. Того дня багато з них віддали своє життя за ідею, не просто ідею, а бажання жити краще! Студенських демонстрацій в історії можемо нарахувати десятки, а можливо й сотні, але кровопролиття і жорстокість, що мали місце 1939 і 1973 роках, назавжди закарбувало ту дату у нашу пам'ять. Цього дня почали вшановувати пам'ять тих, тих хто не побоявся кинути виклик не зважаючи на загрозу втратити своє життя, висловлюючи свою солідарність з ними. Так 17 листопада стало Днем студенської солідарності - Міжнародним днем студента. 

Україна має і власний досвід масових студенських демонстрацій, які, дякувати Богу,  пройшли без жертв. Різні покоління студентства залишали свій афтограф в новітній історії, і робили вони це власним вчинком. Так було під-час Революції на граніті, так було під-час Помаранчевої революції.

Я мрію, що  колись в Україні 17 листопада буде зустрічатися студентами не як черговий привід випити, а як момент коли вони мають вийти на вулиці і відстоювати свої права та свободи.

Соромно признатись, але у свій перший Міжнародний день студента я не знав про значення цієї дати і уявлення немав, коли ж настане та мить, щоб я міг вийти на вулицю і відстоювати свої права. Та велінням долі через тиждень я отримав таку нагоду. Це було в 2004 році! =)

На сьогодні, це найяскравіші спогади в моєму житті. Тих емоцій я незабуду ніколи!

Шкода усі покоління студентів, що за 5 років свого навчання так і не змогли відчути їх... Та момент коли вони виникають сам не приходить - його потрібно створити!

Студенти, сьогоднішні і майбутні, невідбирайте в себе насолоду спогадів - вийдіть і докажіть владі, що ви не безвольні! Боріться за свої права та свободи!

Студенти - сила!

P.S. З Міжнародним днем студента! Живіть кожен день, як останій! Прагніть лише найкращого! Не бійтесь нічого! І пам'ятайте, що ваше життя, лише, в ваших руках!

P.P.S. А випити у вас завжди буде нагода. ;-)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.