Собор Архістратига Михаїла та всіх небесних сил безтілесних

21 листопада 2011, 15:43
Власник сторінки
теолог
0
568
Собор Архістратига Михаїла та всіх небесних сил безтілесних

Святкування Собору Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних встановлено на початку IV століття на Помісному Соборі Лаодикійському.

Святкування Собору Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних
Сил безтілесних встановлено на початку IV століття на Помісному Соборі Лаодикійському.

Лаодикійський Собор 35-м правилом засудив і відкинув єретичне поклоніння ангелам, як творцям і правителям світу і затвердив православне їх вшанування. Святкується в листопаді - дев'ятому місяці від березня (з якого в давнину починався рік) - відповідно до числа 9-ти чинів Ангельських.

Восьмий же день місяця (за старим стилем) вказує на майбутній Собор всіх Сил Небесних в день Страшного Суду Божого, який святі отці називають «днем восьмим," бо після віку цього настане «день восьмий,» і тоді «прийде Син Людський у Славі Своїй і всі святі Ангели з Ним »(Мф. 25:31).

Чини ангельські поділяються на три ієрархії - вищу, середню і нижчу. Кожну ієрархію становлять три чини. У вищу ієрархію входять: серафими, херувими і престоли. Ближче всіх Пресвятої Трійці чекають шестикрилі Серафими (полум'яніючі, Вогненні) (Іс. 6:2). Вони полум'яніють любов'ю до Бога та інших спонукають до неї.


Після Серафимів йдуть багатоокі Херувими (Бут. 3:24). Їх ім'я означає: премудрість, бо через них, сяючих світлом Богопізнання і розуміння таємниць Божих, посилається мудрість та просвіта для істинного Богопізнання.

За Херувимами - ідуть Богоносні по благодаті, данною їм для служіння, Престоли (Кол. 1:16), що служать правосуддю Божому.

Середню ангельську ієрархію становлять три чини: Господства, Сили і Власті.

Господства (Кол. 1:16) володарюють над нижчими чинами ангелів. Вони наставляють поставлених від Бога земних володарів мудрому керуванню. Господства вчать володіти почуттями, приборкувати гріховні прагнення, поневолювати плоть духу, панувати над своєю волею, перемагати спокуси.

Сили (1 Пет. 3:22) виконують волю Божу. Вони творять чудеса і посилають благодать чудотворення і прозорливості угодникам Божим. Сили допомагають людям у несенні послуху, зміцнюють у терпінні, дарують духовну фортецю і мужність.

Власті (1 Пет. 3:22; Кол. 1:16) мають владу приборкувати силу диявола. Вони захищають людей від бісівських спокус, підтримують подвижників, оберігають їх, допомагають людям у боротьбі зі злими помислами.

У нижчу ієрархію входять три чини: Начала, Архангели і Ангели.

Начала (Кол. 1:16) начальствують над нижчими ангелами, направляючи їх до виконання Божественних повелінь. Їм доручено керувати Всесвітом, охороняти країни, народи, племена. Начала наставляють людей віддавати кожному честь, належну його званню. Вчать зверхників виконувати посадові обов'язки не заради особистої слави і вигод, а заради честі Божої і користі ближніх.

Архангели (1 Сол. 4:16) звіщають про велике і преславне, відкривають таємниці віри, пророцтва та розуміння волі Божої, зміцнюють в людях святу віру, просвіщаючи їхній розум світлом Святого Євангелія.

Ангели (1 Пет. 3:22) найбільш близькі до людей. Вони сповіщають наміри Божий, наставляють людей до доброчесного і святого життя. Вони оберігають віруючих, утримують від падінь, ніколи не залишають нас і завжди готові допомогти, якщо ми побажаємо.

Всі чини Небесних Сил носять спільну назву Ангелів - по суті свого служіння. Господь відкриває Свою волю вищим Ангелам, а вони, в свою чергу, просвіщають інших.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.